Heusdensebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heusdensebrug
NLN267.svg
Heusdensebrug-2.jpg
Overspant Bergsche Maas
Rijstroken 1x2
Totale lengte 540 meter
Hoofdoverspanning 120 meter
Hoogte brugdek 10,3 meter
Openstelling 1989
Verkeersintensiteit 13.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Heusdensebrug of de Brug bij Heusden is een tuibrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N267 bij Heusden. De brug overspant de rivier de Bergsche Maas over een lengte van 540 meter.[1]

Kenmerken

Heusdensebrug.jpg

De Heusdensebrug is een betonnen tuibrug en overspant de rivier de Bergsche Maas bij de vestingstad Heusden. De brug heeft één pyloon en een serie aanbruggen, wat de totale lengte van de brug tot 540 meter lente brengt, met een hoofdoverspanning van 120 meter. Het is daarmee een relatief kleine tuibrug. Het brugdek ligt 10 meter boven de Bergsche Maas. De brug vormt een verbinding tussen het Land van Altena gelegen ten noorden van de Bergsche Maas en Heusden en de zuidelijker gelegen streek de Langstraat. De brug heeft met name een verbindingsfunctie voor regionaal verkeer. Over de brug verloopt de N267 met twee rijstroken.

Geschiedenis

De tuibrug in aanleg in 1988.

De huidige Heusdensebrug is de tweede brug die op deze locatie ligt. De eerste vaste oeververbinding stamt uit 1904 toen de Bergsche Maas werd gegraven om de afwateringsproblemen van de Maas op te lossen. Het betrof een brug van het type vakwerkbrug. Het zou zes jaar duren voordat de brug in gebruik zou worden genomen, omdat er een dijk moest worden aangelegd. De eerste brug is vervolgens in de Tweede Wereldoorlog twee keer verwoest (in zowel 1940 als 1944) en is definitief hersteld in 1946. In 1971 is de brug overgedragen door het Rijk aan de provincie Noord-Brabant. De provincie is vervolgens in 1987 gestart met het bouwen van de huidige tuibrug, die eind 1989 is opgeleverd.

De oude brug is vervolgens in 1991 gedemonteerd en verkocht aan Suriname voor het symbolische bedrag van 1 gulden.[2] Suriname wilde de brug hergebruiken over de rivier de Coppename, maar kon de transportkosten van 2,3 miljoen gulden niet opbrengen.[3][4] De brug is uiteindelijk verplaatst naar de werf in Kinderdijk en is in maart 1996 gesloopt.[5]

Toekomst

Er zijn geen plannen voor aanpassingen van de brug.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 13.300 voertuigen over de Heusdensebrug.[6]

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)