Hemmat Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tehran-14.svg
Hemmat Expressway map.png
Route 14
Begin Tehran
Einde Tehran
Lengte 38 km
Route

Zeinoddin Expressway

Knooppuntsymbool.svg Modares Expressway

Afslagsymbool.svg Africa Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Kordestan Expressway

Afslagsymbool.svg Sheikh Bahaei Street

Knooppuntsymbool.svg Chamran Expressway

Knooppuntsymbool.svg Sheikh Fazl-allah Nouri Expressway

Knooppuntsymbool.svg Yadegar-e-Emam Expressway

Knooppuntsymbool.svg Ashrafi Esfahani Expressway

Afslagsymbool.svg Sardar Jangal Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Shadid Sattari Expressway

Afslagsymbool.svg Shahin Boulevard

Afslagsymbool.svg Jannat Abad Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Bakeri Expressway

Afslagsymbool.svg Shahran Avenue

Afslagsymbool.svg Olympic Village Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Azadegan Expressway

Afslagsymbool.svg Kaj Boulevard

Afslagsymbool.svg Hashemzadeh Boulevard

Afslagsymbool.svg Pajoohesh Boulevard

Knooppuntsymbool.svg future interchange

Afslagsymbool.svg Ardestani

Knooppuntsymbool.svg Hamedani Expressway

Knooppuntsymbool.svg Freeway 2

Afslagsymbool.svg Karaj-East

De Hemmat Expressway (Farsi: بزرگراه شهید همت) is een expressway in Tehran, Iran. De snelweg vormt een oost-westroute tussen Tehran en Karaj en is 38 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hemmat Expressway.

De Hemmat Expressway begint in het noordoosten van Tehran, en is min of meer een voortvloeisel van de Zeinoddin Expressway, die verder oostwaarts door de agglomeratie loopt. De snelweg telt 2x4 rijstroken over nagenoeg de gehele lengte, en voert door de dichtbebouwde noordelijke wijken van Tehran. De snelweg verloopt circa 6 kilometer ten noorden van het centrum van Tehran langs, en loopt parallel aan de Hakim Expressway. Kenmerkend aan de Hemmat Expressway is het grote aantal knooppunten met andere snelwegen, er zijn meer aansluitingen met andere snelwegen dan naar het onderliggend wegennet. Het westelijk deel van de Hemmat Expressway voert door minder dichtbebouwd gebied, met wat ruimer opgezette nieuwe woonwijken. De snelweg eindigt op Pajoohesh Boulevard die zuidwaaarts naar de parallelle Tehran - Karaj Freeway leidt.

Shahid Kharrazi Expressway

De verlenging westelijk van Tehran naar Karaj wordt ook wel de Shahid Kharrazi Expressway genoemd. Dit deel telt 2x3 rijstroken en voert door de westelijkste buitenwijken van Tehran en parallel aan de Freeway 2 naar Karaj. Dit deel ligt iets hoger op een berghelling en kent vlak voor Karaj een tunnel. De snelweg eindigt aan de oostzijde van Karaj op het onderliggend wegennet.

Geschiedenis

Wanneer de snelweg exact is opengesteld, is niet bekend, maar in elk geval in de jaren 90, maar mogelijk al enkele decennia eerder. Het westelijk deel is wat later opengesteld, omstreeks 2002. Tussen 2010 en 2020 is een westwaartse verlenging aangelegd tot de stad Karaj, parallel aan de Freeway 2. In 2013 opende hiervan de eerste 10 kilometer tussen Pajoohesh Boulevard en Garmdareh. Op 17 maart 2020 opende het resterende deel van 10 kilometer verder tot de oostzijde van Karaj.[1][2] Het verlengde deel ten westen van Tehran wordt ook wel de Shahid Kharrazi Expressway genoemd.

Referenties

Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway