Highway 1 in British Columbia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BC-1.svg
British Columbia Highway 1 map.png
Highway 1
Begin Victoria
Einde Kicking Horse Pass
Lengte 981 km
Route

Centrum.svg Victoria BC-17.svg

Afslagsymbool.svg McKenzie Avenue

Afslagsymbool.svg Helmcken Road

Afslagsymbool.svg Island Highway

Afslagsymbool.svg Six Mile Road

Afslagsymbool.svg Veterans Memorial Parkway

Afslagsymbool.svg Leigh Road

Centrum.svg Duncan

Centrum.svg Ladysmith

Centrum.svg Nanaimo BC-19.svg

Veerpont.png

Centrum.svg Horseshoe Bay BC-99.svg

Afslagsymbool.svg2 Eagleridge Drive

Afslagsymbool.svg4 Headlands Drive

Afslagsymbool.svg7 Westmount Road

Afslagsymbool.svg8 Cypress Bowl Road

Afslagsymbool.svg10 22nd Street

Afslagsymbool.svg11 15th Street

Afslagsymbool.svg13 Taylor Way

Afslagsymbool.svg14 Capilano Road

Afslagsymbool.svg15 Lloyd Avenue

Afslagsymbool.svg17 Westview Drive

Afslagsymbool.svg18 Lonsdale Avenue

Afslagsymbool.svg19 Lynn Valley Road

Afslagsymbool.svg21 Mountain Highway

Afslagsymbool.svg22 Mount Seymour Parkway

Afslagsymbool.svg23 Main Street

Brug.svg Ironworkers Mem. 2nd Narrows Crossing

Afslagsymbool.svg25 McGill Street

Afslagsymbool.svg26 Hastings Street

Afslagsymbool.svg27 1st Avenue

Afslagsymbool.svg28 Boundary Road

Afslagsymbool.svg29 Willingdon Avenue

Afslagsymbool.svg30 Douglas Road

Afslagsymbool.svg32 Sprott Street

Afslagsymbool.svg33 Kensington Avenue

Afslagsymbool.svg37 Gaglardi Way

Afslagsymbool.svg40 Brunette Avenue

Afslagsymbool.svg44 Lougheed Highway

Afslagsymbool.svg48 152nd Street

Afslagsymbool.svg50 104th Avenue

Afslagsymbool.svg53 Pacific Highway BC-15.svgBC-17.svg

Afslagsymbool.svg57 192nd Street

Afslagsymbool.svg58 200th Street

Afslagsymbool.svg61 216th Street

Afslagsymbool.svg66 Langley BC-10.svg

Afslagsymbool.svg73 Aldergrove

Afslagsymbool.svg83 Mount Lehman Road

Afslagsymbool.svg87 Clearbrook Road

Afslagsymbool.svg90 McCallum Road

Afslagsymbool.svg92 Sumas Way BC-11.svg

Afslagsymbool.svg95 Whatcom Road

Afslagsymbool.svg99 South Parallel Road

Afslagsymbool.svg104 No. 3 Road

Afslagsymbool.svg109 Yale Road

Afslagsymbool.svg116 Lickman Road

Afslagsymbool.svg119 Vedder Road

Afslagsymbool.svg120 Young Road

Afslagsymbool.svg123 Prest Road

Afslagsymbool.svg129 Annis Road

Afslagsymbool.svg135 Agassiz BC-9.svg

Afslagsymbool.svg138 Yale Road

Afslagsymbool.svg146 Herrling Island

Afslagsymbool.svg151 Peters Road

Afslagsymbool.svg153 Laidlaw Road

Afslagsymbool.svg160 Hunter Creek Road

Afslagsymbool.svg168 Hope

Knooppuntsymbool.svg170 BC-3.svgBC-5.svg


Centrum.svg Lytton BC-12.svg

Centrum.svg Spences Bridge BC-8.svg

Centrum.svg Cache Creek BC-97.svg

Centrum.svg Kamloops BC-5.svg

Centrum.svg Monte Creek BC-97.svg

Centrum.svg Salmon Arm

Centrum.svg Revelstoke BC-23.svg

Centrum.svg Golden

Alberta Alberta Highway 1.png

