Hauptstrasse 7 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 7.svg
CH H7 map.svg
H7
Begin Basel
Einde St. Margrethen
Lengte 183 km
Route

Centrum.svg Basel Hauptstrasse 2.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 18.svg

Centrum.svg Birsfelden

Centrum.svg Augst

Afslagsymbool.svg A3 CH.svg

Centrum.svg Rheinfelden

Centrum.svg Möhlin

Centrum.svg Stein Hauptstrasse 3.svg

Centrum.svg Laufenburg

Centrum.svg Leibstadt Hauptstrasse 17.svg

Centrum.svg Koblenz Hauptstrasse 5.svg

Centrum.svg Zurzach

Centrum.svg Rekingen

Centrum.svg Kaiserstuhl

Afslagsymbool.svg A50 CH.svg

Centrum.svg Rheinsfelden

Centrum.svg Eglisau Hauptstrasse 4.svg

Centrum.svg Rorbas

Centrum.svg Pfungen

Afslagsymbool.svg A1 CH.svgA4 CH.svg

Centrum.svg Winterthur Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 15.svg

Centrum.svg Aadorf

Centrum.svg Wängi

Centrum.svg Münchwilen

Centrum.svg Wil Hauptstrasse 16.svg

Centrum.svg Gossau

Centrum.svg St. Gallen Hauptstrasse 8.svg

Centrum.svg Goldach Hauptstrasse 13.svg

Centrum.svg Rorschach

Centrum.svg Staad

Afslagsymbool.svg A1 CH.svg

Centrum.svg Rheineck

Centrum.svg St. Margrethen Hauptstrasse 13.svg

De Hauptstrasse 7 of H7 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Basel via Winterthur en St. Gallen naar St. Margrethen. De weg is 183 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hauptstrasse 7 begint in de grote stad Basel en loopt langs de rivier de Rhein oostwaarts naar Glattfelden en dan iets zuidelijker naar Winterthur. Daarna loopt de weg via St. Gallen langs de Bodensee, om in het Rheintal bij St. Margrethen te eindigen. De weg loopt voornamelijk door heuvelachtig gebied, door het uiterste noorden van Zwitserland. De weg is nergens hoogwaardig uitgebouwd en loopt door zo goed als alle dorpen op de route. Op bijna alle punten is de H7 vervangen door Autobahnen, namelijk de A3 voor een groot deel ten oosten van Basel en de A1 tussen Winterthur en St. Gallen. Alleen tussen Stein en Winterthur loopt de H7 op grotere afstand van Autobahnen. De weg loopt ruim ten noorden van de regio Zürich langs, door een gebied waar verder geen hoogwaardige oost-westverbindingen zijn.

Geschiedenis

De Hauptstrasse 7 is van oorsprong een wat secundaire weg, omdat de hoofdroutes via het zuidelijker gelegen Zürich verlopen. De H7 loopt ten oosten van Basel een groot stuk samen met de Hauptstrasse 3. Het is de oorspronkelijke verbinding tussen Winterthur en St. Gallen, evenals langs de Bodensee.

Autobahnen

De grootste delen van de H7 zijn vervangen door Autobahnen. Het eerste deel dat door een snelweg werd vervangen was tussen Rheineck en St. Margrethen in 1964, nabij de Bodensee. In 1968-1969 werd de A1 tussen Winterthur en St. Gallen geopend en in 1973 opende het laatste deel tussen St. Gallen en Rheineck, waarmee het oostelijk deel van de H7 al vroeg geen doorgaand belang meer had.

In 1966 opende het eerste stuk Autobahn in het westen, tussen Augst en Rheinfelden. In 1969 volgde het deel tussen Basel en Augst en in 1974 ten oosten van Rheinfelden. In 1978 opende de Umfahrung Glattfelden, onderdeel van de A50.

Hauptstrasse 7

In 1936 opende de stalen boogbrug over de monding van de Aare bij Koblenz voor het verkeer. Deze brug heeft twee bogen met twee overspanningen van 90 meter. In St. Gallen is de Rosenbergstrasse een kort stukje met gescheiden rijbanen uitgevoerd. Elders volgt de H7 nog vrijwel overal de historische routes tussen de dorpen en steden.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg