Hauptstrasse 10 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H10
Begin Les Verrières (F)
Einde Luzern
Lengte 180 km
Route

D67B

Les Verrières

Fleurier

Couvet

Corcelles

Neuchâtel


Thielle

Zihlbrücke

Gals

Gampelen


Ins

Müntschemier

Kerzers

Rizenbach

Mühleberg

Bern

Muri bei Bern

Gümligen

Rüfenacht

Worb

Grosshöchstetten

Signau

Langnau im Emmental

Escholzmatt

Schüpfheim

Entlebuch

Wolhusen

Malters

Luzern

De Hauptstrasse 10 of H10, in het Frans de Route Principale 10 of P10, is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een vrij lange west-oostroute, vanaf de grens met Frankrijk via Neuchâtel en Bern naar Luzern. De weg is 180 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H10 begint op de grens met Frankrijk bij Les Verrières in het kanton Neuchâtel. Ter plekke sluit de Franse D67B aan die naar Pontarlier loopt. De H10 is een tweestrooks weg en loopt oostwaarts door de Jura naar de stad Neuchâtel. Dit deel van de route volgt veelal de dalen, maar er zijn grote hoogteverschillen aangezien de hellingen steil zijn. De H10 eindigt in Neuchâtel op de Hauptstrasse 20 en is vervolgens een stukje onderbroken door de A5.

Net ten oosten van Neuchâtel begint de H10 op een trompetknooppunt met de A5 en de H10 is redelijk goed uitgebouwd tot Ins. De route is grotendeels ongelijkvloers afgezien van een rotonde bij Gals. Het uitgebouwde tracé eindigt abrupt bij Ins, waarna men door een paar dorpen moet. Bij Kerzers ligt een ongelijkvloerse Zubringer naar de A1, maar de H10 loopt door Kerzers en sluit even verderop ongelijkvloers aan op de Hauptstrasse 1. Daarna zijn de H1 en H10 tot aan de hoofdstad Bern dubbelgenummerd. Dit deel loopt parallel aan de A1 door licht heuvelachtig gebied met wat bebossing.

In het westen van Bern loopt de H10 direct naast de A1, waarna de weg rond het centrum van Bern loopt en de Aare kruist via de vierstrooks Montbijoubrücke. Daarna telt de weg afwisselend 1 of 2 rijstroken per richting. Oostelijk van Bern sluit de A10 aan, als verbinding naar de A6. De weg loopt dan van Worb naar Langnau im Emmental. De weg volgt het Emmental naar het zuidoosten. Dit is het meest bergachtige deel van de route, alhoewel de bergen niet veel hoger zijn dan 1.300 meter. De weg buigt daarna naar het noordoosten af en treft bij Wolhusen de Hauptstrasse 2a. Niet ver daarna volgt een stuk Autostrasse rond Malters tot vlak voor Luzern. De weg eindigt in Luzern op de Hauptstrasse 2.

Geschiedenis

De H10 is van oudsher een redelijk belangrijke verbinding, zeker voordat de Autobahnen werden aangelegd in Zwitserland. Het is van oudsher de kortste verbinding tussen Bern en Luzern en ook de oude hoofdverbinding tussen Neuchâtel en Bern. In de 18e eeuw was dit de traditionele hoofdroute tussen Paris en Bern. In de jaren '30 van de 19e eeuw werd de weg tussen Bern en Luzern uitgebouwd als verharde weg.

Neuchâtel - Kerzers

Tussen Neuchâtel en Kerzers zijn twee hoogwaardige tracés aangelegd, vanaf de A5 tot Ins en rond Kerzers als Zubringer naar de A1. In 1969 opende de vierstrooks brug over het Canal de Thielle, direct ten oosten van de A5. In 1975 opende het knooppunt met de A5 zelf voor het verkeer. Daarna was gepland om de H10 als T10 (Talstrasse 10) als hoogwaardige verbinding tussen A1 en A5 aan te leggen. In 1981 opende de westelijke Zubringer van de A1 bij Kerzers. Op 8 maart 2002 opende het nieuwe tracé tussen Gals en Ins. De geplande verbinding tussen Ins en Kerzers is echter nog niet gebouwd, zodat de oude route korter en sneller bleef.

Bern

Op 8 augustus 1962 opende de vierstrooks Monbijoubrücke in Bern voor het verkeer. Deze overspant de rivier de Aare en is 337,5 meter lang en 23,5 meter breed. Daarmee hoefde stedelijk verkeer niet meer door het oude centrum. Op 21 december 1973 opende de A6M Müri (voorheen A10) net buiten Bern, zodat verkeer richting het Emmental niet meer over het onderliggend wegennet hoeft. De A6M Müri is hier feitelijk niet meer dan een lange afrit van de A6.

Bern - Luzern

In 1967 opende de Autostrasse tussen Wolhusen en Luzern voor het verkeer. Feitelijk is dat de bypass van Malters. Deze is tussen 2002 en 2004 gerenoveerd. In 1979 opende een nieuw tracé van de H10 rond Signau.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland