Hauptstrasse 17 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 17.svg
CH H17 map.png
H17
Begin Leibstadt
Einde Altdorf
Lengte 182 km
Route

Centrum.svg Leibstadt Hauptstrasse 7.svg

Centrum.svg Döttingen

Centrum.svg Endingen

Centrum.svg Dielsdorf

Centrum.svg Regensdorf

Junction.svg A1 CH.svg Basel / St. Gallen

Centrum.svg Zürich Hauptstrasse 1.svg Hauptstrasse 4.svg

Centrum.svg Küsnacht

Centrum.svg Meilen

Centrum.svg Kempraten Hauptstrasse 15.svg

Centrum.svg Rapperswil Hauptstrasse 8.svg

Centrum.svg Schmerikon

Rotonde.svg A15 CH.svg Chur / Zürich

Centrum.svg Uznach

Centrum.svg Niederurnen Hauptstrasse 3.svg

Centrum.svg Glarus

Bergpas.svg Klausenpass

Centrum.svg Unterschächen

Centrum.svg Bürglen

Centrum.svg Altdorf Hauptstrasse 2.svg

De Hauptstrasse 17 of H17 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg loopt vanaf Leibstadt nabij de Duitse grens in het kanton Aargau zuidoostwaarts via Zürich en de Klausenpass naar Altdorf in het kanton Uri. De route is circa 182 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H17 begint bij Leibstadt op de H7, in het dal van de Rhein aan de grens met Duitsland. Ter plaatse is echter geen brug over de Rhein naar Duitsland. De weg voert dan in zuidoostelijke richting en steekt de Aare bij Döttingen over. De weg voert in de richting van Zürich en passeert daarbij nogal wat dorpen. Aan de noordkant van Zürich is een aansluiting op de A1. De H17 voert via stadswegen door het noorden en oosten van Zürich en blijft buiten het centrum.

De H17 volgt een lange route over de oever van de Zürichsee. Bijna de hele oever van de Zürichsee is bebouwd, waarbij de H17 van Zürich tot Rapperswil bijna continu door bebouwde kommen voert. Oostelijk van de Zürichsee voert de H17 door een vlak gebied met polders, met rondom bergen die steeds hoger worden. De H17 buigt hier naar het zuiden af en gaat bij Niederurnen onder de A3 door. De weg voert dan door een vallei naar de stad Glarus, de laatste grotere plaats op de route voordat het echte bergtraject begint.

Glarus heeft geen rondweg, het verkeer gaat er dwars doorheen. Het dal wordt geleidelijk nauwer en de H17 buigt wat naar het westen af. Vanaf Linthal begint de weg echt te stijgen, van 600 tot 1948 meter op de Klausenpass. De Klausenpass kent een lang stuk boven de boomgrens en biedt uitzicht op de bergen rondom, met vooral de 3267 meter hoge Clariden. Daarna daalt men weer af naar Altdorf, dat op 500 meter boven zeeniveau ligt. In Altdorf eindigt de H17 op de H2.

Geschiedenis

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg