Hellegatsdam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hellegatsdam
NLN059.svg
Hellegatsdam.jpg
Kruist Volkerak / Haringvliet
Lengte 6.200 meter
Openstelling 1964 - 1977
Intensiteit 24.100 mvt/dag
Locatie kaart

De Hellegatsdam is een dam in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland. De dam verbindt het eiland Goeree-Overflakkee met het Hellegatsplein, en via de Volkeraksluizen met Noord-Brabant. De dam is 6,2 kilometer lang, en eroverheen voeren de N59 en A29.

Kenmerken

De Hellegatsdam bestaat uit twee delen, de feitelijke dam tussen Goeree-Overflakkee en het kunstmatige eiland Hellegatsplein met het gelijknamige knooppunt, en de Volkeraksluizen, die het met Noord-Brabant verbindt. Naar het zuiden ligt het Volkerak, naar het noordwesten de Haringvliet en naar het noordoosten het Hollandsch Diep. De Haringvlietbrug verbindt het Hellegatsplein met de Hoeksche Waard. Over de Hellegatsdam loopt de N59, een enkelbaans autoweg, die bij het Hellegatsplein aansluit op de A29 en de A59 wordt. Dit is feitelijk de rijksweg 4.

Geschiedenis

De Hellegatsdam was oorspronkelijk een pier vanaf Goeree-Overflakkee, die de zeestromingen naar de Oosterschelde en de Haringvliet moest beïnvloeden. In 1964 opende de Haringvlietbrug en in 1976 werd het Hellegatsplein opengesteld. In 1967 opende de eerste Volkeraksluis, in 1977 de tweede. De Volkeraksluizen zijn de grootste sluizen voor de binnenvaart ter wereld, en zijn vitaal voor de scheepvaart vanaf het Schelde-Rijnkanaal naar het Hollandsch Diep.

Referenties


Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug