Hangzhou Bay Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
杭州湾大桥
China G15.svg
Hangzhou Bay Bridge.jpg
Overspant Hangzhou Bay
Rijstroken 2x3
Totale lengte 35.673 meter
Hoofdoverspanning 448
Hoogte brugdek 47
Openstelling 01-05-2008
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Hangzhou Bay Bridge is een tuibrug en liggerbrug in China, gelegen in de provincie Zhejiang. Met een lengte van 35,7 kilometer is het één van de langste bruggen ter wereld.

Kenmerken

De Hangzhou Bay Bridge overspant de Hangzhou Bay, 90 kilometer ten oosten van Hangzhou, 90 kilometer ten zuidwesten van Shanghai en 70 kilometer ten noordwesten van Ningbo. De brug heeft een totale lengte van 35.673 meter en is grotendeels een reguliere liggerbrug. De hoofdbrug is een tuibrug met een enkele pyloon en een hoofdoverspanning van 448 meter en een brugdek dat 47 meter boven zee ligt. Even ten zuiden van deze tuibrug is een toeristische attractie met een uitzichtstoren. Deze is ongelijkvloers aangesloten op de brug. De brug overspant naast open zee een moerasgebied dat bij hoogwater onder water loopt, aan de zuidzijde van de Hangzhou Bay.

Over de brug loopt de Shenhai Expressway (G15) met 2x3 rijstroken. De brug verwerkt derhalve doorgaand verkeer langs de oostkust van China. Het verkort de route van Shanghai naar Ningbo met zo'n 80 kilometer ten opzichte van de route via Hangzhou. De brug is een tolweg.

Geschiedenis

De Hangzhou Bay is een vrij brede baai, en net zoals de rivier de Yangtze was het altijd een grote obstakel voor noord-zuidverkeer langs de Chinese oostkust. Vanaf de jaren '90, toen de Chinese economie sterk begon te groeien, werden haalbaarheidsstudies uitgevoerd om een verbinding over de Hangzhou Bay aan te leggen. Oorspronkelijke plannen voorzagen een nog langere brug verder naar het oosten, met een lengte van circa 45 kilometer. Deze zou in Jinshan beginnen, een onderdeel van Shanghai. De overheid van Shanghai gaf echter meer prioriteit aan de oostelijker gelegen Donghai Bridge naar een diepwaterhaven ten zuidoosten van Shanghai. In 2003 werd de brug op de huidige locatie goedgekeurd. De brug is tussen 2003 en 2007 aangelegd. Op 14 juni 2007 werd de brug met veel fanfare geopend als één van de iconen van de Chinese groei. Pas op 1 mei 2008 werd de brug daadwerkelijk opengesteld voor het verkeer. De reistijd van Shanghai naar Ningbo werd ermee gereduceerd van 4 uur naar 2,5 uur. Op 29 december 2010 opende het "service center" midden in zee met een ongelijkvloerse aansluiting op de brug. Dit is een toeristische attractie.

Referenties