Hauptstrasse 5 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H5
Begin Lausanne
Einde Koblenz (D)
Lengte 206 km
Route

Lausanne

Romanel-sur-Lausanne

Cheseaux-sur-Lausanne

Echallens

Vuarrens

Yverdon-les-Bains

Grandson

Concise

Saint-Aubin-Sauges

Bevaix

Colombier

Neuchâtel

Cornaux

Le Landeron

La Neuveville

Twann

Biel/Bienne

Pieterlen

Lengnau

Grenchen

Selzach

Solothurn

Riedholz

Attiswil

Wiedlisbach

Niederbipp

Oensingen

Egerkingen

Olten

Schönenwald

Aarau

Rupperswil

Schinznach-Bad

Brugg

Döttingen

Koblenz

De Hauptstrasse 5 of H5, in het Frans de Route Principale 5 of P5, is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een lange diagonale route van Lausanne via Neuchâtel en Solothurn naar Koblenz aan de grens met Duitsland. De Hauptstrasse 5 is 206 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hauptstrasse 5 in Feldbrunnen, nabij Solothurn.

De H5 loopt op de meeste plaatsen parallel aan Autobahnen en autoroutes. Hierdoor heeft de weg overwegend een lokaal belang. Tussen Lausanne en Yverdon-les-Bains loopt de H5 parallel aan de A1. Dit deel loopt door glooiend tot licht heuvelachtig terrein en enkele dorpen hebben een rondweg. Ook in Lausanne is de H5 tweestrooks. Van Yverdon tot voorbij Neuchâtel loopt de H5 over de oever van het Lac de Neuchâtel, het grootste meer dat geheel in Zwitserland ligt. De A5 loopt er op korte afstand parallel aan, soms zelfs direct ernaast. De H5 loopt door tal van dorpen, de grootste plaats is de stad Neuchâtel.

Tussen Neuchâtel en Biel/Bienne heeft de H5 een doorgaand belang en loopt deze over de oever van de Bielersee. De passage van Biel/Bienne is vrij tijdrovend. Daarna loopt de A5 weer parallel aan de H5 tot voorbij Solothurn. Van Solothurn naar Olten loopt de weg parallel aan de A1. De H5 loopt door het ene na het andere dorp op dit traject, door een vlakke, brede vallei. Naar het noordwesten ligt de Jura. Daarna loopt de H5 door dichtbewoond gebied rond Olten en Aarau. Ten oosten van Aarau is de H5 hoogwaardig uitgevoerd als een Autostrasse met 2x2 rijstroken. Dit is het enige deel van de H5 dat hoogwaardig is uitgebouwd. De weg loopt daarna langs de Aare naar Brugg en vervolgens langs deze rivier naar de Hauptstrasse 7 tot Koblenz.

Geschiedenis

De H5 is van oorsprong een belangrijke weg, ondanks dat hij niet de belangrijkste steden van Zwitserland ontsluit, afgezien van beginpunt Lausanne. Het is wel de voornaamste verbinding door het westen van Zwitserland, als parallelle route aan de Hauptstrasse 1. Grote delen van de H5 zijn vervangen door autoroutes en Autobahnen, namelijk de A1 en A5.

Lausanne - Neuchâtel - Biel/Bienne

De P5 was van oudsher een wat meer secundaire invalsweg van Lausanne, van oudsher was de P1 de belangrijkste invalsweg vanaf het noorden en noordoosten. Eind jaren '60 bij Vuarrens een omlegging gerealiseerd. In 2001 opende rond Cheseaux-sur-Lausanne een westelijke rondweg met een korte tunnel. Alhoewel in afstand bijna twee keer zo lang als de oorspronkelijke weg, is deze rondweg wel sneller dan de oude route door het centrum.

Tussen Yverdon en Neuchâtel vormt de P5 de hoofdweg langs het Lac de Neuchâtel, één van de grote meren van Zwitserland. Voor de bouw van de A5 is deze weg echter niet opgewaardeerd, hij voert door elk dorpscentrum op de route, evenals dwars door Yverdon-les-Bains en Neuchâtel. Ook tussen Neuchâtel en Biel/Bienne voert de P5 door alle dorpen op de route. Dit is deels nog de doorgaande weg omdat de A5 deels ontbreekt langs het Lac de Bienne.

Deutschschweiz

Biel/Bienne - Aarau

Tussen Biel/Bienne en Aarau voert de H5 dwars door alle dorpen en steden op de route. Met name in de omgeving van Olten voert de weg lange stukken door bebouwde kommen. In deze streek was van oudsher de H1 van wat meer belang, later de A1. De H5 heeft geen enkele noemenswaardige upgrade gehad op dit deel van de route en voert nog dwars door Biel/Bienne, Solothurn, Oensingen en Olten. De A5 en A1 liggen echter parallel zodat de weg ook geen betekenis meer heeft voor doorgaand verkeer.

Aaretalstrasse

Tussen Aarau en Rupperswil is de Aaretalstrasse (T5) aangelegd, een deels vierstrooks Autostrasse met ongelijkvloerse kruisingen. Het oostelijke deel ervan is enkelbaans. De weg is begin jaren '80 aangelegd om Aarau beter te ontsluiten, omdat de A1 hier wat verder zuidelijk van de stad verloopt. Bij de hervorming van de Nationalstrassen per 1 januari 2020 werd dit wegvak onderdeel van de N1.[1]

Aarau - Koblenz

In Brugg moest het verkeer oorspronkelijk via het historische centrum de rivier de Aare oversteken via een korte brug. Eind jaren '70 is gestart met de 'Mittlere Umfahrung', een oostelijke rondweg met een tunnel en nieuwe kokerbrug voer de Aare, die op 31 oktober 1980 werd opengesteld voor het verkeer.[2]

Begin jaren '90 is een modernere weg door Döttingen en Klingnau in gebruik genomen.

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland