Helsingør - Helsingborgverbinding

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Helsingørbrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Helsingør - Helsingborgverbinding is een mogelijke tunnelverbinding tussen Helsingør in Denemarken en Helsingborg in Zweden. Een dergelijke verbinding zou ongeveer 9 - 15 kilometer lang zijn.

Brug/tunnel

Alhoewel een brugverbinding technisch mogelijk is, lijkt men aan te sturen op een tunnelverbinding. In combinatie met de Motorring 5 rond København en de geplande parallel lopende spoorlijn wordt voorgesteld om drie tunnels te boren. In een voorstel van hh-gruppen gaat men uit van twee tunnelcomplexen, een zuidelijke 15 kilometer lange tunnel met een autosnelweg met 2x2 rijstroken en een enkelbuizige spoortunnel voor goederenvervoer, en een 9 kilometer lange tweebuizige spoortunnel voor passagierstreinen tussen Helsingør en Helsingborg. In dit voorstel liggen de tunnels ongeveer 4 kilometer uit elkaar.[1]

Een dergelijke verbinding zou de afstand over de weg tussen København en Stockholm met ongeveer 40 kilometer verkorten ten opzichte van de route via de Øresundbrug tussen København en Malmö. De brug zou naast lange-afstandsverkeer tussen Duitsland, Denemarken en Zweden en Noorwegen ook regionaal verkeer bedienen; met name de Deense zijde van de Øresund is sterk verstedelijkt. In combinatie met de Fehmarnbelttunnel kan een snelle verbinding tussen Duitsland en Scandinavië gerealiseerd worden. De route van Hamburg naar Oslo en Stockholm wordt met beide verbindingen met ongeveer 180 kilometer verkort ten opzichte van de bruggenroute (Grote Beltbrug en Øresundbrug).

Geschiedenis

In de aanloop naar de bouw van een vaste verbinding tussen Denemarken en Zweden moest een keuze gemaakt worden tussen een langere Øresundbrug bij København of een kortere verbinding bij Helsingør. In het kader van de internationale metropool Øresund (København-Malmö) is in de jaren 90 gekozen voor een brug in de E20 en niet voor een goedkopere verbinding in de E47.

Toekomst

Langere tijd waren er ondanks het intensieve veerverkeer tussen Helsingør en Helsingborg nog geen concrete plannen om een brug of tunnel aan te leggen. In 2011 wees een studie uit dat een vaste verbinding noodzakelijk zal zijn.[2] Onderzoek in 2014 liet zien dat een dergelijke verbinding financieel haalbaar is als tolweg.[3] In juni 2017 is door Denemarken en Zweden tot een formele studie besloten voor de bouw van een tunnel.[4] De studie is in juni 2018 gestart[5] en is in januari 2021 afgerond.[6] Uit de verkenning bleek dat alleen een wegtunnel rendabel is, maar een gecombineerde weg/spoortunnel niet rendabel is, omdat de tolinkomsten van de weggebruikers onvoldoende is om ook de grote exploitatieverliezen op de spoortunnel te compenseren, omdat de inkomsten van treinreizigers en goederenvervoerders maar een zeer klein deel van de bouwkosten dekken. De Motorring 5 wordt niet gezien als absoluut noodzakelijk voor de bouw van de tunnel. De tunnel is voorzien als een tolweg.

Referenties

Grote oeververbindingen in Denemarken

FarøbruggenFehmarnbelttunnelGrote BeltbrugGuldborgsundtunnelHelsingørbrugKattegatbrugKleine BeltbrugKronprinsesse Marys BroLimfjordtunnelØresundbrugOude Kleine BeltbrugRostock-GedserbrugStorstrømbrugTweede Kleine Beltbrug