Haukelifjell

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Norway.svg
Haukelifjell
E134 Haukelifjell.jpg
Hoogte 1.148 m
Weg E134
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1886
Kaart kaart

De Haukelifjell is een bergpas in Noorwegen, gelegen in de provincie Hordaland. De bergpas is 1.148 meter hoog en onderdeel van de E134.

Routebeschrijving

Vanaf het oosten begint de pasroute bij het dorp Haukeli in de provincie Telemark op 580 meter hoogte. De weg voert westwaarts, en kent in eerste instantie nog een klein skigebied en wat vakantiewoningen op de route. Men komt daarna boven de boomgrens, en men gaat door de 1,6 kilometer lange Vågslidtunnel door. De weg verloopt langs het Ståvatn, een meer. Hier is ook de grens tussen de provincies Telemark en Hordaland. De omringende bergen worden daarna hoger, waarna de Haukelitunnel onder de eigenlijke bergpas volgt. De tunnel is 5,7 kilometer lang. Daarna volgt een vrij steile afdaling naar Røldal, dat 12 kilometer westelijker op 400 meter hoogte ligt.

De eigenlijke bergpas ligt op 1.148 meter hoogte, maar wordt door verkeer niet meer benut, omdat doorgaand verkeer van de Haukelitunnel gebruikmaakt. Het hoogste punt van de E134 is 1.053 meter. Op de bergpas is in de winter sprake van kolonnerijden, vanaf het westen begint dit bij de Austmannalitunnel, net na Røldal. De omgeving van de Haukelifjell heeft te maken met intensieve sneeuwval. Daarom wordt de route over de Haukelifjell in de winter minder gebruikt, maar richting Haugesund zijn alternatieven over het Filefjell wel heel ver om.

Geschiedenis

De Haukelifjell is onderdeel van één van de routes tussen Oslo en Bergen. De weg werd in 1886 in gebruik genomen en is tevens de oudste wegverbinding tussen het westen en oosten van Noorwegen die in de winter ook open gehouden wordt. In 1900 is een korte tunnel op de bergpas in gebruik genomen, die één van de oudste verkeerstunnels van Noorwegen is. Deze heet de 'Gamle Dyrskartunnel'.

De route over het Haukelifjell is in de jaren '60 gemoderniseerd. In 1968 opende de Haukelitunnel onder de eigenlijke bergpas, en was tot 1982 de langste verkeerstunnel van Noorwegen. In 1967 opende de nabijgelegen Vågslidtunnel. In 1968 opende ook de Svandalsflonatunnel nabij Røldal. In 1982 is de westelijke aanloop van de bergpas gemoderniseerd met de Austmannalitunnel, die een serie steile haarspeldbochten vermeed.

Toekomst

Op 21 januari 2015 is bekendgemaakt dat Statens Vegvesen de passage over Haukelifjell prioriteit wil geven als één van de routes tussen Oslo en Bergen.[1] In 2017 is voorgesteld om de passage over het Haukelifjell te ondertunnelen met een 25 kilometer lange tunnel.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 1.450 voertuigen over het Haukelifjell. Daarmee is deze bergpas van de drie hoofdpassen tussen west- en oost-Noorwegen de meest intensief bereden, op de Hardangervidda en Filefjell rijdt minder verkeer.

Referenties