Hauptstrasse 3 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 3.svg
CH H3 map.svg
H3
Begin Basel
Einde Castasegna (I)
Lengte 343 km
Route

Centrum.svg Basel Hauptstrasse 2.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 18.svg

Centrum.svg Birsfelden

Centrum.svg Augst

Afslagsymbool.svg A3 CH.svg

Centrum.svg Rheinfelden

Centrum.svg Möhlin

Centrum.svg Eiken

Centrum.svg Frick Hauptstrasse 24.svg

Centrum.svg Brugg Hauptstrasse 5.svg

Centrum.svg Baden

Afslagsymbool.svg A1 CH.svgA3 CH.svg

Centrum.svg Neuenhof

Centrum.svg Spreitenbach

Centrum.svg Dietikon

Centrum.svg Zürich Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 17.svg

Centrum.svg Wollishofen

Centrum.svg Thalwil

Centrum.svg Horgen

Centrum.svg Wädenswil

Centrum.svg Richterswil

Centrum.svg Pfäffikon Hauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svg

Centrum.svg Lachen

Centrum.svg Reichenburg

Centrum.svg Niederurnen

Centrum.svg Näfels

Centrum.svg Murg

Centrum.svg Flums

Centrum.svg Sargans Hauptstrasse 13.svg

Centrum.svg Bad Ragaz

Centrum.svg Landquart Hauptstrasse 28.svg

Centrum.svg Zizers

Centrum.svg Chur Hauptstrasse 13.svg

Centrum.svg Churwalden

Centrum.svg Parpan

Bergpas.svg Lenzerheidepass

Centrum.svg Lenzerheide

Centrum.svg Valbella

Centrum.svg Vaz

Centrum.svg Tiefencastel

Centrum.svg Bivio

Bergpas.svg Julierpass

Centrum.svg Silvaplana Hauptstrasse 27.svg

Centrum.svg Maloja

Bergpas.svg Malojapass

Centrum.svg Vicosoprano

Centrum.svg Castasegna

Flag of Italy.svg SS37.svg

De Hauptstrasse 3 of H3 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een oost-west- en noord-zuidverbinding van Basel via Zürich en Chur naar de grens met Italië bij Castasegna. De weg heeft alleen in Graubünden een doorgaand belang. De weg is 343 kilometer lang.

Routebeschrijving

Zo goed als de gehele route van de A3 loopt parallel aan de H3 tussen Basel en Sargans. De H3 loopt door alle dorpen op de route. De weg volgt eerst het Rheintal en de grens met Duitsland, maar buigt later naar het zuidoosten af en loopt via Brugg en Baden naar de grote stad Zürich. Na Zürich loopt de H3 langs de Zürichsee en de Walensee. Met name de route langs de Walensee is erg mooi. Tussen Sargans en Chur loopt de H3 parallel aan de A13. Het belang van de H3 blijft lokaal. Dat verandert ten zuiden van Chur, waar de H3 van de A13 afsplitst en zuidwaarts naar Tiefencastel loopt. Tussen Chur en Tiefencastel loopt de weg over de gemakkelijk te berijden Lenzerheidepass. Vanaf Tiefencastel verwerkt de H3 het doorgaande verkeer naar het Oberengadin. Dit deel loopt over de steile en hogere Julierpass. Dit is tevens het hoogste punt van de H3 op 2.284 meter. Daarna daalt men kort af naar het Oberengadin, bij het dorp Silvaplana. De weg slaat dan naar het zuidwesten af en daalt via de Malojapass af naar het Bergell, het Italiaanstalige deel van Graubünden. Bij Castesegna volgt de grens met Italië. Aan Italiaanse zijde gaat de SS37 verder naar Chiavenna.

Geschiedenis

A3

De Hauptstrasse 3 was tussen Basel en Zürich en tussen Zürich en Sargans een belangrijke doorgaande weg, die al vrij vroeg door Autobahnen vervangen werd. Het eerste deel van de A3 opende al in 1962 bij Sargans voor het verkeer. Tegen 1974 waren grote delen van de H3 vervangen door de parallelle A3. Er waren echter wat stukken die relatief laat openden, zodat de H3 langer een doorgaand belang had. In 1987 was de gehele A3 in oost-Zwitserland gereed. In 1996 opende de laatste schakel van de A3 tussen Basel en Zürich. De H3 werd nog lang gebruikt door transitverkeer in Zürich. Pas in 2009 was de gehele A3 rond Zürich gereed.

A13

Begin jaren '60 werden de eerste delen van de A13 opengesteld tussen Sargans en Chur. Dit was in eerste instantie een enkelbaans Autostrasse die al 1962 gereed was. De weg is daarna verdubbeld naar Autobahn in de jaren '80.

Basel - Zürich

In Baden opende in 1926 de Limmat Hochbrücke, een betonnen boogbrug over de rivier de Limmat. De brug ligt 26 meter boven de rivier en heeft een hoofdoverspanning van 72 meter lengte.[1] De brug is tussen 1924 en 1926 aangelegd en tussen 1988 en 1991 verbreed van 13 naar 18 meter.[2] In de jaren '60 is de Schlossbergtunnel bij het centrum van Baden aangelegd.[3]

Zürich

De route door Zürich is één van de bredere wegen van de stad, met grotendeels 2x2 rijstroken over de Badenerstrasse en Seebahnstrasse. De Sihlhölzbrücke in Zürich is een historische brug en werd in 1918 verdubbeld naar 2x2 rijstroken. De Ulmbergtunnel in Zürich was oorspronkelijk als spoortunnel in 1875 aangelegd maar is sinds 1927 een verkeerstunnel. In 1967 werd er een tweede buis naast gelegd. De Ulmbergtunnel is 254 meter lang. De tunnel is tussen 2011 en 2013 gerenoveerd.

Tiefencastel - Silvaplana

Sinds 2020 is het traject van Thusis via Tiefencastel naar Silvaplana een Nationalstrasse en dus in het beheer van de federale regering. De weg is daarmee echter niet vignetplichtig geworden. Deze heeft het administratieve nummer N29 gekregen.

Silvaplana

Al in 1969 ontstonden plannen voor een rondweg bij Silvaplana in Graubünden. De weg vanaf de Julierpass kwam in het centrum van het dorp uit. Aan de noordkant van Silvaplana is een rondweg aangelegd die op de Hauptstrasse 27 aansluit. Deze ligt in een 750 meter lange tunnel die in een steile helling van 8,5% ligt. De rondweg opende op 27 juni 2018 voor het verkeer.[4]

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg