Haringvlietdam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haringvlietdam
NLN057.svg
Haringvlietdam.jpg
Kruist Haringvliet / Noordzee
Lengte 3.500 meter
Openstelling 1971
Intensiteit 18.600 mvt/dag
Locatie kaart

De Haringvlietdam is een dam in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland. De dam scheidt het Haringvliet van de Noordzee, en verbindt Voorne-Putten met Goeree-Overflakkee. Eroverheen loopt de N57.

Kenmerken

De Haringvlietdam is een dam met een groot spuisluizencomplex om het water van de Rijn en Maas af te voeren, dat grotendeels via het Haringvliet de Noordzee in stroomt. De Haringvlietdam onderscheidt zich hiermee van andere dammen in de regio. De dam is één van de kortere, met een lengte van circa 3,5 kilometer, en is 200 meter breed, met uitzondering van de spuisluizen, die 56 meter breed zijn. Er wordt circa 25.000 m³ water per seconde in de Noordzee gespuid. Over de dam verloopt de hier 2x2 rijstroken tellende N57. Hoewel de weg een autowegstatus heeft, is het op een autosnelwegprofiel gebouwd. Aan de kant van Stellendam is een ongelijkvloerse kruising naar het bedrijventerrein en havengebied. Aan de kant van Goeree-Overflakkee ligt het plaatsje Stellendam, aan de kant van Voorne-Putten ligt het grotere Hellevoetsluis.

Geschiedenis

De aanleg van de Haringvlietdam heeft bijna 13 jaar geduurd, en was onderdeel van de Deltawerken. In november 1958 begonnen de heiwerkzaamheden voor de aanleg van het sluizencomplex, wat in 1961 voltooid was. In 1966 waren de spuisluizen gereed. Daarna begon men pas met de aanleg van de feitelijke dam, wat in 1970 gereed was. Op 15 november 1971 werd de Haringvlietdam officieel door koningin Juliana geopend.

Referenties


Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug