Highway 12 (Thailand)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thailand 12.png
Thailand Route 12 map.png
12
Begin Mae Sot
Einde Mukdahan
Lengte 793 km
Route

Flag of Myanmar.svg Myanmar 6.svg

Centrum.svg Mae Sot

Centrum.svg Tak Highway 1

Centrum.svg Sukhothai

Centrum.svg Phitsanulok Highway 11

Centrum.svg Chum Phae

Centrum.svg Khon Kaen Highway 2

Centrum.svg Kalasin

Centrum.svg Mukhadan

De Highway 12 (Thai: ทางหลวงแผ่นดินหมายเลข 12) is een hoofdweg in Thailand. De weg vormt een oost-westroute door de noordelijke helft van het land, vanaf Mae Sot aan de grens met Myanmar via Tak en Khon Kaen naar Mukhadan, aan de grens met Laos. De Highway 12 is 793 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 12 in Khon San.

De weg begint op de grens met Myanmar bij Mae Sot, aan Myanmarese zijde sluit de National Highway 6 naar Yangon aan. Rond Mae Sot ligt ook een noordelijke bypass. Daarna volgt een 80 kilometer lang traject naar de stad Tak, dit deel voert door beboste berggebieden met twee passen van rond 700 en 900 meter hoogte. Deze weg is bochtig maar wel met 2x2 rijstroken uitgerust, alhoewel het niet de kenmerken van een autosnelweg heeft.

Men bereikt dan lager gelegen gebied van de rivier de Ping. Vervolgens legt Highway 12 150 kilometer af tot aan Phitsanulok. Dit deel voert door vlak terrein en is een gelijkvloerse weg met 2x2 rijstroken en nogal veel bebouwing op de route. De provinciehoofdsteden Sukhothai en Phitsanulok hebben rondwegen.

Daarna volgt een 320 kilometer lang traject tot Khon Kaen, de belangrijkste stad op de route. Dit traject voert door een afwisseling van lage bergen, valleien, bossen en nationale parken. De westelijke helft tussen Phitsanulok en Lom Sak telt 4 rijstroken, het oostelijk deel twee rijstroken en voert door het Nam Nao National Park. De weg bereikt hier zo'n 900 meter boven zeeniveau en er ligt minder bebouwing op de route. Men daalt daarna weer af tot het laagland en bereikt dan de stad Khon Kaen. Het deel in het laagland telt ook weer 2x2 rijstroken.

Khon Kaen heeft een volledige ringweg. Oostelijker telt de weg nog voortdurend 2x2 rijstroken met veel bebouwing langs de route. Het traject van Khon Kaen naar Mukhadan is 240 kilometer lang, dit deel voert voornamelijk door laagland, met oostelijker wat lage heuvels met bossen. Tussen Kalasin en Mukhadan vormt de Highway 12 een modernere weg met gescheiden rijbanen die minder door de bebouwing voert. De Highway 12 eindigt in Mukhadan, gelegen aan de rivier de Mekong, die de grens met Laos vormt. Er is ter plekke echter geen brug over de rivier.

Geschiedenis

De Highway 12 is van oorsprong één van de belangrijkste wegen van Thailand die niet van of naar Bangkok verloopt. Het westelijkste deel is onderdeel van de transitroute naar Myanmar, de rest verwerkt regionaal oost-westverkeer. Het is één van de weinige lange oost-westverbindingen van Thailand.

De oorspronkelijke Highway 12 verliep alleen vanaf de grens met Myanmar bij Mae Sot tot Khon Kaen en was 460 kilometer lang. Per 1 oktober 2008 werd de route verlengd naar Mukhadan, in anticipatie op een grootschalige upgrade van de weg in deze regio.

Bijna de gehele Highway 12 is opgewaardeerd naar 4 rijstroken, veelal op een smal profiel en vrijwel overal gelijkvloers met veel bebouwing op de route. Het enige langere enkelbaans deel is gelegen in het Nam Nao National Park.

Verbredingen en upgrades

Het overgrote deel van de verbredingen naar 4 rijstroken zijn op het bestaande tracé uitgevoerd. Een uitzondering was een noordelijke bypass van Sukhothai van 25 kilometer lengte die in de periode 1999-2001 is aangelegd. In de periode 2002-2004 is een rondweg ter hoogte van Phitsunalok aangelegd.

De grootste upgrade ligt in het oosten van Thailand, waar een 115 kilometer lang traject van de Highway 12 tussen Kalasin en Nam Thiang over een nieuw tracé is aangelegd. Dit is vermoedelijk in 2020 opengesteld. Al eerder in 2003-2004 is het oostelijkste deel tussen Nam Thiang en Mukhadan naar 2x2 rijstroken verbreed.

Mae Sot - Tak

Op 30 oktober 2019 opende een nieuwe grensovergang met Myanmar bij Mae Sot.[1] Hiervoor is ook een 21 kilometer lange rondweg aangelegd ter hoogte van Mae Sot en het Myanmarese Myawaddy. In anticipatie daarop is het bergtraject tussen Mae Sot en Tak in 2019 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Referenties

Flag of Thailand.svg National Highways in Thailand Flag of Thailand.svg

12346791112212223243132333435363738414243448182