Hatfield Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hatfield Tunnel
A1 (M) UK.svg
Hatfield Tunnel.jpg
Kruist Hatfield
Lengte 1.150 meter
Openstelling 10 december 1986
Intensiteit 73.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Hatfield Tunnel is een tunnel in Engeland in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de A1 (M) bij de plaats Hatfield. De tunnel is een landtunnel en loopt onder een deel van de plaats Hatfield door en heeft een lengte van 1150 meter.

Kenmerken

De tunnel bestaat uit twee buizen met elk 3 rijstroken en een vluchtstrook. De tunnel heeft een lengte van in totaal 1150 meter. Bovenop de tunnel staat een groot winkelcentrum en bijbehorende parkeerterreinen.

Geschiedenis

De A1 is ter hoogte van de tunnel in de jaren 20 van de vorige eeuw aangelegd. De weg is altijd relatief druk geweest, omdat het een schakel vormde in de A414. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden de delen ten noorden en zuiden van Hatfield uitgebouwd als motorway. Het deel bij Hatfield was echter nog niet uitgebouwd als motorway en zorgde voor congestie. Uiteindelijk werd besloten om het deel door Hatfield te overkappen omwille van het milieu. In 1984 startte men met de bouw van de tunnel. Er werd eerst begonnen met de bouw van de wanden, zodat het verkeer tijdens de bouw van de weg gebruik kon blijven maken. Later heeft men in delen de overkapping gebouwd. Op 10 december 1986 werd de tunnel geopend voor het verkeer. In de periode 2009 - 2011 is de tunnel grondig gerenoveerd. Het ventilatiesysteem is hierbij vervangen. Daarnaast heeft men de nooddeuren op wegdekhoogte aangebracht, zodat deze ook geschikt zijn voor invaliden.

Verkeersintensiteiten

De A1 (M) verwerkt ter hoogte van Hatfield dagelijks 73.500 voertuigen.[1]

Referenties