Halsnøytunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halsnøytunnelen
Blank.png
Blank.png
Kruist Hardangerfjord
Lengte 4.120 meter
Openstelling 08-03-2008
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Halsnøytunnel is een onderzeetunnel in Noorwegen, gelegen in Hordaland, nabij Sunde.

Kenmerken

De Halsnøytunnel verbindt het eiland Halsnøy met het vasteland bij Sunde. De tunnel gaat onder een zijarm van het Hardangerfjord door en is onderdeel van de route van Leirvik naar Odda. De tunnel is 4.120 meter lang en enkelbuizig. De tunnel verloopt maximaal 135,5 meter onder zeeniveau.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er een veerdienst van Sunde naar Ranavik en van Sunde naar Leirvik. Om het eiland Halsnøy beter bereikbaar te maken is de tunnel aangelegd, die op 8 maart 2008 werd opengesteld voor het verkeer. Beide veerdiensten kwamen daarmee te vervallen, maar een nieuwe veerdienst van Ranavik naar Leirvik werd ingezet om het laatste deel over het Hardangerfjord te overbruggen. De aanleg van de tunnel kostte 427 miljoen NOK.

Het project is gedeeltelijk met tolheffing gefinancierd, met een beoogde inningstijd tot 2025. In 2019 werd echter aangekondigd dat de regering het resterende tolcomponent afbetaald zodat het project tolvrij kon worden.[1] De tol bedroeg op dat moment 96 NOK voor een personenauto. De tolheffing is op 5 september 2019 gestaakt.[2]

Zie ook

Referenties