Hanoi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hanoi-2.jpg

Hanoi (Vietnamees: Hà Nội) is de hoofdstad van Vietnam. Hanoi ligt in het noorden van het land aan de rivier de sông Hồng (Red River) en is het politieke en culturele centrum van het land. Hanoi telt 8.426.000 inwoners (2021) en heeft een stedelijke regio met 19,8 miljoen inwoners, waarbij de scheiding tussen de eigenlijke stad en het dichtbevolkte platteland er omheen vaag is.

Inleiding

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam in een dichtbevolkt laagland rond de rivier sông Hồng (Red River). Ter plekke van Hanoi splitst deze rivier zich, om de grote Red River Delta te vormen. Hanoi ligt echter relatief ver landinwaarts, op ruim 100 kilometer van de kust. Hanoi is een gemeente die dezelfde status heeft als een provincie. De gemeente heeft een oppervlakte van 3.358 km² en is daardoor een stuk groter dan de eigenlijke stad. De gemeente omvat ook grote gebieden die niet stedelijk in karakter zijn. De eigenlijke stad zelf telt circa 4 miljoen inwoners, de agglomeratie omvat vooral aan elkaar gegroeide dorpen in de zeer ruime periferie, die echter maar beperkt een stedelijk karakter hebben, de eigenlijke stad Hanoi is daardoor wel een stuk kleiner dan Ho Chi Minh City in het zuiden van Vietnam. Het grootste deel van het eigenlijke stedelijk gebied ligt ten zuiden van de rivier de sông Hồng, een veel kleiner deel ligt er ten noorden van. De dichtbevolkte maar meer landelijke periferie strekt zich in alle richtingen tot ver buiten de eigenlijke stad uit.

In en rond Hanoi zijn industriegebieden. De zware industrie zit op grotere afstand van de stad, met name rond de havenstad Hai Phong en in de mijnbouwstreken verder naar het noordoosten. Bedrijvigheid omvat voornamelijk maakindustrie, gevestigd op bedrijventerreinen die in de periferie liggen, vaak behoorlijk ver buiten de eigenlijke stad Hanoi.

Hanoi heeft een groot koloniaal centrum dat wat ruimer is opgezet en veel groen heeft. Dit wordt omringd door dichtbebouwde wijken. Aan de randen van de stad zijn meer grootschalige ontwikkelingen met wolkenkrabbers en woontorens. Elders in de stad zijn enkele clusters van hoogbouw. Hanoi is daarmee een betrekkelijk gedecentraliseerde stad, met diverse zakendistricten in de buitenwijken rond grote invalswegen en ringwegen.

Wegennet

De QL6 in het zuidwesten van Hanoi.

De gemeente Hanoi beheerde in 2016 2.052 kilometer weg.[1] Het oude centrum van Hanoi heeft een gridnetwerk, daarbuiten liggen woonwijken met steegjes en smalle straten, doorsneden door een netwerk van grotere wegen. Het wegennet is relatief beperkt voor zo'n grote stad, al wordt het wel continu uitgebreid. In de buitenwijken is het wegennet meer gestructureerd, hier liggen twee ringwegen en zijn stadswegen vaker semi-ongelijkvloers. Sommige kruispunten zijn zeer groot opgezet. Het verkeer is echter chaotisch, met name door de enorme hoeveelheden motoren en scooters. In 2016 waren er 328.000 personenauto's en 5,2 miljoen motoren in Hanoi.

Hanoi is het voornaamste knooppunt van de nationale wegen (quốc lộ) in het noorden van Vietnam. De QL1A, QL2, QL3, QL5, QL6, QL18, QL21, QL23 en QL32 komen in of bij de stad Hanoi uit.

Expressways

Hanoi had van oudsher het meest uitgebreide netwerk van expressways in Vietnam. Er zijn drie ringwegen gepland en deels voltooid, de 3rd Ring Road (CT.37), de 4th Ring Road (CT.38) en de 5th Ring Road (CT.39). Daarnaast is Hanoi een knooppunt van autosnelwegen, de North-South Expressway (CT.01) voert door Hanoi en bestaat uit de Hanoi - Bac Giang Expressway naar het noordoosten en de Hanoi - Ninh Binh Expressway naar het zuiden. Andere autosnelwegen rond Hanoi zijn de Hanoi - Dien Bien Expressway (CT.03), de Hanoi - Hai Phong Expressway (CT.04), de Hanoi - Lao Cai Expressway (CT.05), de Hanoi Northern Bypass (CT.06), de Hanoi - Thai Nguyen Expressway (CT.07) en de Noi Bai - Ha Long Expressway (CT.09) ten noorden van Hanoi. Meerdere andere autosnelwegen zijn gepland in de grotere regio.

Bruggen

Dit is een overzicht van bruggen over de Sông Hồng (Red River) in Hanoi.

brug weg opening
Thăng Long Bridge 1985
Nhật Tân Bridge 2015
Long Biên Bridge 1902
Chương Dương Bridge 1985
Vĩnh Tuy Bridge 3rd Ring Road 2010
Thanh Trì Bridge QL1A 2007

Geschiedenis

De Long Biên Bridge uit 1902.

De eerste moderne brug over de Sông Hồng (Red River) was de Long Biên Bridge, een gecombineerde weg/spoorbrug die tussen 1898 en 1902 werd aangelegd.

De Franse architect Ernest Hébrard heeft in 1924 een masterplan voor Hanoi ontworpen, maar dit werd maar ten dele uitgevoerd. Het voorzag in relatief brede wegen met bomenrijen. Tijdens de Vietnamoorlog werd de infrastructuur van Hanoi zwaar beschadigd door Amerikaanse bombardementen, met name tijdens Operation Rolling Thunder van 1965 tot 1968. De Long Biên Bridge is tien keer gebombardeerd. De infrastructuur is na de oorlog met steun van China en de Sovjetunie hersteld.

De Long Biên Bridge was tot de jaren '80 de enige brug over de Red River in Hanoi. In 1974 begon de bouw van de Thăng Long Bridge, de meest westelijke brug bij Hanoi. Dit is ook een gecombineerde weg/spoorbrug en is met steun van de Sovjetunie aangelegd. De bouw duurde echter erg lang, uiteindelijk 11 jaar. De brug werd in 1985 geopend, hetzelfde jaar dat ook de Chương Dương Bridge werd geopend. De Chương Dương Bridge werd vlak naast de historische Long Biên Bridge aangelegd. In de periode 2007-2015 openden nog drie bruggen over de Red River in Hanoi.

De oudste autosnelwegen van Vietnam liggen bij Hanoi. De bouw begon eind jaren '90 aan meerdere autosnelwegen tegelijk, in 2002-2003 openden kort na elkaar de Hanoi - Ninh Binh Expressway, de Hanoi - Bac Giang Expressway en de Hanoi Northern Bypass. Daarna lag de bouw van autosnelwegen weer een aantal jaar stil, vanaf 2010 werden weer nieuwe autosnelwegen geopend rond Hanoi, zoals de Hanoi - Dien Bien Expressway, de 3rd Ring Road, de Hanoi - Lao Cai Expressway, de Hanoi - Hai Phong Expressway en de Airport Expressway. Na 2015 lag de bouw van autosnelwegen opnieuw weer een aantal jaar stil.

Zie ook

Referenties