Highway 10 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 10
Begin Ad Darb
Einde Sila (UAE)
Lengte 1.475 km
Route

Ad Darb

Abha

Khamis Mushait

Kharj

Haradh

Alkwifriah

De Highway 10 is een hoofdweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf Ad Darb tot aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten bij Sila. De weg is 1.475 kilometer lang. Ongeveer 25 kilometer van de weg is een snelweg met 2x3 rijstroken en nog eens 1.100 kilometer van de route is met 2x2 rijstroken voorzien en een de-facto snelweg.

Routebeschrijving

De weg begint bij Ad Darb, niet ver van de Rode Zee, waar men de Highway 5 kruist. De weg voert noordoostwaarts, landinwaarts, stijgend door een kustgebergte. De weg stijgt naar 2.200 meter boven zeeniveau bij Abha, waar een korte dubbelnummering met de Highway 15 volgt tot Khamis Mushait, de grootste stad op de route. De route door de bergen is enkelbaans, het dubbelgenummerde deel op het plateau telt 2x3 tot 2x4 rijstroken en is een semi-snelweg met een groot aantal ongelijkvloerse kruisingen. Men komt dan dwars door de stad Khamis Mushait, waarna de weg noordoostwaarts door de afgelegen rotswoestijn voert. Dit deel voert door zeer dunbevolkt en geïsoleerd gebied, maar is wel met 2x2 rijstroken uitgerust. Omdat er geen bebouwing of kruisende wegen zijn, is het de-facto een snelweg. De snelweg daalt oostwaarts geleidelijk, en voert door de afgelegen woestijn, waarbij de rotswoestijn overgaat in een zandwoestijn.

Halverwege de route tussen Khamis Mushait en Kharj zijn er ineens geïrrigeerde gebieden met cirkelirrigatie, midden in de zandwoestijn. Ondanks dat de weg honderden kilometers van de dichtstbijzijnde grotere plaats loopt zijn er wel voortdurend 2x2 rijstroken beschikbaar. Men bereikt dan de stad Kharj, ruim ten zuiden van de hoofdstad Riyadh. De Highway 65 begint hier. In Kharj zijn geen ongelijkvloerse kruisingen. Vanaf Kharj voert de weg oostwaarts door de onbevolkte woestijn. Alhoewel men 600 kilometer van de grens met Oman is, is dit de zuidelijkste verharde oost-westroute in Saudi-Arabië. Zo'n 180 kilometer ten oosten van Kharj kruist men de Highway 75, die naar Al Hofuf loopt. De Highway 10 voert verder oostwaarts door de uitgestrekte woestijn tot aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten. De weg is bij de grens dubbelgenummerd met de Highway 95. Aan de overzijde van de grens gaat de E11 verder naar Abu Dhabi en Dubai.

Geschiedenis

Het snelwegdeel tussen Abha en Khamis Mushait is het oudste, waarschijnlijk al in de jaren 80 of eerder aangelegd, en heeft zich ontwikkeld tot een commerciële zone met veel bedrijvigheid. Het deel tussen Khamis Mushait, Kharj en Haradh is grotendeels tussen 2003 en 2005 naar 2x2 rijstroken verdubbeld. Dit kon eenvoudig omdat er enkel woestijn rond de weg ligt.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95