De Highway 1 is een provincial highway en gedeeltelijke freeway in British Columbia, Canada, onderdeel van de Trans-Canada Highway. Highway 1 vormt een lange oost-westroute vanaf Victoria op Vancouver Island tot de grens met Alberta op de Kicking Horse Pass. Highway 1 doet de grootstedelijke regio van Vancouver aan en is een autosnelweg tussen Vancouver en Hope, evenals een stuk rond Kamloops. Highway 1 kent een veerdienst van Nanaimo op Vancouver Island naar Horseshoe Bay. De weg kent een zeer afwisselend landschap en geldt als één van de mooiste wegen in Noord-Amerika. De weglengte bedraagt 981 kilometer en 1.039 kilometer inclusief veerdiensten. Hiervan is 183 kilometer een autosnelweg.

Routebeschrijving

Vancouver Island

De Highway 1 begint in het centrum van Victoria, de hoofdstad van British Columbia. Victoria ligt op Vancouver Island, een groot eiland voor de kust van British Columbia dat niet verward moet worden met de stad Vancouver. Highway 1 begint als urban arterial maar is tussen de suburbs Saanich en Langford over 10 kilometer als quasi-autosnelweg uitgevoerd. De Highway 1 voert noordwaarts vanuit Victoria, over de oostoever van Vancouver Island, tot aan Nanaimo. De gehele route is met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is geen snelweg. In Nanaimo neemt men de veerdienst naar Horseshoe Bay.

Vancouver

Highway 1 in de Lower Mainland bij Vancouver.

De Highway 1 is direct vanaf de veerhaven een freeway, en loopt met 2x2 rijstroken door de noordelijke voorsteden van Vancouver. De snelweg loopt langs de voet van een laag gebergte, en heeft een hoge afritdichtheid. Vanaf Westview Drive zijn er 2x3 rijstroken beschikbaar, en passeert men door North Vancouver. Via de zesstrooks Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing steekt men de Burrard Inlet over, een soort fjord. De snelweg loopt dan door het oosten van Vancouver met 2x2 rijstroken, maar blijft buiten het centrum van de stad. Daarna begint de lange rit door de oostelijke voorsteden van Vancouver.

Fraser Valley (Vancouver - Hope)

Via de Port Mann Bridge steekt men de Fraser River over, die ter plekke behoorlijk breed is. Na de voorstad Langley wordt de bebouwingsdichtheid rond de snelweg aanzienlijk minder, en passeert men door plattelandsgebieden. De Highway 1 volgt het stroomdal van de Fraser River, en voert door vlak gebied. Circa 30 kilometer ten oosten van Vancouver komt men langs de stad Abbotsford. De Highway 1 loopt hier op nog geen 3 kilometer afstand van de grens met de Verenigde Staten. Daarna buigt de snelweg naar het noordoosten af, en loopt door het smaller wordende dal van de Fraser, in het oosten doemen de bergen al op. De snelweg loopt nog ruim 50 kilometer door vlak gebied, waarna het dal aanmerkelijk smaller wordt, met 2.000 meter hoge bergen rondom. Bij het plaatsje Hope slaat de Highway 1 van de snelweg af, die dan als de Highway 5 verder naar Kamloops gaat.

Fraser Canyon (Hope - Cache Creek)

De Alexandra Bridge over de Fraser River ten noorden van Hope.

