Hauptstrasse 29 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H29
Begin Punt Muragl
Einde Campocologno
Lengte 49 km
Route

Samedan / Sankt Moritz

Pontresina

Berninapass

Poschiavo

Brusio

Campocologno

SS38a → Tirano

De Hauptstrasse 29 of H29 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg loopt vanaf het gehucht Punt Muragl nabij Samedan in het kanton Graubünden oostelijk naar Italië. De weg passeert de Berninapass en eindigt aan de Italiaanse grens in het gehucht Campocologno. De route is circa 49 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint net ten oosten van St. Moritz op ruim 1.700 meter hoogte op een rotonde met de H27 in het Oberengadin. De weg voert dan in zuidelijke richting en heeft een omlegging langs Pontresina. Hier heeft men uitzicht op de gletsjers van de Piz Bernina. De H29 voert over de 2.328 meter hoge Berninapass, om aan de zuidkant sterk af te dalen naar het op 1.000 meter hoogte gelegen Poschiavo. De weg voert dan door een iets bredere vallei, en daalt verder af, de grens met Italië ligt op 500 meter hoogte. Aan Italiaanse zijde gaat de SS38a verder naar Tirano.

Geschiedenis

In 1865 werd de weg over de Berninapass in gebruik genomen. Deze pasroute wordt sinds 1965 de hele winter open gehouden. De Berninabahn parallel aan de weg is tussen 1906 en 1910 aangelegd. Bijzonder is het spiraalviaduct van Brusio dat vlak naast de H29 ligt.

Piz Bernina

zicht op Piz Bernina.

Morteratschgletsjer

zicht op de Morteratschgletsjer.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland