Highway 16A in Alberta

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alberta Highway 16A.png
Blank.png
Highway 16A
Begin Evansburg
Einde Vegreville
Lengte 14 + 35 + 11 km
Route

Junction.svg Alberta Highway 16.png → Edson

Junction.svg Alberta Highway 22.png → Mayerthorpe

Centrum.svg Evansburg

Centrum.svg Entwistle Alberta Highway 16.png


Knooppuntsymbool.svg Alberta Highway 16.png → Edson

Afslagsymbool.svg Stony Plain

Centrum.svg Spruce Grove

Afslagsymbool.svg Acheson Alberta Highway 60.png

Centrum.svg Edmonton

Knooppuntsymbool.svg Alberta Highway 216.png → Anthony Henday Drive


Afslagsymbool.svg Alberta Highway 16.png → Edmonton

Centrum.svg Vegreville

Afslagsymbool.svg Alberta Highway 16.png → Lloydminster

De Highway 16A is een alternate route van provincial Highway 16 in Alberta, Canada. De weg bestaat uit drie alternatieve routes parallel aan Highway 16, een 14 kilometer lang deel rond Evansburg, een 35 kilometer lang deel westelijk van Edmonton en een 11 kilometer lang deel rond Vegreville. Het deel ten westen van Edmonton is hiervan het belangrijkst en is een semi-ongelijkvloerse twinned highway.

Routebeschrijving

Evansburg/Entwistle

Het deel rond Evansburg en Entwistle is een tweestrooks weg door deze dorpen, ongeveer 100 kilometer ten westen van Edmonton. Behalve het begin- en eindpunt op de Highway 16 is er ook een kruispunt met Highway 22 ten westen van Evansburg. Tussen Evansburg en Entwistle daalt de weg af naar de vallei van de Pembina River. De aansluiting op Highway 16 bij Entwistle is ongelijvloers.

Stony Plain - Edmonton

Het traject van Stoney Plain tot Edmonton is een belangrijke 2x2 divided highway. De meeste aansluitingen zijn gelijkvloers, soms met verkeerslichten, maar er zijn ongelijkvloerse aansluitingen op de Highway 16 ten westen van Stony Plain, in Stony Plain, bij Acheson en op de Highway 216, de ringweg van Edmonton. De weg ontsluit hoofdzakelijk drie westelijke suburbs van Edmonton, Stony Plain, Spruce Grove en Acheson, evenals wat exurbaan gebied westelijk van Stony Plain.

Vegreville

Vegreville is een klein stadje ongeveer 90 kilometer ten oosten van Edmonton. Highway 16 gaat er via een 2x2 divided highway over de bypass, waarbij Highway 16A door Vegreville loopt en aan beide kanten van het stadje ongelijkvloers op Highway 16 aansluit.

Geschiedenis

De drie trajecten met het nummer Highway 16A betreffen de voormalige delen van de Highway 16 (Yellowhead Highway) voordat deze gebypasst werden door nieuwe routes. De bypass van Vegreville is rond 2000 aangelegd, dit was het laatste deel van het 530 kilometer lange traject van Hinton tot de grens met Saskatchewan om vervangen te worden door een nieuwe route met 2x2 rijstroken.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 16.000 voertuigen bij het knooppunt tussen Highway 16 en Highway 16A ten westen van Stony Plain. Dit stijgt naar 34.000 voertuigen ter hoogte van Stony Plain en 29.000 voertuigen oostelijk van Spruce Grove. Dit piekt op 64.000 voertuigen bij Acheson en 70.000 voertuigen aan de westkant van Edmonton.[2]

Referenties