Vanaf Hope draait Highway 1 naar het noorden en voert door de Fraser Canyon, een diepe kloof van de Fraser River. Dit 190 kilometer lange traject voert vanaf Hope naar Cache Creek. Op de route verandert het landschap van groen naar steppe. De route door de Fraser Canyon kent weinig serieuze hoogteverschillen, de Canadian Pacific Railway loopt op de meeste plekken direct naast Highway 1. Highway 1 is hier een tweestrooks weg die door enkele tunnels voert. Het zuidelijk deel voert over de westoever van de Fraser River, maar men steekt via de Alexandra Bridge de rivier over, waarna Highway 1 op de oostoever loopt, langs het nauwste deel van de Fraser Canyon, dat ook bekend staat als Hell's Gate. Er liggen slechts een paar dorpjes op de route tussen Hope en Cache Creek, waarvan Boston Bar en Lytton het belangrijkst zijn. In Lytton splitst de Highway 12 af. Noordelijk van Spences Bridge voert Highway 1 weer op de westoever van de Fraser River, het dal wordt hier breder en kaler, met een zeer droog landschap, haast woestijnachtig. Men bereikt dan Cache Creek, slechts een klein dorp maar in bijna de hele provincie bekend als kruispunt tussen Highway 1 en Highway 97.

Thompson Country (Cache Creek - Kamloops)

Highway 1 bij Pritchard, ten oosten van Kamloops.

In Cache Creek slaat Highway 1 naar het oosten af en voert door het woestijnachtige gebied naar de stad Kamloops, de grootste stad in het binnenland van British Columbia. De weg volgt een mooie route langs het Kamloops Lake. Aan de westkant van Kamloops sluit de Coquihalla Highway (Highway 5) uit Hope aan, vervolgens vormt Highway 1 een freeway bypass aan de zuidkant van Kamloops. Bij Kamloops verruilt men de vallei van de Fraser River voor de vallei van de Thompson River, dit gebied heet ook wel het Thompson Country. Highway 1 telt nog 2x2 rijstroken tot Pritchard, ruim ten oosten van Kamloops maar is slechts gedeeltelijk ongelijkvloers. Bij Monte Creek sluit ook het zuidelijk deel van Highway 97 aan. Het berglandschap wordt oostelijk van Kamloops hoger en het woestijnachtige klimaat verandert naar een groener landschap vanaf Shuswap Lake.

Rocky Mountains (Kamloops - Kicking Horse Pass)

De Highway 1 bij Salmon Arm.
De Highway 1 door de Kicking Horse Canyon ten oosten van Golden.

Oostelijk van Kamloops volgt de weg een serie valleien met diverse meren, een mooi deel van de route. Dit gebied is ook relatief dichtbevolkt met tal van dorpen en verspreide bebouwing langs de weg. Highway 1 is hier veelal een vierstrooks weg zonder fysieke rijbaanscheiding. De weg slingert rond het Shuswap Lake, de belangrijkste plaatsen op dit deel van de route zijn Salmon Arm en Sicamous. Sicamous is min of meer de toegangspoort naar de Rocky Mountains.

Highway 1 volgt nauwe valleien tussen Sicamous en Revelstoke, de bergen rondom worden snel hoger, met pieken tot 2.700 meter. Dit gebied is al wat dunner bevolkt, met slechts wat verspreide bebouwing. Highway 1 overbrugt weinig hoogteverschil tot Revelstoke. Revelstoke is de grootste plaats op de route van Highway 1 door de Rocky Mountains en is gelegen aan de machtige Columbia River. Oostelijk van Revelstoke begint Highway 1 te stijgen naar de 1.330 meter hoge Rogers Pass tussen Revelstoke en Golden. Dit is een spectaculaire route door een nauwe vallei omringd door besneeuwde bergen met toppen tot 3.000 meter.

Men bereikt dan opnieuw de vallei van de Columbia River, waarin het stadje Golden is gelegen, de laatste noemenswaardige plaats voor de grens met de provincie Alberta. Vanaf Golden volgt het meest spectaculaire deel van Highway 1 dwars door de Kicking Horse Canyon. Highway 1 is hier met 2x2 rijstroken uitgerust en voert door lastig terrein boven de Kicking Horse River. De omgeving bestaat uit steile bergen met sneeuw en gletsjers, met toppen tot 3.400 meter. Na het dorp Fields volgt de 1.627 meter hoge Kicking Horse Pass op de grens met Alberta, tevens de Continental Divide van Noord-Amerika. Vanaf hier gaat de Highway 1 in Alberta verder naar Lake Louise, Banff en Calgary.

