Halland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halland COA.png
Halland map.png
Hoofdstad Halmstad
Grootste stad Kungsbacka
Oppervlakte 5.454 km²
Inwonertal 301.000
Lengte snelwegennet 145 km
Eerste snelweg 1964
Afkorting

Halland is een län (provincie) van Zweden, gelegen in het zuidwesten van het land. Halland is één van de kleinste provincies van Zweden en telt circa 300.000 inwoners. De hoofdstad is Halmstad, de grootste stad is Kungsbacka.

Inleiding

Halland vormt het middendeel van de Zweedse westkust en is gelegen aan het Kattegat. Het grenst aan Skåne, Kronoberg, Jönköping en Västra Götaland. Alle grotere plaatsen in Halland zijn gelegen aan of bij de kust, van zuid naar noord Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg en Kungsbacka. Het uiterste noorden van Halland is onderdeel van de regio Göteborg, zo wordt Kungsbacka vaak beschouwd als verre voorstad van Göteborg. Landinwaarts zijn geen grotere plaatsen gelegen.

Halland heeft een lange kustlijn met veel stranden en is een populaire toeristenbestemming. De ruime kuststreek heeft een open en glooiend landschap met veel landbouw. Het dunner bevolkte binnenland van Halland is dicht bebost. De enige plaats van omvang is hier Hyltebruk. Het oosten van Halland kent ook wat meren. Het binnenland en het uiterste noorden van Halland is licht heuvelachtig.

Wegennet

Transport in Halland wordt gedomineerd door de E6, die in Halland volledig als motorväg is uitgevoerd. Het is tevens de enige snelweg van de provincie. De E6 is over de gehele lengte met de E20 dubbelgenummerd. Belangrijke riksvägar zijn de RV 24 van Laholm naar Kristianstad, de RV 25 van Halmstad naar Växjö, de RV 26 van Halmstad naar Jönköping en de RV 41 van Varberg naar Borås. De LV 158 is in het uiterste noorden een ongelijkvloerse 2+1-weg.

Bewegwijzering

Halland is bekend als de enige locatie in Zweden waar een Deense stijl bewegwijzering is toegepast, op een 75 kilometer lang deel van de E6 in het midden van Halland. Deze bewegwijzering is als lokaal initiatief vanaf 1994 ingevoerd.

Afritnummering

Halland was ook de eerste plaats in Zweden waar afritnummering is ingevoerd. Met is begonnen met afrit 40 bij Skottorp op de grens met Skåne, en is vanaf daar noordwaarts en later zuidwaarts gaan nummering. Later is in geheel Zweden afritnummering ingevoerd.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland