Hauptstrasse 4 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 4.svg
CH H4 map.svg
H4
Begin Bargen (D)
Einde Brienz
Lengte 158 km
Route

Flag of Germany.svg B27.svg

Centrum.svg Bargen

Centrum.svg Merishausen

Centrum.svg Schaffhausen Hauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svg


Flag of Germany.svg B27.svg


Centrum.svg Elgisau

Rotonde.svg A50 CH.svgHauptstrasse 7.svg

Centrum.svg Bülach

Centrum.svg Kloten

Afslagsymbool.svg A51 CH.svg

Centrum.svg Zürich Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 17.svg

Centrum.svg Adliswil

Centrum.svg Langnau am Albis

Centrum.svg Sihlbrugg

Centrum.svg Baar

Centrum.svg Zug Hauptstrasse 25.svg

Centrum.svg Cham

Afslagsymbool.svg A4 CH.svg

Centrum.svg Rotkreuz

Centrum.svg Gisikon

Centrum.svg Ebikon

Centrum.svg Luzern Hauptstrasse 2.svgHauptstrasse 10.svg

Centrum.svg Horw

Centrum.svg Hergiswil Hauptstrasse 9.svg

Centrum.svg Alpnach

Centrum.svg Sarnen

Centrum.svg Sachseln

Centrum.svg Giswil Hauptstrasse 9.svg

Centrum.svg Lungern

Bergpas.svg Brünigpass

Centrum.svg Brienzwiler Hauptstrasse 6.svg Hauptstrasse 11.svg

De Hauptstrasse 4 of H4 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de grens met Duitsland bij Bargen via Schaffhausen, Zürich en Luzern naar Brienz. De weg is 158 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hauptstrasse 4 over de Brünigpass.

De weg begint op de grens met Duitsland bij Bargen. Aan Duitse zijde gaat de B27 verder naar Donaueschingen. De H4 loopt parallel aan de A4 naar Schaffhausen en verloopt door het centrum, maar blijft ten noorden van de Rhein. Daarna is de weg een stuk onderbroken door Duits grondgebied, waar de B27 het verkeer door Jestetten en Lottstetten verwerkt.

Vervolgens komt men weer in Zwitserland en steekt de H4 bij Eglisau de rivier de Rhein over. Daarna volgt een rotonde met de A50 naar Glattfelden. Zuidelijker bereikt men de voorsteden van Zürich. Hier loopt de A51 parallel aan de H4, die vrijwel continu door bebouwd gebied loopt. Via de Hardbrücke loopt de H4 ten westen van het centrum van Zürich langs. Daarna loopt de weg een stukje samen met de Hauptstrasse 3. Zuidelijk van Zürich loopt de H4 parallel aan de H3 en A3 via Adliswil en door het Sihltal.

De weg buigt vervolgens naar het westen af en loopt door Zug en Cham, parallel aan de A4 en later de A14. De H4 loopt langs de Zugsee, waarna men het stedelijk gebied van Luzern bereikt. De weg is een belangrijke stadsweg en is in Ebikon deels vierstrooks. Vanaf Luzern wordt de omgeving bergachtiger. De weg loopt over de westoever van de Vierwaldstättersee, parallel aan de A2 naar Hergiswil. De weg loopt langs de voet van de berg Pilatus. Zuidelijker lopen de H4 en A8 parallel aan elkaar. De weg loopt langs een drietal meren en vormt de route over de Brünigpass. De pas is niet erg hoog en eenvoudig te berijden. Daarna daalt men af naar Brienzwiler, deels via een tunnel. De weg eindigt in het dal ten oosten van Brienz op de Hauptstrasse 6.

Geschiedenis

De Hauptstrasse 4 is van oorsprong een belangrijke verbinding, tussen Schaffhausen, Zürich, Luzern en het Berner Oberland. Op bijna alle plekken is de weg vervangen door Autobahnen, dus het belang is voornamelijk lokaal. Alleen het traject over de Brünigpass is nog van doorgaand belang.

Tot 2020 verliep de Hauptstrasse 4 vanaf Schaffhausen naar de grensovergang Bargen, dit was uitgebouwd als een ongelijkvloerse autostrasse. Per 1 januari 2020 is de Nationalstrasse 4 verlegd over de voormalige Hauptstrasse 15 van Schaffhausen naar de grensovergang Thayngen.[1]

Schaffhausen - Zürich

Rondom Lottstetten (Duitsland) en Rafz (Zwitserland) is een modern tracé van de H4/B27 aangelegd. Wanneer dit is opengesteld is niet bekend. Deze weg heeft 3 ongelijkvloerse aansluitingen, waarvan er één in Zwitserland ligt.

Tussen 1917 en 1919 is de Rheinbrücke Eglisau aangelegd. Dit is een 130 meter lange betonnen boogbrug met een hooggelegen dek. De brug heeft drie overspanningen van 40,7 meter. Het brugdek is 10 meter breed. In 1987 is de brug verbreed van 7 naar 10 meter. In de jaren '80 waren er plannen om een tweede brug over de Rhein als rondweg aan te leggen. Deze moest parallel aan de hoge spoorbrug worden aangelegd. Dit project werd in een referendum in 1985 echter afgewezen.

Zürich

In Zürich was de Hauptstrasse 4 onderdeel van de Westtangente, die het doorgaande en stedelijke verkeer verwerkte voordat de Autobahnen rond Zürich werden aangelegd. In 1972 werd de vierstrooks Rosengartenstrasse in gebruik genomen. Tussen 1969 en 1972 is ook de Hardbrücke aangelegd. Dit is een 1.350 meter lange brug met 70.000 voertuigen per dag. Tussen 2009 en 2011 is de Hardbrücke gerenoveerd. In het zuiden van Zürich loopt de A3W in de middenberm van de H4, met een dwarsprofiel van in totaal 12 rijstroken. Dit deel is in 1966 opengesteld.

Zürich - Brienz

In Adliswil, net ten zuiden van Zürich, is de Sihltalstrasse wat beter uitgebouwd als enkelbaans weg met twee ongelijkvloerse aansluitingen. Niet duidelijk is wanneer deze zijn aangelegd. Ook is het opvallend, gezien het feit dat de parallelle A3 één van de oudere snelwegen van Zwitserland is.

Tussen 1994 en 1996 is de Seebrücke in Luzern vervangen. De oorspronkelijk brug dateerde van 1870. In 1995 opende de rondweg van Brienzwiler.[2] Tussen 2022 en 2027 is een rondweg bij Cham aangelegd.[3] De bouw begon op 1 juli 2022.[4]

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg