Hanshin Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Hanshin Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hanshin Expressway.

De Hanshin Expressway (Japans: 阪神高速道路 Hanshin Kōsoku-dōro) is een overkoepelende term voor het stedelijke snelwegennet van de steden Osaka, Kobe en Kyoto in Japan. De Hanshin Expressway bestaat uit 15 verschillende snelwegen met een totale lengte van 269 kilometer, plus 26 kilometer in aanleg. De Hanshin Expressway beslaat circa 35% van het totale snelwegennet in de regio Keihanshin, dat zo'n 700 kilometer meet. De naam Hanshin komt van de regio waarin deze steden liggen. Deze regio heet de Keihanshin, en is een metropool met 18,6 miljoen inwoners, de op één na grootste agglomeratie van Japan.

Netwerk

De Hanshin Expressway bestaat uit een aantal radiale routes, ringwegen en bypasses. De Route 1 vormt een éénrichtingsring rond het centrum van Osaka, waar de meeste radiale routes op uit komen. De Route 3 verbindt de centra van Osaka en Kobe. De Route 4 en Route 5 vormen de zogenaamde Bayshore Route, die door het immense havengebied van Kobe en Osaka loopt. De Route 7 vormt de bypass van Kobe en de Route 8 is de enige snelweg van de Hanshin Expressway die de stad Kyoto bedient. De Routes 11 t/m 16 zijn radiale routes die het centrum van Osaka met de voorsteden en de nationale expressways verbinden. De Route 17 vormt een zuidwestelijke bypass van Osaka, en de Route 31, die nummertechnisch nogal opvallend is, loopt door Kobe.

Vrijwel alle snelwegen van de Hanshin Expressway lopen op viaducten. De meeste routes tellen 2x2 rijstroken, maar sommige trajecten tellen ook 2x3 rijstroken, met name de Bayshore Route. De knooppunten zijn compact en complex, met name in Osaka zelf. De maximumsnelheid ligt veelal op 60 km/h, 's Nachts geldt op sommige routes een maximumsnelheid van 50 km/h. Sommige trajecten hebben weliswaar een ontwerpsnelheid van 80 km/h, maar ook hier geldt vaak toch 60 km/h, met uitzondering van de Bayshore Route. Op de Route 7 geldt ook deels 70 km/h.

Routes

Hanshin Expressway (Kobe • Osaka • Kyoto)

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 11Route 12Route 13Route 14Route 15Route 16Route 17Route 31Route 32


Geschiedenis

Op 1 mei 1962 werd de Hanshin Expressway gecreëerd, een organisatie die de aanleg van nieuwe stedelijke snelwegen in en rond de steden Osaka, Kobe en Kyoto moest gaan uitvoeren. Op 28 juni 1964 werd het eerste deel geopend, de Route 1 in het centrum van Osaka. In 1967 was de Route 1, die een éénrichtingsring rond het centrum vormt, voltooid. In de jaren 60 werd ook gebouwd aan de radiale routes van de Hanshin Expressway, met name die binnen de stad Osaka. Rond 1970 reikten de meeste routes tot in de voorsteden van Osaka. Ook in de jaren 60 werd gebouwd aan de Route 3 door Kobe. Begin jaren 70 werden de eerste trajecten in het havengebied van Osaka geopend. In de jaren 90 werd de zogenaamde Bayshore Route aangelegd, bestaande uit de Route 4 en Route 5, die over meer dan 50 kilometer door het havengebied tussen Kobe, Osaka en Izumisano loopt. Na halverwege de jaren 90 werden weinig nieuwe routes meer geopend, behalve in het westen en noorden van Kobe, waar grootschalig nieuwe woonwijken uit de grond gestampt werden. Tussen 2008 en 2011 werd de Route 8 door Kyoto opengesteld, die deels ondergronds loopt. In 2003 was de Route 7, die de bypass van Kobe vormt, voltooid. Nieuwer is ook de Route 31 in Kobe, die in 2003 en 2010 werd opengesteld.

In Japan zijn weinig plannen ooit afgeblazen, de meeste geplande snelwegen zijn uiteindelijk wel gebouwd. Een uitzondering hierop is de tweede ring van Osaka, die tussen de Route 1 en de Kinki Expressway had moeten lopen. Deze is grotendeels niet aangelegd. Overblijfselen hiervan zijn de aftakking van de Route 12 en de Route 17.

De ontwikkeling van de lengte van het Hanshinnetwerk.

Toekomst

De Route 11 door de Gate Tower Building.

Het Hanshin Expresswaynet wordt nog steeds uitgebreid. Er wordt gebouwd aan de Route 2 in het havengebied, die de Route 16 moet ontlasten. Verder worden er nog meer snelwegen in de regio Osaka aangelegd, maar deze zijn geen onderdeel van de Hanshin Expressway.

Verdere plannen aan de Hanshin Expressway zijn de ontwikkeling van nieuwe routes in de grote stad Kobe. Het is de bedoeling om de Route 5 parallel aan de Route 3 naar het westen door te trekken, om zodoende twee oost-westroutes binnen 2 kilometer langs Kobe te creëren. Een ander plan is om aftakkingen van de Route 31 in het westen van Kobe te bouwen.

Verkeersintensiteiten

De Hanshin Expressway is erg druk, met name vanwege het suboptimale alignement staan er veel files. De meeste 2x2-routes in Osaka tellen tussen 75.000 en 100.000 voertuigen per etmaal. De Route 13, die oost-west door het centrum loopt, en de twee delen van de Route 1 verbindt, is het drukste met 145.000 voertuigen per etmaal. De routes die meer in de periferie liggen, met name de Route 7, kennen lagere intensiteiten. Files staan er met name in en rond het centrum van Osaka, maar ook elders komt congestie voor.

Zie ook

Externe links

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshi ExpresswayTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo