Hectometrering

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Op het hectometerbord vermelde waarde, uitgedrukt in kilometers, verkregen door kilometrering.


Toelichting

Hectometeren is het plaatsen van hectometerborden, zoveel mogelijk overeenkomstig het kilometreringsinterval van 100 meter. Dit wordt bepaald aan de hand van een dwarsraai op de op de as van de weg bepaalde kilometrering

Een hectometervak is een gedeelte van de weg begrensd door dwarsraaien ter plaatse van twee opeenvolgende hectometerborden.

Een hectometerpunt is een bekend aspunt van een weg, waarvan de afstand tot het nulpunt van de kilometrering een veelvoud van 100 meter bedraagt.

Richtlijn hectometrering

In 2015 is door Rijkswaterstaat de Richtlijn Hectometrering vastgesteld.[1] Deze verving de Nota Plaatsaanduiding in knooppunten en aansluitingen (1982) en Richtlijnen uitvoering en plaatsing hectometerborden (2001). De (fysieke) uitvoering, maatvoering en plaatsing van hectometerborden en 1000 meterborden (waarop ook de maximum snelheid is weergegeven) is opgenomen in Richtlijnen 207 Bebakening en Markering van Wegen (CROW).

Beschrijvende PlaatsaanduidingSystematiek

Zie Beschrijvende PlaatsaanduidingSystematiek voor de manier waarop hoofdrijbanen, verbindingswegen en andere wegvakken worden geletterd.

Hectometersprongen

Sinds de jaren '70 past Rijkswaterstaat op het hoofdwegennet hectometersprongen toe. De hectometrering verspringt dan met tientallen hectometers. Daardoor blijft het effect van een toekomstige verlenging van een wegtraject op de hectometerborden beperkt tot het deel tussen twee hectometersprongen. Het valt niet te voorkomen dat het deel vóór af ná de verlenging een aangepaste hectometrering krijgt. De keuze tussen vóór of ná wordt bepaald door de kortste afstand tot een hectometersprong. Zo wordt de impact zo klein mogelijk gehouden.

Geen hectometrering

Vrijliggende banen of verbindingswegen die zijn afgesloten met een slagboom, poller of anderszins – busbaan, calamiteitenbaan – worden niet gehectometreerd, tenzij deze ook nog een functie kunnen vervullen voor het reguliere wegverkeer.

Omleggingen

Tot 2014 gold dat elke door Rijkswaterstaat beheerde weg moest zijn voorzien van hectometrering. Dat leidde tot de ongelukkige situatie dat na de aanleg van bijvoorbeeld een ringweg om een dorpskern ook de ‘Oude Rijksstraatweg’ door het dorp voorzien moest blijven van hectometerborden. Vanaf 2014 geldt de afspraak dat zo’n oude weg door de dorpskern geen hectometerborden meer is voorgeschreven, onder de voorwaarde dat de weg in de Gemeentelijke Basis Administratie is voorzien van een unieke straatnaam en huisnummers. Dergelijke wegen worden in de regel overgedragen aan de gemeente.

Referenties

  1. Richtlijn Hectometrering (Rijkswaterstaat, 2015)