Geschiedenis

De Highway 1 in de Kicking Horse Canyon (voor verbreding).

Vancouver Island

Het deel over Vancouver Island tussen Victoria en Nanaimo was oorspronkelijk een onderdeel van de Island Highway, een wegverbinding over de oostkust van Vancouver Island. Het oorspronkelijke westelijk eindpunt van de Trans-Canada Highway was in 1909 voorzien in Tofino aan de westkust van Vancouver Island. In 1955 werd besloten dat het eindpunt de hoofdstad Victoria zou worden. De oorspronkelijke Highway 1 verliep van Victoria naar Campbell River, het deel ten noorden van Nanaimo is tegenwoordig de Highway 19. De hernummering vond in 1953 plaats.

In de jaren '70 is de Highway 1 op Vancouver Island opgewaardeerd. Er opende een stuk met 2x2 rijstroken net ten noorden van Victoria, evenals stukken met 2x2 rijstroken tot aan Nanaimo. Op 1 oktober 2018 opende 5 kilometer met 2x2 rijstroken door Malahat.[1]

Op 10 oktober 2019 opende een ongelijkvloerse aansluiting bij McKenzie Avenue in Saanich, een suburb van Victoria.[2][3] Hiermee is de snelweg in Victoria een klein stukje verlengd. Het project was in september 2020 grotendeels gereed[4] en kostte C$ 96 miljoen.[5][6] In 2019-2020 is een kort stuk van Highway 1 ten westen van de aansluiting met Leigh Road in Langford naar 2x2 rijstroken verbreed.[7] De extra rijstrook opende op 5 november 2020, waarmee het snelwegachtige deel 1,5 kilometer verder werd verlengd tot de West Shore Parkway.[8]

Vancouver & Lower Mainland

In 1960 opende de Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing en in 1964 volgde de Port Mann Bridge. De aanleg van de Highway 1 als snelweg in de regio Vancouver begon in 1962, toen een eerste deel tussen Clearbrook en Chilliwack als snelweg werd geopend. In 1964 volgde een deel tussen West Vancouver en Rosedale, waarmee de snelweg in de wijde regio Vancouver binnen twee jaar een feit was. Het deel van Vancouver tot Abbotsford is grotendeels in de periode 1967-1969 opengesteld. Het deel tussen Chilliwack en Hope werd in 1986 omgebouwd naar een snelweg, tegelijkertijd met de bouw van de Coquihalla Highway, die geen onderdeel van Highway 1 is.

In Vancouver was een ontbrekende schakel in de freeway in het oosten van de stad, de zogenaamde Cassiar Connector. Zuidelijk van de Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing was een kort stukje van de Highway 1 die verkeerslichten had. Hiervoor is de 730 meter lange Cassiar Tunnel aangelegd tussen 1990 en 1992. De snelweg opende in januari 1992 voor het verkeer, waarmee de snelweg door de Lower Mainland voltooid was.

In North Vancouver had de freeway ook nog twee gelijkvloerse kruispunten met verkeerslichten. In 1991 opende de aansluiting met Lonsdale Avenue en in 1997 de aansluiting met Westview Drive. Deze aansluitingen liggen dicht bij elkaar, en aan het wegontwerp is duidelijk te zien dat dit deel nieuwer is dan de rest van de route door North Vancouver, er ligt namelijk kortstondig 2x3 rijstroken, terwijl de aansluitende wegvakken 2x2 rijstroken tellen.

Port Mann Bridge

Zie ook Port Mann Bridge.

De oude Port Mann bridge uit 1964 kon het verkeer niet meer aan, en de 5 rijstroken tellende brug is tussen 2009 en 2012 vervangen door een nieuwe 10-strooks tolbrug. De tolkosten bedragen $ 3 per richting. Tevens is de Highway 1 over 37 kilometer verbreed. De totale kosten bedroegen $ 2.460 miljoen. De brug is gefaseerd opengesteld. Op 18 september 2012 opende de brug voor verkeer richting oosten, vanaf 1 december 2012 waren 8 van de 10 rijstroken in gebruik.[9] Op 17 september 2015 was het project formeel afgerond.[10] Tot 1 september 2017 was de Port Mann Bridge een tolweg.[11][12]

Verbreding in Vancouver

In 1998 zijn de 15 kilometer lange HOV lanes langs de Highway 1 in Vancouver opengesteld. De aanleg ervan kostte $ 62 miljoen. De snelweg is toen verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken, tussen Grandview Avenue in Vancouver en Cape Horn Avenue (nu Lougheed Highway) in Coquitlam.

Op 16 december 2013 was de verbreding van Highway 1 in Vancouver gereed, tussen de Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing en de Port Mann Bridge. De snelweg telt sindsdien 2x4 rijstroken. Het was het eerste grote verbredingsproject in de regio Vancouver.

In 2019 begon de verbreding van 10 kilometer van Highway 1 rond Langley waar een derde rijstrook als HOV lane is aangelegd.[13]

Interior British Columbia

Fraser Canyon

In de jaren '20 van de 20e eeuw is begonnen om de Highway 1 door de Fraser Canyon te ontwikkelen. De weg van de jaren '20 was erg smal, gedurende de jaren '30 is de weg verbreed, later in de jaren '50 en '60 zijn tal van upgrades gedaan zodat grotere delen van de route met minstens 80 km/h bereden konden worden. Sinds 1962 is de weg onderdeel van de Trans-Canada Highway.[14]

Door de Fraser Canyon tussen Hope en Cache Creek zijn enkele tunnels aangelegd, die in 1966 zijn opengesteld. 39 kilometer ten noorden van Hope is de Alexandra Bridge aangelegd, een stalen boogbrug over de Fraser River die in 1962 opende. Met de openstelling van deze brug werd de gewichtslimiet fors verhoogd, daarvoor konden alleen kleine vrachtwagens over Highway 1 rijden.

In de jaren '70 en '80 is het binnenlandse deel tussen Hope en Cache Creek gemoderniseerd met diverse tunnels en meer rechte tracé's. Echter al in 1987 kwam de Highway 5 tussen Hope en Kamloops gereed als snelweg, waarna het tracé vanaf Hope via Cache Creek naar Kamloops overbodig werd voor doorgaand verkeer, en nog vooral gebruikt wordt door beperkt verkeer in de regio.

Thompson Country (Kamloops - Revelstoke)

De Highway 1 tussen Pritchard en Chase.

De Highway 1 verliep oorspronkelijk over Columbia Street door de stad Kamloops. In 1973 kwam de zuidelijke bypass als freeway gereed, een traject van circa 12 kilometer. De weg is in de jaren '90 met 2x2 rijstroken nog verder tot Highway 97 bij Monte Creek aangelegd, ongeveer 26 kilometer oostelijk van Kamloops, maar dit was geen freeway. Dit traject heeft tal van kruispunten en slechts enkele ongelijkvloerse elementen. Het ongelijkvloerse knooppunt met Highway 97 bij Monte Creek opende in 1999 voor het verkeer.

Tussen 2012 en 2016 is een 16 kilometer lang deel van de Highway 1 tussen Monte Creek en Pritchard, even ten oosten van Kamloops aangelegd als een 2x2 freeway, deels over een nieuw tracé.[15] De werkzaamheden kostten $ 130 miljoen en waren op 12 december 2016 afgerond.[16]

In september 2018 werd een korte verbreding van 3,5 kilometer van Highway 1 tussen Sicamous en Revelstoke opgeleverd. Dit deel was weliswaar kort, maar omvatte de vervanging van de smalle brug over de Perry River. Dit was de laatste vakwerkbrug van de Trans-Canada Highway in British Columbia.[17]

Rogers Pass (Revelstoke - Golden)

De Quartz Creek Bridge, 40 kilometer ten westen van Golden.

De oorspronkelijke route tussen Revelstoke en Golden was een 305 kilometer lange verbinding die bekend stond als de Big Bend Highway, deze route nam een enorme omweg ten opzichte van de hedendaagse route van 147 kilometer lengte. Deze weg is tussen 1929 en 1940 aangelegd als een gravelweg. Vanaf 1941 verliep Highway 1 over deze route. Deze weg was in de winter slecht begaanbaar, de route was dermate onbetrouwbaar dat veel mensen de autotrein namen tussen Revelstoke en Golden.

Begin jaren '60 is een 147 kilometer lang deel van de Highway 1 nieuw aangelegd tussen Revelstoke en Golden, over Rogers Pass. De aanleg kostte destijds $ 50 miljoen en was op 30 juli 1962 voltooid. De route was 160 kilometer korter en 7 uur sneller dan de oude route. De oude route is daarna gedeeltelijk omgenummerd tot de Highway 23 tot aan Mica Dam. De Mica Dam werd in 1973 voltooid, daardoor kwam de rest van de oude route onder water te staan van Kinbasket Lake. Vanwege de bouw van de Revelstoke Dam in de jaren '80 is de Highway 23 later hoger op de helling aangelegd, zodat van de oorspronkelijke Big Bend Highway nauwelijks wat bewaard is gebleven.

Op 9 september 2019 werd een verdubbeling van 2,5 kilometer van de Highway 1 ten westen van Golden opgeleverd.[18] Na 2020 is de brug over Quartz Creek vervangen, daarbij is 4 kilometer van Highway 1 voor $ 121 miljoen naar 4 rijstroken verbreed.

Kicking Horse Canyon & Pass (Golden - Alberta)

De Highway 1 door de Kicking Horse Canyon.

Oostelijker verloopt Highway 1 over de Kicking Horse Pass, historisch gezien de belangrijkste pasroute over de Rocky Mountains in Canada. In de 19e eeuw werd oorspronkelijk gepland dat de noordelijker gelegen Yellowhead Pass de doorgaande route tussen British Columbia en de rest van Canada zou worden, omdat deze pas aanzienlijk lager ligt en minder steil is. Het nadeel is wel dat deze erg uit de route ligt voor oost-westverkeer. In de jaren 1880 is de Canadian Pacific Railway over de Kicking Horse Pass aangelegd. Dit was indertijd de steilste hoofdspoorlijn in Noord-Amerika. In 1909 zijn spiraaltunnels aangelegd om de spoorlijn minder steil te maken. De Trans-Canada Highway is in de jaren '50 en begin jaren '60 over de Kicking Horse Pass aangelegd.

In de Kicking Horse Canyon is de Highway 1 opgewaardeerd naar een 2x2 twinned highway met een maximumsnelheid van 100 km/h. Dit project kostte meer dan $ 800 miljoen en omvat 26 kilometer van de Highway 1. De werkzaamheden zijn in fases uitgevoerd, fase 1 opende in 2006 voor het verkeer. De markante Park Bridge opende in augustus 2007. Tussen 2008 en 2014 is fase 3 uitgevoerd. Dit waren de relatief makkelijke delen, fase 4 kost meer dan $ 500 miljoen en omvat de verbreding door de eigenlijke canyon.

Toekomst

De Highway 1 moet in de toekomst geheel verdubbeld worden naar een twinned highway tot aan de grens met Alberta, zodat een dubbelbaans weg ontstaat van Vancouver tot Winnipeg. De maximumsnelheid wordt 100 km/h.[19] Een complex onderdeel is de verbreding van de Highway 1 in de Kicking Horse Canyon ten zuidoosten van Golden. De verbetering kost hier bijna $ 1 miljard.[20] Op 6 november 2020 werd het contract van $ 441 miljoen gegund om de laatste 4,8 kilometer van Highway door de Kicking Horse Canyon naar 2x2 rijstroken te verbreden.[21] Dit deel moet begin 2024 gereed zijn.

