Highway 1 elevated road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 1
Overspant Mississippi River Delta
Rijstroken 1x2
Totale lengte 13.200 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ?
Openstelling 08-07-2009
Verkeersintensiteit 8.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Highway 1 elevated road, ook wel bekend als de Highway 1 Expressway is een brug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Louisiana. De brug is onderdeel van de State Route 1 in de delta van de Mississippi River en is 13,2 kilometer lang.

Kenmerken

De elevated road is een tweestrooks liggerbrug boven de moerassen en getijdedelta van de Mississippi River. De brug verloopt van Leeville tot Port Fourchon. De brug voert voornamelijk over water en laaggelegen moerassen. Via een hogere brug (22,25 meter) kruist men de Bayou Lafourche bij Leeville. Tevens is er tussen Leeville en Port Fourchon een afslag naar de oude Highway 1. Deze zijbrug is 1.200 meter lang.

Geschiedenis

Port Fourchon werd vanaf de jaren '60 ontwikkeld om de offshore olieindustrie in de Golf van Mexico te bedienen. 90% van de boorplatforms in de Golf van Mexico wordt vanuit Port Fourchon bevoorraad. Ongeveer 18% van de Amerikaanse olievoorraden wordt in dit gebied gewonnen.

Port Fourchon was oorspronkelijk bereikbaar via de State Route 1, een laaggelegen weg door de delta van de Mississippi River. Port Fourchon is het zuidelijkste punt dat in Louisiana over de weg bereikt kan worden. De oude State Route 1 had een hefbrug over de Bayou Lafourche. De weg was erg gevoelig voor stormvloeden van tropische stormen en orkanen. Deze orkanen hoeven Louisiana niet direct aan te doen om de weg te overstromen, een orkaan op open zee stuwt het water zo hoog op dat Port Fourchon en Grand Isle onbereikbaar worden. Daarnaast is er sprake van bodemdaling zodat het talud waarop de State Route 1 loopt op den duur permanent onder water staat.

Daarom wordt in totaal 29 kilometer van de State Route 1 vervangen door een elevated road.[1] Dit gebeurt in fases. Op 8 juli 2009 opende de eerste fase, de brug over het Bayou Lafourche bij Leeville. Op 9 december 2011 opende een langer stuk ten zuiden daarvan tot Port Lafourche.

Toekomst

De elevated road wordt noordwaarts verlengd van Leeville tot Golden Meadows, 13,3 kilometer noordelijker. Op 15 juni 2020 kwam de financiering van dit project rond.[2] Dit deel is gegund voor $ 463 miljoen.[3] De bouw van de verlenging begon op 24 juni 2022.[4][5] Het viaduct moet eind 2027 gereed zijn.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 8.000 voertuigen over de brug.

Tol

De elevated road is een tolweg, men kan gebruikmaken van het elektronische systeem GeauxPass.[6]

Referenties

Bruggen in Louisiana

Atchafalaya BridgeBonnet Carré Spillway BridgeCrescent City ConnectionHighway 1 elevated roadHorace Wilkinson BridgeHuey P. Long BridgeI-10 Twin Span BridgeIsrael LaFleur BridgeJohn James Audubon BridgeLake Pontchartrain CausewayLuling BridgeMaestri BridgeManchac Swamp Bridge