Hendrik Bulthuis Akwadukt

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik

Bulthuis Akwadukt

NLN356.svg
Hendrik Bulthuisaquaduct.jpg
Waterweg Prinses Margrietkanaal
Lengte ~70 meter
Openstelling 07-10-2016
Intensiteit
Locatie kaart

Het Hendrik Bulthuis Akwadukt[1][2] is een aquaduct in Nederland, gelegen bij Burgum in de provincie Friesland. Door het aquaduct verloopt de N356, ook wel bekend als de Sintrale As. Het aquaduct maakt een ongelijkvloerse kruising tussen het Prinses Margrietkanaal en de N356 mogelijk.

Kenmerken

Het Hendrik Bulthuis Akwadukt ligt aan de westzijde van Burgum, circa 550 meter ten westen van de oude N356, die met een brug over het Prinses Margrietkanaal gaat. Het aquaduct heeft een gesloten gedeelte van circa 70 meter lang. Aan de noordzijde loopt de autoweg tussen wallen, wat de uitstraling van een verdiepte ligging geeft. Daarna volgt een kanteldijk. Door het aquaduct loopt de N356 met 2x2 rijstroken. Ten zuiden van het aquaduct bevindt zich een halfklaverblad-aansluiting die Burgum ontsluit.

Naamgeving

Het aquaduct is vernoemd naar Hendrik Bulthuis (1892 - 1948), die in 1928 het eerste exemplaar van de zeilboot 'BM' of Bergumermeer ontwierp. De naam heeft niet te maken met de Hendrik Bulthuis uit Groningen die begin 20e eeuw boeken naar het Esperanto vertaalde.

Geschiedenis

De Sintrale As is een initiatief van de provincie Fryslân en het project is middels een provinciaal inpassingsplan vastgesteld. In 2010 werd het PIP ter inzage gelegd, wat vervolgens door de Raad van State vernietigd werd. Op 9 november 2011 kwam een aangepast PIP wel door de Raad van State, en werd daarmee onherroepelijk.

De werkzaamheden aan de Sintrale As en het Hendrik Bulthuis Akwadukt zijn tussen 2012 en 2016 uitgevoerd. De aanleg van het aquaduct bij Burgum begon formeel op 19 juni 2014.[3] In april 2015 is het diepste punt bereikt. Het aquaduct is op het droge gebouwd, ten zuiden van het huidige Prinses Margrietkanaal, om zo de scheepvaart tijdens de bouw niet te hinderen. Na voltooiing van het aquaduct is het kanaal naar het zuiden verlegd en kruist de N356 het kanaal ongelijkvloers. Het aquaduct is samen met de rest van de Sintrale As op 7 oktober 2016 opengesteld.

Referenties

Aquaducten, tunnels, bruggen en dammen in Friesland

Akwadukt Mid-Fryslân (A32)Hendrik Bulthuis Akwadukt (N356)Aquaduct Langdeel (N31)Aquaduct Lemmer (N359)Richard Hageman Akwadukt (N31)Aquaduct Scharsterrijn (A6)Aquaduct Van Harinxmakanaal (N31)Galamadammen akwadukt (N359)Geauakwadukt (N7)Houkesloot aquaduct (N354)Ie-Akwadukt (N928)Jeltesleat Akwadukt (N354)Leppa Akwadukt (A32)Margaretha Zelle AkwaduktM.C. Escheraquaduct

Prinses MargriettunnelFônejachtbrugScharsterrijnbrugAfsluitdijk

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot