Hauptstrasse 9 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 9.svg
CH H9 map.svg
H9
Begin Vallorbe (F)
Einde Gondo (I)
Lengte 233 km
Route

Flag of France.svg N57 FR.svg

Centrum.svg Vallorbe

Centrum.svg La Sarraz

Centrum.svg Cossonay-Ville

Centrum.svg Penthaz

Centrum.svg Lausanne Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 5.svg

Centrum.svg Pully

Centrum.svg Lutry

Centrum.svg Cully

Centrum.svg Vevey Hauptstrasse 12.svg

Centrum.svg Montreux

Centrum.svg Veytaux

Centrum.svg Villeneuve

Afslagsymbool.svg A9 CH.svg

Centrum.svg Aigle Hauptstrasse 11.svg

Centrum.svg Bex

Centrum.svg Saint-Maurice

Centrum.svg Martigny Hauptstrasse 21.svg

Centrum.svg Saxon

Afslagsymbool.svg A9 CH.svg

Centrum.svg Ardon

Centrum.svg Conthey

Centrum.svg Sion

Centrum.svg St. Leónard

Centrum.svg Sierre

Centrum.svg Susten

Centrum.svg Turtmann

Centrum.svg Visp

Centrum.svg Brig Hauptstrasse 19.svg

Bergpas.svg Simplonpass

Centrum.svg Gondo

Flag of Italy.svg SS33.svg

De Hauptstrasse 9 of H9 is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg loopt vanaf de grens met Frankrijk bij Vallorbe via Lausanne en Sion naar de grens met Italië bij Gondo. De weg loopt daarbij over de Simplonpass. Tussen Sierre en de grens met Italië voert Europaweg 62 over de H9. De weg heeft in Wallis nog een doorgaand belang en de gehele route is 233 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H9 begint op de grens met Frankrijk bij Vallorbe, in het kanton Vaud. Hier sluit de N57 uit Pontarlier aan. De weg loopt een klein stukje door de Jura en verder door glooiend gebied naar Lausanne. Vanaf Lausanne loopt de weg langs de oever van het Lac Léman (Meer van Genève). Bijna de hele route loopt door bebouwd gebied. Daarna volgt een route zuidwaarts door het dal van de rivier de Rhône. Deze buigt bij Martigny naar het oosten af. Het dal is oostelijk van Martigny vrij breed en wordt geflankeerd door hoge bergen en zijdalen. De route loopt via Sion en Sierre naar het oosten, waarna men in Duitstalig Zwitserland komt. De weg verloopt door Visp en Brig, waarna de Simplonstrasse begint. Dit is het best uitgebouwde deel van de H9 en is deels een Autostrasse. Men stijgt dan naar de Simplonpass op 2.005 meter hoogte, waarna men afdaalt naar de grens met Italië bij Gondo. Aan Italiaanse zijde gaat de SS33 verder naar Domodossola.

Geschiedenis

Historisch gezien is de H9 de verbinding tussen Lausanne en het Rhônedal. Deze kreeg vooral begin 19e eeuw belang. De route over de Simplonpass werd in 1806 aangelegd door Napoleon. De route is later grotendeels vervangen door de A9. Dit is voornamelijk na 1970 gebeurd. De route door het Rhônedal is vlak en was een vrij snelle route met frequent inhaalstroken. Na het gereedkomen van de A9 zijn deze wegdelen versmald naar een reguliere tweestrooks weg.

In Vaud is bij Brettonières en Croy een nieuw tracé aangelegd langs de spoorlijn, vermoedelijk al in de jaren '60 van de 20e eeuw. Elders volgt de H9 voornamelijk de historische routes tussen de dorpen. Een uitzondering is het deel tussen Martigny en Sion, waar de H9 over een nieuw tracé is aangelegd, mogelijk ook in de jaren 60 of 70. Aan de oostkant van Sierre is het Viaduc d'Anniviers aangelegd, waar de H9 van de noordoever naar de zuidoever van de Rhône wisselt. In de jaren 70 en 80 is de route over de Simplonpass beter uitgebouwd, in 1980 opende de Ganterbrücke, die de grootste brug van Zwitserland is (naar hoofdoverspanning) en één van de eerste extradosed bridges ter wereld was.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg