Hidalgo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Hidalgo.png
Hidalgo.png
Hoofdstad Pachuca de Soto
Grootste stad Pachuca de Soto
Oppervlakte 20.846 km²
Inwonertal 2.665.000
Lengte snelwegennet 115 km
Eerste snelweg 1958
Afkorting HGO

Hidalgo is een staat in Mexico, gelegen in het midden van het land. De staat is ter grootte van ruim de helft van Nederland en telt bijna 2,7 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Pachuca de Soto.

Inleiding

Hidalgo is een relatief kleine staat, gelegen in twee diverse landschappelijke gebieden, de centrale hoogvlakte en de tropische regenwouden. De staat grenst in het noorden aan Querétaro de Arteaga en San Luis Potosí, in het oosten aan Veracruz en Pueblo, in het zuiden aan Tlaxcala en in het westen aan México. De hoofdstad Pachuca de Soto ligt centraal in de staat. Hidalgo meet maximaal 200 kilometer van oost naar west en 190 kilometer van noord naar zuid, maar heeft een nogal grillige vorm. Het zuidwesten van de staat bestaat uit een hoogvlakte op 2.000 tot 2.500 meter boven zeeniveau, doorsneden door enkele kleine berggebieden. Het oosten bestaat echter uit aflopende regenwouden, waarbij het laagste deel minder dan 100 meter boven zeeniveau ligt. De meeste grotere steden liggen op de hoogvlakte, zoals de hoofdstad Pachuca de Soto en steden als Tulancingo, Tizayuca, Tula en Mixquiahuala.

Wegennet

Het wegennet van Hidalgo is op de hoogvlakte relatief uitgebreid, maar in het noorden en oosten niet. Er lopen relatief weinig snelwegen door de staat, maar wel vrij veel 2x2-wegen die net te substandaard zijn om een snelweg genoemd te kunnen worden. De Arco Norte is de langste snelweg binnen de staat, maar doorkruist het grensgebied met México en verloopt op drie plekken door Hidalgo. Verder passeert de Autopista Mexico - Querétaro door het uiterste westen van de staat. De Autopista Mexico - Tizayuca eindigt net in Hidalgo. Voor intern verkeer is men echter grotendeels aangewezen op 2x2-wegen. Eén van de belangrijkste is de Carretera Federal 85, die een 2x2-weg tussen Mexico City en de hoofdstad Pachuca de Soto vormt. De Carretera Federal 132 vormt een 2x2-weg tussen Mexico City en Tulancingo, en er loopt een 2x2-weg van Zempoala naar Pachuca de Soto. De Carretera Federal 130 vormt een belangrijke oost-westverbinding vanaf Pachuca de Soto naar Tulancingo. Alle grotere steden op de hoogvlakte zijn wel door 2x2-wegen verbonden. Het wegennet in het noordoosten van de staat is echter veel minder uitgebreid, en bestaat grotendeels uit zeer bochtige enkelbaans wegen. De reistijden zijn hier vrij lang vanwege de lage snelheden. Er lopen hier ook geen belangrijke verbindingen naar andere staten. Het wegennet is erg richting Mexico City gericht, en minder naar andere staten in het oosten en noorden.

Geschiedenis

In 1958 opende de Autopista Mexico - Querétaro voor het verkeer, de eerste interstedelijke snelweg van Mexico, die ook een stuk door de staat Hidalgo loopt. De Autopista Mexico - Tizayuca opende in 1964 voor het verkeer, maar verloopt alleen voor het laatste deel rond Tizayuca door Hidalgo. Als laatste werd in 2009 de Arco Norte geopend, die door het grensgebied tussen Hidalgo en México loopt.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas