Highway 17 in Ontario

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontario 17.png
Ontario Highway 17 map.png
Hwy 17
Begin Kenora
Einde Arnprior
Lengte 1.964 km
Route

Manitoba Manitoba Highway 1.png

Centrum.svg Kenora

Centrum.svg Dryden

Centrum.svg Ignace

Centrum.svg Thunder Bay

Centrum.svg Nipigon

Centrum.svg Marathon

Centrum.svg White River

Centrum.svg Sault Ste. Marie

Centrum.svg Thessalon

Centrum.svg Blind River

Centrum.svg Espanola

Centrum.svg Denlou


freeway

Junction.svg Whitefish

Afslagsymbool.svg Highway 144

Afslagsymbool.svg Mikkola


Centrum.svg Sudbury

Centrum.svg West Nipissing

Centrum.svg North Bay

Centrum.svg Pembroke

Centrum.svg Arnprior

De Highway 17 is een provincial highway in Ontario, Canada. De weg vormt een lange west-oostroute door het noorden van de provincie, vanaf de grens met Manitoba via Thunder Bay, Sault Ste. Marie, Sudbury en North Bay naar Arnprior nabij Ottawa. De route is onderdeel van de Trans-Canada Highway. Highway 17 is de langste route van Ontario met een lengte van 1.964 kilometer.

Routebeschrijving

Northwestern Ontario

Highway 17 begint op de grens met de provincie Manitoba, waar de weg aansluit op de Highway 1 in Manitoba, die in Manitoba een 2x2 divided highway is. In Ontario is de weg echter een enkelbaans weg. Er volgt dan een bijna 500 kilometer lang traject door de wildernis van Northern Ontario tot aan Thunder Bay. Dit gebied bestaat uit eindeloze naaldbossen, rotspartijen en meren. Er liggen slechts enkele kleine plaatsen op de route tot aan Thunder Bay. De belangrijkste daarvan volgt 50 kilometer na de grens met Manitoba, het stadje Kenora, waar een noordelijke bypass ligt. De weg voert via Dryden en Ignace verder naar het oosten, en is een tweestrooks weg met niet veel verkeer. Af en toe zijn er inhaalstroken. Highway 17 buigt dan wat naar het zuiden af, naar de stad Thunder Bay.

Thunder Bay is veruit de grootste stad in Northwestern Ontario. Highway 17 is vanaf hier met de Highway 11 dubbelgenummerd. Highway 17 volgt de Thunder Bay Expressway. De Highway 102 is een alternatieve route die een stuk van de route bij Thunder Bay afsnijdt. In het noorden van Thunder Bay komen beide wegen weer samen. De Thunder Bay Expressway telt 2x2 rijstroken, en ook na Thunder Bay telt de Highway 17 nog een eind 2x2 rijstroken, parallel aan het Lake Superior. Vanaf de weg heeft men af en toe zicht op dit gigantische meer. Vanaf Thunder Bay voert Highway 17 in noordoostelijke richting. Na zo'n 100 kilometer bereikt men het plaatsje Nipigon, waar men de Nipigon River Bridge oversteekt, waarna Highways 11 & 17 splitsen.

Northern Ontario

De Nipigon Bridge in Northern Ontario, de enige brug tussen oost- en west-Canada.

Aan de oostkant van Nipigon splitsen Highways 11 en 17, die 1.000 kilometer oostelijker bij North Bay weer samenkomen. Highway 11 volgt een noordelijke route via Cochrane, Highway 17 volgt een zuidelijkere route via Sault Ste. Marie. Highway 11 is wat vlakker en in de winter voor vrachtwagens een fijnere route. Highway 17 volgt door landschappelijk interessanter gebied, maar is in de winter soms problematisch.

Highway 17 voert dan langs de oostkant van het Lake Superior naar Sault Ste. Marie, dat bijna 600 kilometer verderop ligt. Ertussen liggen slechts enkele dorpjes, waarvan Wawa het belangrijkste is. Vanwege de hoogteverschillen is het wel een mooie route, die af en toe uitzicht biedt op het Lake Superior. Echter van Marathon tot Wawa voert Highway 17 verder landinwaarts. Tankstations en diensten liggen hier ver uit elkaar. Highway 17 buigt hier ook naar het zuiden af en voert lange tijd in zuidelijke richting tot aan de stad Sault Ste. Marie, de grootste plaats sinds Thunder Bay. Het is gelegen aan de grens met de Verenigde Staten, nabij het eindpunt van Interstate 75.

Sault Ste. Marie heeft geen goede bypass voor doorgaand verkeer, men kan via het centrum of door de buitenwijken. Vanaf Sault Ste. Marie buigt Highway 17 naar het oosten af en is dan over circa 40 kilometer met 2x2 rijstroken uitgerust. De weg voert dan langs de noordkant van het immense Lake Huron. Het gebied is over het algemeen dichtbebost, slechts af en toe is er wat gecultiveerd land. Er zijn slechts enkele zijwegen, waaronder de Highway 6 bij Espanola.

Ruim 250 kilometer na Sault Ste. Marie bereikt men Sudbury, formeel bekend als Greater Sudbury. Dit is de grootste stad in Northern Ontario. Highway 17 loopt hier over een zuidelijke bypass, die echter grotendeels enkelbaans is. Hier eindigt ook de Highway 69, verkeer naar Southern Ontario en Toronto slaat hier af. De weg voert dan verder oostwaarts door het binnenland, en men bereikt na ruim 100 kilometer de stad North Bay, waar men de Highway 11 voor de derde en laatste maal kruist.

Vanaf North Bay buigt Highway 17 geleidelijk naar het zuidoosten af, en de weg loopt dan parallel aan de Ottawa River, die de grens met Québec vormt. Alhoewel er enkele dorpen op de route liggen, duurt het nog 200 kilometer voordat men wat meer gecultiveerd gebied bereikt vanaf Petawawa. Highway 17 voert langs Renfrew en gaat bij Arnprior over in de Highway 417, die de freeway vormt naar Ottawa, 50 kilometer verderop.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

Highway 17 werd in 1920 gecreëerd. Vanaf begin jaren '20 werden delen van de route aangelegd, zo was de weg tussen Thunder Bay en Nipigon langs het Lake Superior in 1924 gereed. Delen van de route werden in de jaren '30 aangelegd als onderdeel van de Trans-Canada Highway. In 1932 opende het deel tussen de grens met Manitoba en Kenora. Op 1 juli 1935 was de route tussen Winnipeg en Thunder Bay gereed. Eind jaren '30 was Highway 17 grotendeels doorgaand te berijden, alhoewel grote delen alleen een gravelweg waren. Tussen Schreiber en Sault Ste. Marie was echter een ontbrekende schakel, bekend staande als "The Gap". Pas in 1960 was dit deel voltooid, zodat er een ononderbroken weg vanaf de grens met Manitoba tot de grens met Québec was. In 1964 waren de laatste delen van Highway 17 geasfalteerd.

Highway 17 was destijds ook op zijn langst en spande 2.180 kilometer door Ontario. Met de aanleg van de Highway 417 in het oosten van Ontario, in de regio Ottawa, kwam Highway 17 hier te vervallen. In 1997-1998 werd de route tussen Ottawa en de grens met Québec afgewaardeerd.

Kenora

Rond Kenora, niet ver van de grens met Manitoba, is een 34 kilometer lange bypass aangelegd die vrij ruim rond het stadje gaat. Kenora werd in de jaren '70 beschouwd als het grootste knelpunt tussen Toronto/Ottawa en Winnipeg, omdat doorgaand (vracht)verkeer door het centrum moest. In 1981 begon de bouw van de rondweg, die langs een voormalige spoorlijn van Canadian Pacific Railway is aangelegd. De bypass is in fases van west naar oost aangelegd. In september 1983 opende de eerste 8 kilometer vanaf Highway 17 tot Highway 596. Eind 1988 opende het middendeel verder tot Highway 658 en de laatste fase verder naar Highway 17 ten oosten van Kenora opende in 1991 voor het verkeer. De bypass is sinds 1990 genummerd als de Highway 17A. Het is formeel geen onderdeel van de Trans-Canada Highway, maar is wel de bewegwijzerde route voor doorgaand verkeer.

Thunder Bay

Tussen 1967 en 1970 is de Thunder Bay Expressway aangelegd rond Thunder Bay in Northern Ontario. In de periode 2012-2014 is de twinned highway ongeveer 25 kilometer oostwaarts verlengd vanaf Thunder Bay.

Thunder Bay - Nipigon

Tussen 1967 en 1970 is de Thunder Bay Expressway aangelegd rond Thunder Bay in Northern Ontario. In de periode 2012-2014 is de twinned highway ongeveer 25 kilometer oostwaarts verlengd vanaf Thunder Bay, en bereikte in 2016 Pass Lake.[1] Eind 2017 kwam de verbreding van 21 kilometer tussen Red Rock en Nipigon gereed.

Nipigon Bridge

In 1937 opende de eerste brug over de Nipigon River in het gelijknamige Nipigon voor het verkeer. Hiermee werd verkeer tussen het oosten en westen van Canada mogelijk, de brug is namelijk de enige verbinding tussen beide landsdelen.

