Hauptstrasse 11 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 11.svg
CH H11 map.svg
H11
Begin Vionnaz
Einde Wassen
Lengte 201 km
Route

Centrum.svg Vionnaz Hauptstrasse 21.svg

Afslagsymbool.svg A9 CH.svg

Centrum.svg Aigle Hauptstrasse 9.svg

Centrum.svg Les Mosses

Bergpas.svg Col des Mosses

Centrum.svg Château-d'Œx

Centrum.svg Rougemont

Centrum.svg Saanen

Bergpas.svg Saanenmöser

Centrum.svg Zweisimmen

Afslagsymbool.svg A6 CH.svg

Centrum.svg Wimmis

Afslagsymbool.svg A8 CH.svg

Centrum.svg Spiez Hauptstrasse 6.svg

Centrum.svg Krattigen

Centrum.svg Leissigen

Centrum.svg Darligen

Centrum.svg Interlaken

Centrum.svg Oberried

Centrum.svg Brienz

Centrum.svg Brienzwiler Hauptstrasse 4.svg

Centrum.svg Meiringen

Centrum.svg Innertkirchen Hauptstrasse 6.svg

Bergpas.svg Sustenpass

Centrum.svg Wassen Hauptstrasse 2.svg

De Hauptstrasse 11 of H11 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een west-oostroute door de noordkant van de Alpen, van Vionnaz via Interlaken naar Wassen. De weg loopt over de Col des Mosses, Saanenmöser en de Sustenpass. De weg is 201 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het kanton Valais (Wallis) in Vionnaz op de Hauptstrasse 21 in het Rhônedal. De weg loopt oostwaarts naar Aigle, kruist de A9 en gaat dan de bergen in. De weg stijgt continu van 400 meter in Aigle naar de 1.445 meter hoge Col des Mosses. De bergen rondom zijn ongeveer 2.500 meter hoog en de weg loopt door groene en vrij brede dalen langs Château-d'Œx, de grootste plaats in dit deel van Vaud. Daarna komt men in het kanton Bern en doorkruist de Hauptstrasse 11 het Berner Oberland.

De weg loopt noordoostwaarts, komt langs Gstaad en loopt vervolgens door Schönried, Saanenmöser en Zweisimmen. Het brede dal wordt geflankeerd door bergen tot ruim 2.000 meter hoogte. Uiteindelijk kruist men de A6 bij Wimmis en vlak daarna de A8 bij Spiez. Daarna loopt de H11 over de zuidoever van de Thunersee, samen met de Hauptstrasse 6. De weg loopt door het stadje Interlaken en vervolgens over de noordzijde van de Brienzersee. De bergen in de directe omgeving zijn zo'n 2.500 meter hoog, maar iets verder naar het zuiden liggen besneeuwde pieken van meer dan 4.000 meter. Bij Brienzwiler sluit de Hauptstrasse 4 aan. De weg loopt dan zuidoostwaarts langs Meiringen, waarna de H6 en H11 splitsen. De H6 loopt zuidwaarts over de Grimselpass en de H11 oostwaarts over de Sustenpass. Het is een spectaculaire bergroute met uitzichten op gletsjers en besneeuwde bergen. De Sustenpass is 2.224 meter hoog en is het hoogste punt van de H11. De weg daalt af naar Wassen, waar hij op de Hauptstrasse 2 eindigt.

De oostzijde van de Sustenpass.

Geschiedenis

De H11 bij Rougemont in de regio Gruyère.

West-Zwitserland

De weg begon oorspronkelijk in Aigle, op de oostoever van de Rhône. Pas in de jaren '70 is de wegverbinding over de Rhône naar Vionnaz aangelegd, dit viel samen met de bouw van de A9 in 1974. Omstreeks 1969 is een zuidelijke omlegging bij Château-d'Œx gerealiseerd. Begin jaren '90 is een afsnijding langs Rougemont aangelegd.

Deutschschweiz

Op 20 augustus 2010 is een noordelijke rondweg van Saanen opengesteld voor het verkeer.[1] Elders in het Simmental is de H11 niet opgewaardeerd.

De weg van Brienz naar Meiringen is een relatief snelle verbinding. Het oostelijke deel hiervan is al in de 19e eeuw aangelegd toen de rivier de Aare werd gekanaliseerd. Begin jaren '60 is dit deel verder verlengd langs de zuidzijde van Meiringen, zodat doorgaand verkeer niet meer door het dorp hoefde. De route over de Sustenpass is één van de laatste nieuwe bergwegen in Zwitserland en is tussen 1937 en 1945 aangelegd.

Het enige deel dat door Autobahnen of Autostrassen is vervangen is tussen Spiez en Brienz, waar de A8 in de jaren '70 parallel aan de H6/H11 is aangelegd.

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg