Hauptstrasse 27 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 27.svg
CH H27 map.png
H27
Begin Silvaplana
Einde Vinadi (A)
Lengte 89 km
Route

Centrum.svg Silvaplana Hauptstrasse 3.svg

Centrum.svg Sankt Moritz

Centrum.svg Celerina

Rotonde.svg Hauptstrasse 29.svg Pontresina

Centrum.svg Samedan

Centrum.svg Zuoz

Centrum.svg Zernez Hauptstrasse 28.svg

Centrum.svg Susch Hauptstrasse 28.svg

Centrum.svg Scuol

Junction.svg Flag of Austria.svg B184-AT.svg → Nauders

Junction.svg Vinadi → Samnaun

Flag of Austria.svg B184-AT.svg → Landeck

De Hauptstrasse 27 of H27 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg loopt vanaf Silvaplana in het kanton Graubünden in oostelijke richting door het Inntal naar de grensovergang met Oostenrijk, waar de route doorloopt richting Pfunds en Landeck. In Zwitserland loopt de H27 door het Engadin en eindigt in het buurtschap Vinadi dat bestaat uit twee hotels en een bushalte. Daar begint ook de weg naar Samnaun, een belastingparadijs en wintersportgebied. De route is circa 89 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H27 bij Samedan.

De H27 begint in Silvaplana op de H3, aan de voet van de Julierpass langs de oevers van de Silsersee. De weg voert in noordoostelijke richting door het hooggelegen Oberengadin op zo'n 1.800 meter hoogte. De weg voert door St. Moritz en kruist de H29 net buiten St. Moritz. De weg voert dan voortdurend in noordoostelijke richting door de vallei van de rivier de Inn. De weg daalt daarbij zeer geleidelijk, bij Zernez loopt de H27 op 1.500 meter hoogte. De vallei van de Inn wordt omgeven door berglandschap en zijwegen voeren naar hoge bergpassen. De weg daalt dan verder door het Unterengadin, een nauw dal met soms diepe canyons van de Inn. De weg daalt tot zo'n 1.000 meter hoogte op de grens met Oostenrijk. Aan Oostenrijkse zijde gaat de B184 verder naar Landeck.

Geschiedenis

De H27 tussen Samedan en La Punt-Chamues-ch.

De Hauptstrasse 27 voerde oorspronkelijk door elk dorp op de route. De weg is in het Oberengadin behoorlijk grootschalig opgewaardeerd met tracéverleggingen zodat het een relatief snelle route is geworden. Eén van de eerste upgrades was een nieuw tracé tussen St. Moritz en Samedan, hiervoor werd rond Celerina een omlegging met een ongelijkvloerse aansluiting aangelegd, omstreeks 1971. De H27 maakt hier sindsdien gebruik van de oudere route van Samedan richting de Berninapass. Begin jaren '70 is de weg ook langs Samedan en Bever omgelegd over een recht tracé langs de gekanaliseerde Inn. Eind jaren '70 werd een nieuw tracé in gebruik genomen tussen Zuoz en S-chanf, dat omstreeks 1985 werd aangesloten op de tracéverlegging van Madulain tot Zuoz. Omstreeks 1980 is de weg tussen Silvaplana en St. Moritz omgelegd als bypass van Champfer.

Oostelijker in het midden van het Engadin is de weg minder opgewaardeerd. De grootste upgrade op dit deel van de route was een kleine omlegging van Lavin omstreeks 1973. De oudste upgrade is een omlegging van Scuol, begin jaren '60.

Delen van de weg waren relatief smal. In de periode 2017-2024 zijn diverse trajecten tussen Zernez en Scuol verbreed met nieuwe keerwanden en vrij omvangrijke werkzaamheden. Ook zijn twee lawinegalerijen nabij de grens met Oostenrijk aangelegd.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg