Hauptstrasse 6 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H6
Begin Boncourt (F)
Einde Gletsch
Lengte 251 km
Route

D19

Boncourt

Porrentruy

Courgenay

Develier

Delémont

Courrendin

Moutier

Court

Malleray

Reconvillier

Tavannes

Sonceboz

Biel/Bienne

Studen

Lyss

Münchenbuchsee

Zollikofen

Bern

Muri bei Bern

Münsingen

Thun

Spiez

Krattigen

Leissigen

Darligen

Interlaken

Oberried

Brienz

Brienzwiler

Meiringen

Innertkirchen

Grimselpass

Gletsch

De Hauptstrasse 6 of H6 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een vrij lange route vanaf de grens met Frankrijk bij Boncourt via Porrentruy, Biel/Bienne, Bern en Thun naar Gletsch. De weg loopt over de Grimselpass. De H6 is 251 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H6 in de Gorges de Court in de Jura.

Jura

De H6 begint op de grens met Frankrijk in het dorp Boncourt. Hier sluit de D19 (voormalige N19) naar Delle aan. De grensovergang is van secundair karakter, de A16 kent iets westelijker een grensovergang voor doorgaand verkeer. De H6 verloopt hier op 400 meter hoogte door een heuvelachtig gebied zuidwaarts naar het stadje Porrentruy. Vanaf hier voert de H6 in zuidoostelijke richting door hogere bergruggen van de Jura, over de 856 meter hoge Col des Rangiers. Hierna daalt men af naar het stadje Delémont. Vanaf Delémont voert de H6 zuidwaarts door de Gorges de Court, een nauwe canyon naar Moutier. De weg voert dan westwaarts door een bredere vallei, waar de A16 parallel aan verloopt. De weg passeert hier door diverse grotere dorpen. Vanaf Tavannes voert de H6 weer zuidwaarts over de 827 meter hoge Col de Pierre Pertuis. Niet ver daarna volgt een afdaling door een canyon naar de stad Biel/Bienne, dit deel valt samen met het verkeer van de A16. Biel ligt weer op 400 meter hoogte.

Mittelland

De H6 doorkruist daarna het dichter bevolkte Mittelland van Zwitserland. Tussen Biel en Bern verloopt de A6 parallel aan de H6, die door elk dorp voert. De weg voert hier door vlakker gebied met slechts wat lage heuvels en veel weilanden. De weg voert dan over het stratennet door het oosten van de hoofdstad Bern. Vanaf Bern voert de H6 in zuidoostelijke richting door de vallei van de Aare. De A6 verloopt ook hier parallel aan de H6. Men bereikt dan de stad Thun, waar de H6 via het historische centrum verloopt. Na Thun komt men in het Berner Oberland.

Berner Oberland

De H6/11 langs de Brienzersee.

De H6 volgt dan de route over de zuidoever van de Thunersee, via Spiez. De A6 loopt hier in eerste instantie nog parallel aan, later wordt dit de incomplete A8. Het wegnummer A8 valt daardoor over enige afstand met de H6. De weg is hier betrekkelijk goed uitgebouwd en omzeilt de bebouwde kommen van een aantal dorpen. Daarna slaat de H6 af om door het stadje Interlaken te lopen, het centrum van het Berner Oberland.

Oostelijk van Interlaken valt de H6 samen met de H11 en voert over de noordoever van de Brienzersee. De bergen zijn hier in de directe omgeving 2.000 tot 2.800 meter hoog. De weg volgt een schilderachtige route langs de Brienzersee tot aan het dorp Brienz. Vanaf Brienzwiler vormt de H6 de belangrijkste weg door de vallei van de Aare, langs Meiringen naar Innertkirchen. Bij Innertkirchen splitsen de H6 en H11, de H6 voert zuidwaarts over de Grimselpass, de H11 oostwaarts over de Sustenpass. De weg naar de Grimselpass stijgt van 600 meter in Innertkirchen tot de 2.165 meter hoge pashoogte. Dit is een lange en schilderachtige route, met name na Guttannen stijgt de weg sterker, langs twee stuwmeren. Vanaf de H6 heeft men kortstondig uitzicht op de Finsteraarhorn, met 4.274 meter de hoogste berg van het Berner Oberland. Aan de zuidzijde van de Grimselpass daalt de H6 af naar het gehucht Gletsch dat op 1.800 meter hoogte ligt. Hier eindigt de H6 op de H19.

Geschiedenis

Historisch gezien is de H6 een vrij belangrijke weg, als verbinding tussen de Jura en Bern en als verbinding door het Berner Oberland en over de Grimselpass. De H6 is echter bijna overal vervangen door snelwegen of autostrassen, het eerst tussen Bern en Thun en het laatst in de Jura.

Jura

De route werd in de Jura al in de Romeinse tijd gebruikt als handelsroute. De Col de Pierre Pertuis werd in 1179 als vroegste genoemd als grens tussen Lausanne en Basel. De eerste moderne weg over de pas werd in 1752 aangelegd als verbinding tussen Basel en Biel. Tussen 1797 en 1815 behoorde de weg tot Frankrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de eerste weg voor gemotoriseerd verkeer over de pas aangelegd, die in 1932 werd verbeterd als werkgelegenheidsproject tijdens de economische depressie. In 1997 werd de Col de Pierre Pertuis gebypasst met de tunnel van de A16.

Berner Oberland

Het historische bord voor de pashoogte van de Grimselpass.

De route over de Grimselpass is in 1894 in gebruik genomen en tussen de jaren 20 en 50 van de 20e eeuw geleidelijk verbeterd voor gemotoriseerd verkeer. Vermoedelijk in 1979 opende de hoge brug over de Aare aan de oostkant van Interlaken. Het nieuwe tracé langs de Aare tussen Brienzwiler en Meiringen is mogelijk in 1988 opengesteld, toen ook de A8 opende langs de Brienzersee. Daarvoor was de H6/11 langs de noordzijde van de Brienzersee de enige doorgaande oost-westroute ten oosten van Interlaken.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland