Hauptstrasse 2b (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H2b
Begin Küssnacht
Einde Brunnen
Lengte 25 km
Route

Küssnacht

Weggis

Vitznau

Gersau

Brunnen

De Hauptstrasse 2b of H2b is een Hauptstrasse in Zwitserland, gelegen in de kantons Luzern en Schwyz. De weg vormt een alternatieve route tussen Küssnacht en Brunnen en is 25 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H2b begint in het stadje Küssnacht en volgt op de weg naar Brunnen grotendeels de oever van de Vierwaldstättersee. De weg loopt langs de voet van de Rigi. De weg is een reguliere tweestrooks weg die door alle dorpen gaat. De weg loopt langs steile hellingen, maar kent zelf weinig hoogteverschillen. De weg begint en eindigt op de Hauptstrasse 2.

Geschiedenis

De hoofdroute van de Hauptstrasse 2 loopt van oudsher langs de oostkant van de Rigi, via Goldau en Schwyz. De Hauptstrasse 2b is voornamelijk van lokaal en toeristisch belang. In 1966 opende de rondweg van Wiggis, zodat verkeer niet meer door het centrum hoeft.[1] In de jaren '60 is ook de H2b bij Brunnen omgelegd zodat doorgaand verkeer niet in het centrum uitkomt. Tussen 1976 en 1981 werd de A4 tussen Küssnacht en Brunnen in fases opengesteld en deze vormt sindsdien de snelste route tussen beide plaatsen.

Toekomst

Al jaren is bij Küssnacht een rondweg gepland. Deze heet de zuidelijke rondweg maar loopt meer langs de oostkant van Küssnacht. De rondweg moet het centrum van Küssnacht van verkeer ontlasten.[2]

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland