Hardangervidda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Norway.svg
Hardangervidda
Riksvei 7 Hardangervidda.jpg
Hoogte 1.250 m
Weg Riksvei 7
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1939
Kaart kaart

De Hardangervidda is een bergpas en hoogvlakte in Noorwegen, gelegen op de grens van de provincies Buskerud en Hordaland. De riksvei 7 loopt over de maximaal 1.250 meter hoge bergpas.

Routebeschrijving

De route over de Hardangervidda is behoorlijk lang, begint bij Geilo in Buskerud en loopt tot Eidfjord in Hordaland over een afstand van ruim 90 kilometer. Vanaf Geilo stijgt de weg zonder al te veel bochten naar Haugastøl, dat op 1.000 meter hoogte ligt, omringd door een aantal meren. Dit is het begin van de onbeschutte hoogvlakte, omdat de weg vanaf hier boven de boomgrens loopt. Daarna volgt de eigenlijke route over de hoogvlakte, die ongeveer 35 kilometer lang is. De omgeving is kaal en is tot aan het begin van de zomer met sneeuw bedekt. Op de hoogvlakte liggen een aantal meren langs de weg, die tot aan de zomer met ijs bedekt zijn. Ongeveer halverwege de pasroute volgt de grens tussen de provincies Buskerud en Hordaland.

Daarna verloopt de weg nog bijna 20 kilometer zonder al te grote hoogteverschillen. Men daalt dan in eerste instantie af naar zo'n 650 meter, waarna de Vøringsfossen volgt, één van de grootste watervallen van Noorwegen en een belangrijke toeristische attractie. Westelijk van de waterval volgt een steilere afdaling, met een aantal tunnels, waaronder een spiraaltunnel. Men daalt hier over korte afstand ongeveer 500 meter door een kloof. Men bereikt dan het dal in Øvre Eidfjord, een gehucht omringd door hoge bergen. Daarna volgen een aantal tunnels en bereikt men het Hardangerfjord bij Eidfjord.

De bergen in de directe omgeving van de riksvei 7 zijn niet veel hoger dan de Hardangervidda zelf, maar men heeft met name richting zuiden een weids uitzicht over de hoogvlakte. Naar het noorden zijn de bergen afgeplat en iets hoger, met op 15 kilometer ten noorden van de riksvei 7 de Hardangerjøkulen, een grote ijskap van ongeveer 10 bij 10 kilometer, die vanaf het westelijk deel van de pasroute deels zichtbaar is. De spectaculairste bergen liggen op het oostelijk deel, tussen Geilo en Haugastøl, waar een 1.900 meter hoge en doorgaans met sneeuw bedekte bergrug boven de weg uitttorent.

Winterrijden

De Hardangervidda ligt onbeschut en is frequent kortstondig afgesloten tijdens sneeuwstormen. Tevens is er sprake van kolonnerijden (kolonnekjøring) achter een sneeuwschuiver. In de winter is rijden over de Hardangervidda daarom problematisch. Vrachtverkeer benut in de winter vaak de route over het Filefjell als één van de routes tussen Oslo en Bergen.

In de winter 2017-2018 was de riksvei 7 over de Hardangervidda in totaal 386 uur afgesloten, meer dan twee keer zo veel als de volgende meest langdurige afsluiting van het Noorse hoofdwegennet.[1]

Geschiedenis

De spoorlijn van Oslo naar Bergen is over het noordelijk deel van de Hardangervidda aangelegd. Deze verloopt tussen Geilo en Haugastøl dicht langs de riksvei 7, maar volgt daarna een noordelijkere route, ten noorden van de Hardangerjøkulen, ruim 20 kilometer noordelijker dan de riksvei 7. Langs dit deel van de spoorlijn loopt geen weg. De spoorlijn volgt een route ten noorden van het Hardangerfjord naar Voss, terwijl de riksvei 7 ten zuiden van het Hardangerfjord uit komt.

De weg over de Hardangervidda is in 1939 opengesteld, waarna het een belangrijke route tussen Oslo en Bergen werd, omdat men maar één korte veerdienst over het Hardangerfjord nodig had. De tunnels in de kloof tussen Vøringsfossen en Øvre Eidfjord zijn in 1986 opengesteld. De route over de Hardangervidda is de snelste en kortste van de routes tussen Oslo en Bergen sinds de Hardangerbrug in 2013 is opengesteld, waarmee men niet meer met een veerdienst over het Hardangerfjord hoeft. Sinds in 2014 een nieuw tracé van de RV7 tussen Sokna en Ørgenvika opende is deze route duidelijk de kortste en snelste geworden (via Hønefoss - Gol). Wel is dit de duurste route qua tolheffing. De Hardangervidda blijft in de winter echter problematisch.

Verkeersintensiteiten

De riksvei 7 over de Hardangervidda wordt slechts licht bereden, met gemiddeld 800 voertuigen per dag. Dit is vergelijkbaar met andere bergpassen op de routes tussen Oslo en Bergen.

Referenties