Hemsedalsfjellet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Norway.svg
Hemsedalsfjellet
Blank.png
Hoogte 1.137 m
Weg Riksvei 52
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

Het Hemsedalsfjellet is een bergpas in Noorwegen, gelegen op de grens van de provincies Buskerud en Sogn og Fjordane. De bergpas is 1.137 meter hoog en onderdeel van de riksvei 52.

Routebeschrijving

In Gol begint het Hemsedal, één van de mooiste dalen van Noorwegen. De bergroute zelf begint na 30 kilometer in het dorp Hemsedal. Vanaf hier stijgt de weg vrij geleidelijk naar het Hemsedalsfjellet. De weg is aan de zuidkant niet erg steil en ook niet erg bochtig. Het is een mooi gelegen bergpas, met tot 1.900 meter hoge bergen rondom, die tot de zomer besneeuwd zijn. Het Eldrevatnet, een klein meer, ligt nabij de pashoogte. Aan de noordkant is de afdaling steiler, de weg daalt hier over korte afstand 400 meter. Er zijn vier haarspeldbochten tot aan Borlaug. Bij Borlaug eindigt ook de route over het Filefjell en mondt de riksvei 52 op de E16 uit.

Geschiedenis

Er is niet zo veel bekend over de geschiedenis van de weg over het Hemsedalsfjellet. De weg is vermoedelijk al wat ouder, maar heeft geen opvallende kunstwerken als bruggen en tunnels. De route over het Hemsedalsfjellet nam in 2000 in belang toe toen de Lærdalstunnel opende, waardoor de route over het Hemsedalsfjellet meer vrachtverkeer te verwerken kreeg, aangezien deze route relatief beschut ligt (vergeleken met de Hardangervidda) en niet de omweg van de E16 via Fagernes heeft, als onderdeel van de routes tussen Oslo en Bergen. In de periode 2004-2008 is de E16 door het Lærdal ook verder uitgebouwd, zodat men vanaf het Hemsedalsfjellet vrij snel richting Bergen kan reizen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden gemiddeld 1.250 voertuigen over het Hemsedalsfjellet, wat het tot de drukste van de drie bergpassen in de regio maakt. Het aandeel toeristenverkeer is wel vrij hoog in de zomer.

Referenties