Dichter bij Vancouver moet de Highway 1 tussen Langley en Abbotsford naar 2x3 rijstroken verbreed worden.[22] Op dit traject is al een ruime middenberm aanwezig. Na verkiezingen in 2017 werd de verbreding van Highway 1 echter voor onbepaalde tijd uitgesteld.[23] In 2019 werd echter geld toegezegd om 10 kilometer van Highway 1 door Langley naar 2x3 rijstroken te verbreden, waarbij de extra rijstrook een HOV lane wordt. In 2021 startten de procedures.[24]

Fraser Canyon als alternatief voor de Coquihalla Highway

De Highway 1 door de Fraser Canyon is tussen Hope en Kamloops een alternatief voor de Coquihalla Highway (Highway 5). De Coquihalla Highway is een freeway met 2x2 rijstroken tussen Hope en Kamloops, bovendien is deze route een stuk korter. De Coquihalla Highway verloopt echter over een ruim 1.200 meter hoge bergpas die in de winter gevoelig is voor hevige sneeuwval en slechte rij-omstandigheden. De Highway 1 door de Fraser Canyon verloopt dichter op zeeniveau en heeft aanzienlijk minder hoogteverschillen, wanneer het op de Coquihalla Highway sneeuwt is er in de Fraser Canyon vaak alleen sprake van regen. Vrachtverkeer hoeft daardoor geen sneeuwkettingen om te leggen. De Highway 1 door de Fraser Canyon is echter smaller en bochtiger waardoor hier ook regelmatig ongevallen gebeuren bij slecht weer.

Avalanche Control op Rogers Pass

Rogers Pass.

Rogers Pass tussen Revelstoke en Golden is één van de meest lawinegevoelige stukken weg in Noord-Amerika. In de winter is er permanent een onderdeel van het Canadese leger gestationeerd om met artillerie lawines op te wekken voordat het gevaar te groot wordt. De weg en spoorlijn over Rogers Pass moet daarvoor frequent kortdurend worden afgesloten. Dit heet Operation PALACI.[25] Rogers Pass is gelegen op 1.330 meter boven zeeniveau, en er valt gemiddeld 12 meter sneeuw per jaar. 134 lawinegevoelige hellingen kruisen de Trans-Canada Highway in de omgeving van Rogers Pass. Op 17 locaties rond Rogers Pass is artillerie gepositioneerd, onderdeel van de Royal Canadian Artillery. Met artillerie worden hellingen op 3 tot 5 kilometer afstand van de Trans-Canada Highway gebombardeerd om vroegtijdig lawines op te wekken. Zonder Operation PALACI zou de Trans-Canada Highway over Rogers Pass niet opengesteld kunnen worden in de winter. Alternatieve routes zijn in de omgeving echter niet voorhanden, de dichtstbijzijnde oost-westroutes door de Rocky Mountains liggen hemelsbreed ruim 200 kilometer naar het noorden en 250 kilometer naar het zuiden.

Avalanche Control in Three Valley Gap

Tussen Sicamous en Revelstoke verloopt de Highway 1 door de Three Valley Gap, een nauwe vallei met steile, lawinegevoelige berghellingen. Dit is de enige verbinding in de wijde regio, het dichtstbijzijnde alternatief is 300 kilometer langer en vereist twee veerdiensten over het Upper Arrow Lake, een omweg van circa 5 tot 6 uur.

In het verleden werden lawines preventief opgewekt met helikopters, maar dit is afhankelijk van daglicht en goed weer, waardoor Highway 1 regelmatig langdurig afgesloten was. Tussen 2016 en 2018 zijn op de hellingen 11 Remote Avalanche Control System (RACS) geïnstalleerd, dit zijn masten met een explosieve lading die afgevuurd kan worden waarmee een lawine wordt opgewekt, ongeacht het daglicht of weersomstandigheden.[26][27][28] Een groot voordeel is dat er niet meer gewacht hoeft te worden op goed weer om lawines op te wekken, wat soms meer dan een etmaal duurt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 81.600 voertuigen door Victoria, en 27.000 voertuigen tussen Victoria en Nanaimo. In Vancouver zijn weinig telpunten, met 120.000 voertuigen op de Ironworkers Memorial Second Narrows Crossing en 120.000 voertuigen op de Port Mann Bridge. Oostelijker rijden 65.000 voertuigen bij Langley en 70.000 voertuigen bij Abbotsford. Voor Hope rijden nog maar 11.000 voertuigen op het snelwegdeel. Het deel tussen Hope en Kamloops verwerkt slechts 1.700 voertuigen per etmaal. Ten oosten van Kamloops rijden 5.500 voertuigen, dalend naar 2.400 voertuigen tussen Revelstoke en Golden en 2.500 voertuigen ter hoogte van de grens met Alberta.[29]

