Hauptstrasse 8 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 8.svg
CH H8 map.svg
H8
Begin Brunnen
Einde St. Gallen
Lengte 92 km
Route

Centrum.svg Brunnen Hauptstrasse 2.svg

Afslagsymbool.svg A4 CH.svg

Centrum.svg Schwyz Hauptstrasse 2.svg

Centrum.svg Sattel

Centrum.svg Rothenthurm

Centrum.svg Schindeleggi

Afslagsymbool.svg A3 CH.svg

Centrum.svg Pfäffikon Hauptstrasse 3.svg

Centrum.svg Rapperswil Hauptstrasse 15.svgHauptstrasse 17.svg

Centrum.svg Eschenbach

Centrum.svg Neuhaus

Centrum.svg St. Gallenkappel

Centrum.svg Ricken

Centrum.svg Wattwil Hauptstrasse 16.svg

Centrum.svg Lichtensteig

Centrum.svg St. Peterzell

Centrum.svg Waldstatt

Centrum.svg Herisau

Centrum.svg St. Gallen Hauptstrasse 7.svg

De Hauptstrasse 8 of H8 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg loopt van Brunnen naar St. Gallen en is 92 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H8 begint in Brunnen aan de Vierwaldstättersee. De weg loopt samen met de Hauptstrasse 2 tot Schwyz en vanaf daar noordwaarts naar de Zürichsee. Sporadisch is de H8 wat beter uitgebouwd, met een incidentele ongelijkvloerse aansluiting en een kort vierstrooks deel ten zuiden van Schindeleggi. Tussen Pfäffikon en Rapperswil loopt de weg over de Seedamm door de Zürichsee en daarna met een boog naar St. Gallen. Rondom Wattwil en Lichtensteig ligt een westelijke rondweg. De H8 slaat hier oostwaarts af en loopt door Appenzell Ausserrhoden naar de stad St. Gallen om daar te eindigen op de Hauptstrasse 7.

Geschiedenis

De H8 is van oudsher een wat minder belangrijke verbinding en doet afgezien vanaf het eindpunt St. Gallen ook geen grotere steden aan. De route is dan ook niet vervangen door Autobahnen en heeft geen groot doorgaand belang.

Sporadisch is de H8 wat beter uitgebouwd. In 1972 opende het vierstrooks tracé bij Schindellegi, inclusief een korte tunnel.[1] Tussen Rapperswil en St. Gallen loopt de weg over de Rickenpass (805 m). In 1993 opende de rondweg van Wattwil voor het verkeer, feitelijk onderdeel van de T16, maar verkeer op de H8 maakt er ook gebruik van.

Historisch belangrijk is de Seedamm von Rapperswil over de Zürichsee. De geschiedenis hiervan gaat terug tot de middeleeuwen. In 1358 opende ter plekke een 1.450 meter lange houten brug. Tussen 1875 en 1878 is de huidige dam aangelegd, die tussen 1939 en 1951 verbreed en verstevigd is.

Referenties

Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg