Highway 10 in Yukon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yukon Highway 10.svg
Nahanni Range Road map.png
Highway 10
Begin Watson Lake
Einde Tungsten
Lengte 134 km
Route

Junction.svg Yukon Highway 4.svg

Centrum.svg Tungsten

De Highway 10, ook wel bekend als de Nahanni Range Road is een territorial highway in het Canadese territorium Yukon. De weg verloopt vanaf nabij Watson Lake tot Tungsten en is 134 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 10 is een slecht onderhouden gravelweg waar publiek verkeer toegestaan is, maar niet aangemoedigd wordt. De weg verbindt een mijn in Tungsten, Northwest Territories met de Highway 4, zo'n 100 kilometer ten noorden van Watson Lake. Er liggen geen plaatsen op de route. De weg voert door spectaculaire wildernis, dwars door de noordelijke Rocky Mountains. De grens met de Northwest Territories ligt op circa 1.400 meter hoogte.

Geschiedenis

In 1959 werd de Canada Tungsten Mining Corporation opgericht, die ten taak had een mijn te starten in de Northwest Territories. De locatie was destijds alleen te bereiken met kleine vliegtuigen. Tussen 1961 en 1963 werd zonder veel voorbereiding de Nahanni Range Road aangelegd, waarbij het tracé tijdens de bouw van de weg gekozen werd op basis van de lokale omstandigheden. De weg verliep van Watson Lake naar Tungsten, ook wel bekend als Cantung.

Het deel tussen Watson Lake en de Robert Campbell Highway werd in 1971 onderdeel van de Highway 4. De route werd oorspronkelijk beheerd door de overheid van Yukon, maar toen de mijn in 1986 sloot werd de weg niet meer onderhouden. In 2003 werd mijnbouw weer opgestart en werd de weg weer gebruikt, maar blijft in slechte staat en aangezien er alleen in Watson Lake een tankstation is, moeten voertuigen voorbereid zijn op brandstof voor de complete retourtrip van Watson Lake naar Tungsten en terug, een afstand van 610 kilometer.

Oorspronkelijk was Tungsten een dorp met voorzieningen en groeide naar 500 inwoners eind jaren '70. Nadat de mijnbouw in 1986 gestaakt werd, werd Tungsten een ghost town. Nadat in 2003 en 2005 de mijnbouw geheractiveerd werd, is het dorp Tungsten niet meer in gebruik als zodanig, sindsdien zijn er ook geen voorzieningen voor het algemene publiek in Tungsten. Aangezien de Tungsten Mine de enige faciliteit langs de Highway 10 is, wordt het publiek afgeraden om de weg te berijden. Het oorspronkelijke dorp is tegenwoordig niet meer publiekelijk toegankelijk, het gebied rond de mijn is privéterrein en men heeft vooraf toestemming nodig om het gebied te betreden. Daardoor is er voor het publiek geen enkele voorziening langs Highway 10 toegankelijk.

Op 2 september 2017 werd door de federale regering aangekondigd dat de gehele Highway 10 opgewaardeerd gaat worden.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 30 voertuigen over de Highway 10.

Referenties

Territorial highways in Yukon

1234567891011141537