Referenties

 1. Four lanes now open on the Malahat highway | cheknews.ca
 2. New overpass opens at Vancouver Island's largest traffic bottleneck | cbc.ca
 3. McKenzie interchange project delayed – again | ctvnews.ca
 4. McKenzie Interchange project substantially complete | news.gov.bc.ca
 5. $85-million McKenzie interchange project expected to start late 2016 | timescolonist.com
 6. New Trans-Canada Interchange and an Extension to Westshore Parkway for CRD Commuters | news.gov.bc.ca
 7. Fourth lane opens on deadly stretch of Highway 1 in Langford | vicnews.com
 8. New highway lane opens near Langford | ctvnews.ca
 9. Eight lanes on new Port Mann open tomorrow | news1130.com
 10. Port Mann Bridge construction officially over | cbc.ca
 11. Premier Horgan eliminating bridge tolls, making life more affordable | gov.bc.ca
 12. Tolls to be eliminated on Port Mann and Golden Ears bridges | cbc.ca
 13. Major Trans-Canada improvements to boost trade and support safe efficient travels in and around Langley | gov.bc.ca
 14. See the Construction of the Fraser Canyon Highway in Historical Photos | tranbc.ca
 15. Highway 1 improvements now complete from Monte Creek to Pritchard | news.gov.bc.ca
 16. Trans-Canada Highway improvements completed at Hoffman’s Bluff | news.gov.bc.ca
 17. North Fork Bridge project on Highway 1 east of Sicamous complete | saobserver.net
 18. Highway 1 four-laning project near Golden complete | news.gov.bc.ca
 19. Highway 1 - Kamloops to Alberta - Four-Laning Program | th.gov.bc.ca
 20. Kicking Horse Canyon | th.gov.bc.ca
 21. Contract awarded for final phase of Kicking Horse Canyon Project | news.gov.bc.ca
 22. Stretch of Trans-Canada Highway in Langley to be expanded to 6 lanes | cbc.ca
 23. Highway One widening in Langley to Abbotsford may not happen now | surreynowleader.com
 24. Highway 1 widening through Langley goes to public engagement | news.gov.bc.ca
 25. Operation PALACI | forces.gc.ca
 26. 3 Valley Gap – Remote Avalanche Control System Installation | dynamicavalanche.com
 27. Ka-BOOM! 3 Types of Remote Avalanche Control in BC | tranbc.ca
 28. Remote avalanche control system to cut down highway closures near Revelstoke | cbc.ca
 29. Traffic Data Program | th.gov.bc.ca
Highways & freeways in British Columbia

123455A67891011121314151617181920212223242627282930313335373941434952779191A93959797C99101113118395

Trans-Canada Highway.svg Trans-Canada Highway Trans-Canada Highway.svg

Hoofdroute: Highway 1 in British ColumbiaHighway 1 in AlbertaHighway 1 in SaskatchewanHighway 1 in ManitobaTrans-Canada Highway in OntarioTrans-Canada Highway in QuébecTrans-Canada Highway in New BrunswickTrans-Canada Highway in Prince Edward IslandTrans-Canada Highway in Nova ScotiaTrans-Canada Highway in Newfoundland and Labrador

Yellowhead Highway: Highway 5 in British ColumbiaHighway 16 in British ColumbiaHighway 16 in AlbertaHighway 16 in SaskatchewanHighway 16 in Manitoba