Hempstead Tollway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Cypress
Einde Houston
Lengte 40 km
Route

De Hempstead Tollway is een geplande tolweg in de Amerikaanse staat Texas, gelegen in de agglomeratie Houston. De nieuwe tolweg moet parallel aan de Northwest Freeway (US 290) worden gebouwd tussen het toekomstige knooppunt met de SH 99 (Grand Parkway) en de Interstate 610 met een geplande lengte van 40 kilometer.

Routebeschrijving

De Hempstead Tollway moet ter hoogte van Bauer Road beginnen, net ten westen van het geplande knooppunt tussen de Northwest Freeway en de Grand Parkway, de buitenste ringweg van Houston. Dit punt ligt 50 kilometer van het centrum van Houston. De tolweg zal tussen het beginpunt en de Sam Houston Tollway (Beltway 8) grotendeels direct naast de bestaande US 290 aangelegd worden, ten zuiden van de snelweg over een bestaande right-of-way van een spoorlijn. Dit tracé zal hier op twee punten afwijken van de US 290, die om Cypress en Satsum een bocht maakt, terwijl de Hempstead Tollway rechtdoor kan boven de spoorlijn. Het deel tussen de Sam Houston Tollway en de Interstate 610 zal ook over de railcorridor aangelegd worden, die hier wat verder van de US 290 loopt, op maximaal 1,5 kilometer afstand. De Hempstead Tollway zal dan tussen de US 290 en de I-10 op de I-610 aansluiten. De I-610 zal hiervoor verbreed worden, feitelijk wordt het deel tussen de US 290 en I-10 één groot knooppunt dat 4 kilometer beslaat met een piek van 21 rijstroken plus 6 frontage roads. De functie van de Hempstead Tollway is vergelijkbaar met andere tolwegen in de regio Houston, zoals de Hardy Toll Road langs de I-45, de Westpark Tollway en de managed lanes van de Katy Freeway (I-10).

Toekomst

Wanneer de Hempstead Tollway exact aangelegd zal worden is niet bekend. Het was oorspronkelijk de planning om de Northwest Freeway (US 290) kleinschalig op te waarderen en de nieuwe tolcapaciteit als parallelle tolweg aan te leggen. In 2014 is het project om de Hempstead Tollway als aparte tolweg aan te leggen echter uitgesteld en wordt de Northwest Freeway grootschalig opgewaardeerd. In 2020 kwam het plan echter weer op tafel.[1]

De Northwest Freeway (US 290) is verbreed van 2x3 rijstroken plus HOV wisselstrook naar 2x5 rijstroken met HOV wisselstrook. De Hempstead Tollway zal met 2x2 rijstroken aangelegd worden, zodat 7 rijstroken per spitsrichting beschikbaar zijn. De uitbreiding van de wegcapaciteit op deze corridor is noodzakelijk omdat het stedelijk gebied in het westen en noordwesten van Houston snel zal groeien. De kosten van de Hempstead Tollway worden geschat op $ 1,8 miljard die met tolheffing terugverdiend zullen worden. De Hempstead Tollway zal aangelegd worden door de Harris County Toll Road Authority die ook de andere tolwegen in de regio in beheer heeft.

Referenties

Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewaySouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288SR-330FM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway