Harrisburg

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Harrisburg en de Susquehanna River.

Harrisburg is de hoofdstad van de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten. De stad telt slechts 49.000 inwoners maar heeft een vrij grote agglomeratie met 572.000 inwoners (2017).

Inleiding

Harrisburg is gelegen aan de brede Susquehanna River, in het zuidoosten van Pennsylvania. De stad ligt 155 kilometer ten noorden van Washington, 150 kilometer ten noordwesten van Philadelphia, 260 kilometer ten zuidwesten van New York en 265 kilometer ten oosten van Pittsburgh. De stad is een vrij belangrijk knooppunt in de staat, ondanks het vrij geringe inwonertal. Voor de omvang van de stad zelf heeft Harrisburg een vrij groot voorstedelijk gebied, wat ruim 13 keer zo groot is als de stad zelf. De stad ligt op de grens van de Appalachian Mountains en de vlakke landbouwgebieden ten zuiden daarvan.

Wegennet

Harrisburg heeft een vrij groot snelwegennet, en er stralen 7 snelwegen uit vanaf de stad, waarvan er 3 een Interstate zijn, de I-76 is een tolweg en passeert oost-west door het zuiden van de agglomeratie terwijl de I-81 vanuit het zuidwesten komt en richting het noorden loopt. De I-83 eindigt in de stad en komt vanuit het zuiden. Daarnaast straalt de US 22 uit naar het noordwesten, en de US 15 naar het zuidwesten. De SR-283 verbindt Harrisburg met het nabijgelegen Lancaster. Derhalve is Harrisburg een belangrijk knooppunt.

Congestie

Harrisburg is geen erg grote stad en files zijn daarom vaak gering. De agglomeratie heeft een relatief omvangrijk snelwegennet, dat echter wel gedateerd is.

Referenties


Expressways in Harrisburg

Interstate 76Interstate 81Interstate 83Interstate 283

US 15US 22SR-283SR-581