Highway 15 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordan 15.svg
Jordan 15 map.png
Route 15
Begin Nasib (SYR)
Einde Aqaba
Lengte 410 km
Route

Flag of Syria.svg Syria Route 5.svg

Knooppuntsymbool.svg Jordan 10.svg

Centrum.svg Al Mafraq

Knooppuntsymbool.svg Jordan 30.svg

Centrum.svg Al Zarqa

Centrum.svg Amman Jordan 35.svg

Centrum.svg Al Jiza

Centrum.svg Jurf Al Darawish

Centrum.svg Ma'an > Jordan 5.svg

Centrum.svg Quweira

Centrum.svg Aqaba Jordan 65.svg

De Highway 15 is een hoofdweg in Jordanië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de grens met Syrië via Amman naar Aqaba in het zuiden. De gehele route is met 2x2 rijstroken uitgevoerd en het is feitelijk de belangrijkste weg van het land. De Route 15 is 410 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 15 begint op de grens met Syrië ten noorden van Al Mafraq. Het grenscomplex is uitgebreid en aan Syrische zijde gaat de M5 verder naar Damascus. De 2x2-weg voert zuidwaarts door een droog landbouwgebied, dat soms woestijnachtig aandoet. De weg vermijdt de meeste bebouwde kommen en telt 2x2 rijstroken. Belangrijke aansluitingen zijn ongelijkvloers, maar een volwaardige snelweg is het niet. Bij Al Mafraq kruist men de Highway 10 en bij Al Zarqa de Highway 30. Bij Al Zarqa splitst de bypass van Amman af. Dit is een volwaardige autosnelweg met 2x3 rijstroken. Alle aansluitingen zijn ongelijkvloers. Dit deel is 37 kilometer lang. Ten zuiden van Amman komt men weer op de oude route uit, waarna de weg langs de luchthaven van Amman loopt, die ruim ten zuiden van de stad ligt.

Zuidelijker wordt het gebied erg dunbevolkt, met nog slechts af en toe een dorp op de route. De weg telt voortdurend 2x2 rijstroken maar is geen volwaardige snelweg, alhoewel de weg wel als zodanig functioneert. Men kruist af en toe zijwegen, waarvan de belangrijkste aansluitingen ongelijkvloers zijn. In de zuidelijke woestijn kruist men de Highway 50 en de Highway 60, die de Route 15 met de parallel lopende Highway 65 verbindt. De enige grotere plaats in de woestijn is Ma'an, waar er mogelijkheid is om naar de Highway 5 uit te wijken, die naar het binnenland van Saudi-Arabië loopt. Ten oosten van Aqaba splitst de bypass richting de Saudische kust af, waarna de Highway 15 naar het westen afbuigt en samen met de Highway 65 in Aqaba eindigt, de zuidelijkste stad van het land.

Geschiedenis

De Highway 15 is de belangrijkste weg voor doorgaand verkeer in Jordanië, en is dan ook al sinds de jaren 70 of 80 met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De weg is geen echte snelweg, maar wordt op veel kaarten wel zo aangegeven. Met name in de zuidelijke woestijn zijn nagenoeg geen aansluitingen, waardoor dit deel tussen de spaarzame kruispunten wel als snelweg functioneert. Recenter is de bypass van Amman, die in 2011 is opengesteld. Dit is de eerste volwaardige autosnelweg van Jordanië en is 37 kilometer lang. Doorgaand verkeer hoeft daardoor niet meer door Amman. De oude route was dubbelgenummerd met de Highway 25. In 2012 is 10 kilometer van de Highway 15 ten zuiden van Amman gemoderniseerd, samen met de Highway 35 als onderdeel van een moderne autosnelweg tussen de luchthaven en Amman.

Toekomst

Het zuidelijkste deel van de Highway 15, het korte oost-westdeel bij Aqaba, heeft ook het nummer Highway 80. Mogelijk wordt de Highway 15 langs Aqaba doorgetrokken naar de Saudische grens, waar hij aansluit op de Route 5, de kustweg naar Jeddah.

Referenties


Flag of Jordan.svg Hoofdwegen in Jordanië Flag of Jordan.svg

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 20Highway 25Highway 30Highway 35Highway 40Highway 50Highway 55Highway 60Highway 65