Tussen 2013 en 2017 is bij Nipigon een tuibrug over de Nipigon River aangelegd. Dit was de eerste tuibrug in Ontario.[2] De brug is op 28 november 2015 al gedeeltelijk in gebruik genomen.[3] Op 10 januari 2016 kromp door de kou de tuien, waardoor het brugdek werd opgetild. De brug was 1 dag afgesloten voor het verkeer, zodat verkeer tussen oost- en west-Canada niet meer mogelijk was. De brug is provisorisch gerepareerd door een stapel jersey barriers op het brugdek te zetten waardoor het weer in de bedoelde positie kwam. De volledige heropening van de brug was op 25 februari 2016. Op 23 november 2018 openden 2x2 rijstroken op de Nipigon Bridge.[4]

Sault Ste. Marie

Sault Ste. Marie (uitspraak: Soo Saint Marie) is een stad die geen bypass heeft voor doorgaand verkeer. De route van Highway 17 door de stad is wel enkele keren gewijzigd, maar een goede bypass ontbreekt. Wel is Highway 17 ten oosten van Sault Ste. Marie opgewaardeerd. Rond Echo Bay en Garden River opende in 2007 een 25 kilometer lange bypass over een nieuw tracé met 2x2 rijstroken. Het is de bedoeling dat de bypass van Sault Ste. Marie hier uiteindelijk op aansluit, er ontbreekt circa 7 kilometer. De oude route door Echo Bay en Garden River is in 2009 als de Highway 17B genummerd. Dit is feitelijk een Business Route.

Sudbury

Rond de zuidkant van Greater Sudbury ligt een bypass, die de Southwest and Southeast Bypasses worden genoemd. Deze bypass is 24 kilometer lang en een super two. De bypass bestaat uit twee apart aangelegde trajecten. In 1974 opende de zuidwestelijke bypass, zodat verkeer vanaf Toronto naar Sault Ste. Marie niet meer door de stad Sudbury hoefde. Pas ruim 20 jaar later opende de rest van de bypass, in 1995 opende de zuidoostelijke bypass zodat ook verkeer vanaf North Bay naar Sault Ste. Marie niet meer door Sudbury hoefde. Er zijn plannen om de bypass op te waarderen naar een freeway.

Ottawa Valley

Het oostelijkste deel van de route in de vallei van de Ottawa River aan de grens met Québec is op diverse punten opgewaardeerd, vaak over een nieuw tracé. Tussen 1974 en 1977 is een bypass bij Renfrew aangelegd. Dit was feitelijk een regionale omlegging van Highway 17 tot aan Arnprior over 38 kilometer. Begin jaren '80 is bijna aansluitend daarop de weg bij Pembroke en Petawawa omgelegd over een afstand van 35 kilometer. Deze bypass opende op 10 september 1982 voor het verkeer. In combinatie met de Highway 417 verloopt de weg in de Ottawa Valley nog bijna nergens over het oorspronkelijke tracé.

Toekomst

Het is gepland om de enkelbaans bypass van Sudbury te verbreden naar een freeway. In Sault Ste. Marie ontbreekt nog een stuk van de bypass.

Verder moeten delen van Highway 17 verbreed worden naar 2x2 rijstroken in het noorden van Ontario, namelijk in de ruime regio Thunder Bay en vanaf de grens met Manitoba tot Kenora. De Highway 17 is grotendeels enkelbaans in Northern Ontario, maar ongevallen zorgen ervoor dat deze cruciale transportverbinding frequent afgesloten is. De Highway 17 is op een aantal punten de enige verbinding tussen oost en west Canada.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 2.000 tot 4.000 voertuigen tussen de grens met Manitoba en Kenora en zo'n 2.500 tot 4.000 voertuigen verder tot Thunder Bay. Oostelijk van Nipigon reden 1.900 tot 2.600 voertuigen tot Sault Ste. Marie en en 4.000 tot 6.000 voertuigen tussen Sault Ste. Marie en Sudbury. Dit stijgt naar 11.000 voertuigen op de bypass van Sudbury en 5.000 tot 7.000 voertuigen tussen Sudbury en North Bay. Tussen North Bay en Ottawa reden veelal 6.000 voertuigen, stijgend naar 13.000 voertuigen dichter bij Ottawa.

Trivia

  • Tussen Thunder Bay en Sault Ste. Marie zijn geen verkeerslichten over een afstand van 687 kilometer.
  • Tussen Thunder Bay en Nipigon is Highway 17 de enige wegverbinding tussen het oosten en westen van Canada. Dit geldt ook voor het deel ten westen van Kenora.
  • Het noordelijkste punt van Highway 17 is 49.51 N in Vermillion Bay, net iets noordelijker dan het noordelijkste punt van Highway 11 bij Longlac.

Referenties

Freeways in Ontario

Highway 400Highway 401Highway 402Highway 403Highway 404Highway 405Highway 406Highway 407Highway 409Highway 410Highway 412Highway 416Highway 417Highway 418Highway 420Highway 427

Highway 7Highway 8Highway 11Highway 17Highway 85Highway 115Highway 137

Queen Elizabeth WayDon Valley ParkwayGardiner ExpresswayRed Hill Valley ParkwayE.C. Row ExpresswayLincoln M. Alexander Parkway

Provincial highways in Ontario

23456789101112151617192021232426283334353740414849586061626366676971727785899394101102105108112115118124125127129130132137138140141144148