Hauptstrasse 6 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 6.svg
CH H6 map.svg
H6
Begin Boncourt (F)
Einde Gletsch
Lengte 251 km
Route

Flag of France.svg D19

Centrum.svg Boncourt

Centrum.svg Porrentruy

Centrum.svg Courgenay

Afslagsymbool.svg A16 CH.svg

Centrum.svg Develier

Centrum.svg Delémont Hauptstrasse 18.svg

Afslagsymbool.svg A16 CH.svg

Centrum.svg Courrendin

Centrum.svg Moutier Hauptstrasse 30.svg

Centrum.svg Court

Centrum.svg Malleray

Centrum.svg Reconvillier

Centrum.svg Tavannes

Centrum.svg Sonceboz Hauptstrasse 30.svg

Centrum.svg Biel/Bienne Hauptstrasse 5.svg

Centrum.svg Studen

Afslagsymbool.svg A6 CH.svg

Centrum.svg Lyss Hauptstrasse 22.svg

Centrum.svg Münchenbuchsee

Centrum.svg Zollikofen Hauptstrasse 1.svg

Centrum.svg Bern Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 12.svg

Centrum.svg Muri bei Bern

Afslagsymbool.svg A6 CH.svg

Centrum.svg Münsingen

Centrum.svg Thun

Centrum.svg Spiez Hauptstrasse 11.svg

Centrum.svg Krattigen

Centrum.svg Leissigen

Centrum.svg Darligen

Centrum.svg Interlaken

Centrum.svg Oberried

Centrum.svg Brienz

Centrum.svg Brienzwiler Hauptstrasse 4.svg

Centrum.svg Meiringen

Centrum.svg Innertkirchen Hauptstrasse 11.svg

Bergpas.svg Grimselpass

Centrum.svg Gletsch Hauptstrasse 19.svg

De Hauptstrasse 6 of H6 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een vrij lange route vanaf de grens met Frankrijk bij Boncourt via Porrentruy, Biel/Bienne, Bern en Thun naar Gletsch. De weg loopt over de Grimselpass. De H6 is 251 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H6 in de Gorges de Court in de Jura.

Grote delen van de H6 zijn vervangen door autoroutes en Autobahnen, waardoor de weg overwegend een lokaal belang heeft. In de Jura is de H6 vervangen door de A16 tot Biel/Bienne en vervolgens door de A6 tot Spiez en de A8 tot Brienz. Alleen na Brienz heeft de H6 een doorgaand belang en verwerkt verkeer over de Grimselpass. De H6 is overwegend een tweestrooks weg die door alle dorpen en steden gaat en niet hoogwaardig is uitgebouwd. Wat sneller is het korte stuk van Brienzwiler tot Meiringen, dat feitelijk een verlengstuk van de autostrasse A8 is. De mooiste delen van de H6 liggen in het Berner Oberland, waarbij de weg langs de Thunersee en Brienzersee loopt. Met name het deel langs de Brienzersee loopt langs steile hellingen. De H6 loopt langs de zuidkant van de Thunersee en de noordkant van de Brienzersee.

Geschiedenis

Historisch gezien is de H6 een vrij belangrijke weg, als verbinding tussen de Jura en Bern en als verbinding door het Berner Oberland en over de Grimselpass. De H6 is echter bijna overal vervangen door snelwegen of autostrassen, het eerst tussen Bern en Thun en het laatst in de Jura.

Berner Oberland

De route over de Grimselpass is in 1894 in gebruik genomen en tussen de jaren 20 en 50 van de 20e eeuw geleidelijk verbeterd voor gemotoriseerd verkeer. Vermoedelijk in 1979 opende de hoge brug over de Aare aan de oostkant van Interlaken. Het nieuwe tracé langs de Aare tussen Brienzwiler en Meiringen is mogelijk in 1988 opengesteld, toen ook de A8 opende langs de Brienzersee.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg