Hedmark

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hedmark COA.png
Hedmark map.png
Hoofdstad Hamar
Grootste stad Hamar
Oppervlakte 27.397 km²
Inwonertal 190.000
Lengte snelwegennet 29 km
Eerste snelweg
Afkorting 4

Hedmark is een fylke in Noorwegen, gelegen in het oosten van het land. Het fylke telt 190.000 inwoners en is circa ter omvang van tweederde van Nederland. De hoofdstad is Hamar.

Inleiding

Hedmark ligt in het oosten van Zuid-Noorwegen en is één van twee fylkes die niet aan zee is gelegen. Het grenst in het oosten aan Zweden en verder aan Trøndelag, Oppland en Akershus. De meeste plaatsen van enige omvang liggen in het zuiden, zoals Hamar, Elverum en Kongsvinger. Hedmark is dichtbebost, zeker in het zuiden en midden. Het zuiden bestaat uit lage heuvels, die naar het noorden toe overgaan in bergen. De 2.178 meter hoge Rondeslottet is het hoogste punt van Hedmark. Hedmark kent een aantal grote, veelal langgerekte meren, waaronder het Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen.

Wegennet

In Hedmark zijn maar twee belangrijke wegen. De primaire noord-zuidverbinding is de RV3, die de snelste route van Oslo naar Trondheim vormt. De E16 doorkruist het zuiden van Hedmark en is deels een motorvei tot Kongsvinger. Daarnaast is de RV2 in het zuiden van belang en is er een redelijk aantal fylkesveier voor doorgaand verkeer, alhoewel het aantal grensoverschrijdende verbindingen met Zweden ondanks de lange grens gering is, het grensgebied met Zweden is dunbevolkt. Een klein stuk van de E6 in het zuiden van Hedmark is een motorvei, de rest een motortrafikkvei. De E6 wordt door doorgaand verkeer gebruikt vanaf Oslo naar Lillehammer en het noordwestelijk fjordengebied.

Nationale toeristenwegen

Eén nasjonal turistvei verloopt door Hedmark, namelijk Rondane.

Bruggen/tunnels

Ondanks het bergachtige karakter van het noorden van Hedmark zijn er geen grote bruggen en tunnels in Hedmark. Wel is de Mjøsbrua deels in Hedmark gelegen en onderdeel van de E6. De langste tunnel is onderdeel van de E6 bij Espa en is 680 meter lang.[1]

Referenties

Fylker in Noorwegen

ØstfoldAkershusOsloHedmarkOpplandBuskerudVestfoldTelemarkAust-AgderVest-AgderRogalandHordalandSogn og FjordaneMøre og RomsdalTrøndelagNordlandTromsFinnmarkSvalbard