Hauptfernziel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hauptfernziel is een term uit de Duitse richtlijnen bewegwijzering (Richlinien für die wegweisende Beschilderungen auf Autobahnen) die wordt gebruikt bij de keuze van doelen voor de doorgaande richting op wegwijzers. Het Hauptfernziel is daarbij het enige doel dat wordt vermeld bij verwijzingen naar de autosnelweg vanaf het onderliggend wegennet of vanaf verzorgingsplaatsen. Ook komt het Hauptfernziel terug op afstandenborden.

Van het Hauptfernziel wordt in de Duitse terminologie onderscheiden de andere Fernziele (doelen op afstand die alleen op afstandenborden en op knooppunten terugkomen) en de zogenaamde Nahziele (doelen bedoeld voor de lokale oriëntatie).

In de Duitse richtlijn wordt over de keuze van het Hauptfernziel vermeld dat hiervoor het einddoel moet worden gekozen. In plaats van het einddoel kan ook voor een tussenliggend doel worden gekozen, wanneer dat een knooppuntfunctie in het Duitse wegennet heeft. Het Hauptfernziel staat als einddoel van een autosnelweg ook steeds bovenaan het afstandsbord in Duitsland (op grond van de omklapregel). Wanneer een doel halverwege de route als Hauptfernziel wordt gekozen, mogen op de Duitse afstandsborden geen doelen achter dat doel voorkomen. Zodra een achterliggend doel op de borden verschijnt, wordt dit achterliggende doel automatisch Hauptfernziel.

Dit laatste komt bijvoorbeeld voor op de A61, waar in zuidelijke richting eerst Koblenz als Hauptfernziel verschijnt. Op enig moment wordt echter het einddoel Ludwigshafen toegevoegd aan de afstandsborden. Dat neemt dan ook meteen de rol van Hauptfernziel over. Bij een doel als München gebeurt echter het omgekeerde. Omdat men München als Hauptfernziel van de A8 heeft willen aanhouden, komen op de afstandsborden van de A8 bij het naderen van de stad geen doelen achter de stad München (bijvoorbeeld Stuttgart of Nürnberg) meer terug.