Motorvejkryds Herning

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Herning)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Herning
Herning.png
Kruisende wegen PR15.svg PR18.svg
Type incomplete klaverturbine
Opengesteld 2006

Het motorvejkryds Herning is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een incomplete klaverturbine. Hier kruist de Primærrute 15, ook wel bekend als de Herningmotorvejen, de Primærrute 18, ook wel bekend als de Midtjyske Motorvej.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Herning dat ten westen van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het motorvejkryds Herning is vormgegeven als een incomplete klaverturbine, waarbij verbindingen vanuit het noorden naar het westen en vice versa niet mogelijk zijn. Nabij ligt echter een alternatieve aansluiting. De Primærrute 15 uit Århus en Silkeborg eindigt hier als snelweg, direct ten westen van het knooppunt op het onderliggend wegennet van Herning. De Primærrute 18 vormt een noord-zuidsnelweg langs Herning richting Vejle en is van doorgaand belang. Nog geen kilometer ten zuiden van dit knooppunt ligt het motorvejkryds Herning-Syd. Er is een turbineboog aanwezig voor verkeer vanaf Århus naar Vejle. Naast het knooppunt staat een energiecentrale. Het knooppunt ligt aan de rand van Herning op circa 46 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het motorvejkryds Herning is één van de nieuwere in Denemarken, en in 2002 opende de Primærrute 15 van Bording tot in Herning voor het verkeer. Het knooppunt was een feit in 2006, toen de Primærrute 18 werd opengesteld langs Herning. Dit stuk is op 7 oktober 2006 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 17.900 voertuigen over de Primærrute 15 ten oosten van het knooppunt. De Primærrute 18 verwerkte 15.900 voertuigen ten noorden en 17.600 voertuigen ten zuiden ervan.[1] Het motorvejkryds Herning is hiermee één van de rustigste knooppunten van het land.

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel