Helltunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Helltunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helltunnelen
Kruist bergen
Lengte 3.928 meter
Openstelling 18-10-1995
Intensiteit 15.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Helltunnel is een tunnel in Noorwegen, gelegen in de provincie Trøndelag, ten oosten van Trondheim. De 3.928 meter lange tunnel is onderdeel van de E6.

Kenmerken

De Helltunnel is een 3.928 meter lange enkelbuizige tunnel met de status van motortrafikkvei. De tunnel lag oorspronkelijk op de grens van de provincies Sør-Trøndelag en Nord-Trøndelag aan het Strindfjord, tussen Hommelvik en Stjørdal, waar de luchthaven van Trondheim is gelegen. De tunnel loopt door een circa 250 meter hoge heuvelrug aan de kust van het Strindfjord, onderdeel van het grotere Trondheimsfjord. De tunnel heeft halverwege een 300 meter lange nooduitgang naar Muruvik. Vanwege geothermische oorzaken is de temperatuur in de tunnel hoger dan de buitenlucht. Mede daardoor heeft men vaak langs van mistvorming. De tunnel is een tolweg.

Geschiedenis

Het verkeer verliep oorspronkelijk langs de kust over wat nu de fylkesvei 24/950 is. De tunnel is midden jaren '90 aangelegd en opende op 18 oktober 1995 voor het verkeer.

Toekomst

In het kader van de verbreding van de E6 tot een autosnelweg met 2x2 rijstroken wordt de tunnel verdubbeld naar een tweebuizige tunnel. Op 10 augustus 2022 werd de doorslag gevestigd van de tweede buis.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 15.000 voertuigen van de tunnel gebruik, waarmee het één van de drukkere lange enkelbuizige tunnels in Noorwegen is.

Tol

De tunnel is onderdeel van het tolcordon (bomringen) van Trondheim. Ten westen van de tunnel zit een tolstation. Sinds 2010 kan de tol alleen nog automatisch met AutoPASS betaald worden.[2]

Zie ook

Referenties