Hawkes Bay Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 50 NZ.svg
Hawkes Bay Expressway map.png
Expressway
Begin Hawkes Bay
Einde Hastings
Lengte 22 km
Route

Junction.svg Meeanee Quay

Rotonde.svg Prebensen Drive

Rotonde.svg Taradale Road

Afslagsymbool.svg Kennedy Road

Afslagsymbool.svg Meanee Road

Junction.svg Pakowhai Road

Junction.svg Links Road

Rotonde.svg Evenden Road

Rotonde.svg Omahu Road

Rotonde.svg Flaxmere Avenue

De Hawkes Bay Expressway, onderdeel van de State Highways 2B, 50 en 50A, is een expressway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een bypass van de steden Napier, Hawkes Bay en Hastings aan de oostkust van het noordereiland. De weg is deels ongelijkvloers, maar kent voornamelijk aansluitingen als rotonde en kruispunt. De gehele route is enkelbaans, en de Hawkes Bay Expressway is dus geen autosnelweg. De route is 22 kilometer lang. De weg vervult voornamelijk een regionale functie.

Routebeschrijving

De Hawkes Bay Expressway begint ten noordwesten van de kuststad Napier, en is dan een enkelbaans hoofdweg met een maximumsnelheid van 100 km/uur. De route voert dan door Hawkes Bay, door een bebouwd gebied. Hier zijn een aantal rotondes, en zuidelijker twee ongelijkvloerse kruisingen. De omgeving is vlak en bestaat uit stad en weilanden. Het deel van Hawkes Bay tot Hastings is een snelle 1x2 hoofdweg zonder kruispunten of rotondes. De weg steekt hier de Ngaruroro River over, en vormt dan een bypass van de stad Hastings. Hierna eindigt de Hawkes Bay Expressway op een rotonde.

Geschiedenis

Het eerste deel van de Hawkes Bay Expressway opende eind jaren 60 tussen Kennedy Road en Pakowhai Road. Pas eind jaren 90 werd de weg zuidwaarts verlengd naar Hastings. De gehele Hawkes Bay Expressway heeft een maximumsnelheid van 100 km/uur.

Toekomst

Er zijn geen plannen om de weg op te waarderen naar autosnelweg, maar wel om de weg verder vanaf Hastings naar het zuiden te verlengen naar de State Highway 2 net voorbij Hastings.

Verkeersintensiteiten

In 2009[1] maakten dagelijks 21.000 voertuigen gebruik van het deel door Hawkes Bay.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Junction.svg Meanee Quay Rotonde.svg Flaxmere Avenue 1x2 22 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland