Knooppunt Het Vonderen

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Het Vonderen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Vonderen
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 2008

Het knooppunt Het Vonderen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt bij Maasbracht in de provincie Limburg en hier eindigt de A73 op de A2.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar een buurtschap dat Het Vonderen heet. Dat buurtschap bestaat uit niet meer dan wat verspreide huizen. Voor de aanleg van de A73 liep de weg "Vonderen" op de plek van het huidige knooppunt, de N295. Voorheen werd de naam "knooppunt Sint Joost" gebruikt voor de samenvoeging van de wegen uit Roermond en Eindhoven.

Configuratie

Het knooppunt is een reguliere splitsing waarbij men alleen van Roermond of Eindhoven naar Maastricht vice versa kan. Voor de verbinding van Roermond naar Eindhoven gebruikt men de aansluiting Sint Joost of rijdt men via de N280. De A2 is een snelweg met 2x2 rijstroken ten noorden van het knooppunt en ten zuiden van het knooppunt telt de A2 2x2 rijstroken + spitsstroken. De A73 telt 2x2 rijstroken. Op het knooppunt vormt de A2 de doorgaande richting. Parallel aan het knooppunt loopt de spoorlijn van Maastricht naar Roermond. Door het knooppunt loopt een hoogspanningsleiding. De directe omgeving van het knooppunt is onbebouwd, hoewel er een aantal dorpen in de omgeving liggen. Het knooppunt ligt circa 26 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 31 december 1963 opende de A2 tussen Sint Joost en Born voor het verkeer en op 22 januari 1966 volgde het deel vanaf Grathem naar Sint Joost waarmee de A2 in de omgeving van het knooppunt met 2x2 rijstroken opengesteld was[1]. Het zou ruim 40 jaar duren voordat er sprake was van een knooppunt. Reeds in 1985 werd een tracébesluit genomen om de A73 aan te leggen op de oostelijke Maasoever, van Blerick naar Maasbracht. Pas 18 jaar later startte de bouw van het knooppunt. Op 27 november 2007 opende de A73 tussen Herten en Maasbracht, waarna het knooppunt op 16 januari 2008 volledig werd opengesteld[2].

In 2010 is op de A2 een spitsstrook aangelegd in zuidelijke richting tussen het knooppunt Het Vonderen en het knooppunt Kerensheide bij Geleen. In 2011 is een spitsstrook aangelegd in de noordelijke richting. Sindsdien zijn er bij een hoog verkeersaanbod 3 rijstroken beschikbaar per richting.

Toekomst

Bij de verbreding van de A2 naar het knooppunt Kerensheide komt de huidige afstreping van de verbindingsweg van Venlo naar Maastricht van 2 naar 1 rijstroken te vervallen. Er komen dan 4 rijstroken op de A2 richting zuiden tot aan de aansluiting Echt.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Maasbracht - Het Vonderen 75.600 56.900 55.300 61.400
Het Vonderen - Echt 73.100 89.700 93.800 105.700
Maasbracht - Het Vonderen - 44.600 40.300 44.100

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich