Hauptstrasse 20 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 20.svg
Zwitserland H20 map.png
H20
Begin La Locle (F)
Einde Neuchâtel
Lengte 28 km
Route

Flag of France.svg D461

Centrum.svg Le Locle

Centrum.svg La Chaux-de-Fonds Hauptstrasse 18.svg


autostrasse

Afslagsymbool.svg Les Convers

Tunnel.svg Tunnel de La Vue des Alpes‎

Afslagsymbool.svg Cernier / Les Hauts-Geneveys

Afslagsymbool.svg Malvilliers

Afslagsymbool.svg Boudevilliers

Afslagsymbool.svg Valangin

Afslagsymbool.svg Hauptstrasse 10.svg

Knooppuntsymbool.svg Échangeur Neuchâtel-Vauseyon A5 CH.svg

De Hauptstrasse 20, H20 of J20/A20 is een Hauptstrasse in Zwitserland, gelegen in het kanton Neuchâtel. De weg loopt vanaf de grens met Frankrijk via La Chaux-de-Fonds naar Neuchâtel. Een deel van de route is een Autostrasse, grotendeels ondergronds. De weg is 28 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H20 begint op de grens met Frankrijk; aan Franse zijde gaat de D461 verder naar Morteau en Pontarlier. De H20 loopt dwars door Le Locle, een vrij groot dorp. Daarna volgt een kort stuk met 2x2 rijstroken en één ongelijkvloerse aansluiting tot het stadje La Chaux-de-Fonds. Hier sluit de H18 aan. De H20 loopt door het zuiden van La Chaux-de-Fonds, waarna de Autostrasse naar Neuchâtel begint. Deze is deels enkelbaans en deels met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Grote delen lopen door tunnels. Bijzonder is het deel vlak voor Neuchâtel, waar de weg in de richting Neuchâtel door een tunnel loopt maar in de richting La Chaux-de-Fonds door de open lucht in een kloof. Daarna volgt de deels ondergrondse échangeur Neuchâtel-Vauseyon met de A5.

Geschiedenis

In 1807-1809 is de weg van La Chaux-de-Fonds naar Neuchâtel als chaussee aangelegd, een vroeg type verharde weg. De weg liep over de 1.282 meter hoge Vue des Alpes, een bergpas in de Jura. Plannen voor een tunnel onder deze bergpas bestonden al in de jaren '30 van de 20e eeuw, aangezien er in de winter veel sneeuw op de Vue des Alpes valt. De autoweg tussen La Chaux-de-Fonds en Neuchâtel opende op 15 november 1994 voor het verkeer en bevat diverse tunnels. In 1993 opende de tunnel in Neuchâtel zelf. De route was in november 2000 geheel voltooid toen een vierstrooks deel door de Canyon de Seyon opende, tussen Boudevilliers en Neuchâtel. Daarbij werd een nieuwe tunnel aangelegd voor verkeer richting Neuchâtel.

Per 1 januari 2020 werden drie segmenten van de H/J20 onderdeel van het Nationalstrassennet, namelijk de enkelbaans ongelijkvloerse weg tussen Ins en Gals, het bergtraject van Neuchâtel tot La Chaux-de-Fonds, en een kort stukje ongelijkvloers tussen La Chaux-de-Fonds en Le Locle. Deze trajecten werden daarmee ook vignetplichtig. Onduidelijk is of deze delen ook als de A20 genummerd zijn.

Toekomst

Bij het dorp Le Locle wordt een rondweg aangelegd, die door een 4 kilometer lange tunnel zal verlopen.[1] Op 14 september 2018 kwam de financiering ter waarde van 481 miljoen CHF rond.[2] De bypass van Le Locle is één van de duurste wegenprojecten van lokaal karakter van Zwitserland ooit.

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg