Highway 1 in Newfoundland and Labrador

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Newfoundland 1.svg
Newfoundland Highway 1 map.png
Highway 1
Begin Channel-Port aux Basques
Einde St. John's
Lengte 903 km
Route

Centrum.svg Channel-Port aux Basques

Centrum.svg Stephenville

Centrum.svg Corner Brook

Centrum.svg Deer Lake

Centrum.svg Badger

Centrum.svg Grand Falls-Windsor

Centrum.svg Bishop's Falls

Centrum.svg Glenwood

Centrum.svg Gander

Centrum.svg Clarenville


freeway

Afslagsymbool.svg Makinsons

Afslagsymbool.svg Highway 75

Afslagsymbool.svg Brigus Junction

Afslagsymbool.svg Avondale

Afslagsymbool.svg Saint Catherine's

Afslagsymbool.svg Holyrood

Afslagsymbool.svg Witless Bay

Afslagsymbool.svg Butter Pot P.P.

Afslagsymbool.svg Conception Bay South

Afslagsymbool.svg Paddys Pond

Knooppuntsymbool.svg Highway 2

Afslagsymbool.svg Paradise

Afslagsymbool.svg Mount Pearl

Afslagsymbool.svg Thorburn Road

Afslagsymbool.svg West St. John's

Afslagsymbool.svg St. John's

Afslagsymbool.svg St. John's Airport

Afslagsymbool.svg North St. John's

De Highway 1 is een provincial highway in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. De weg vormt een oost-westroute over het eiland Newfoundland vanaf Channel-Port aux Basques tot aan de hoofdstad St. John's. De oostelijkste 82 kilometer van de route is een freeway. De Highway 1 is in totaal 903 kilometer lang en onderdeel van de Trans-Canada Highway.

Routebeschrijving

De Highway 1 begint in Channel-Port aux Basques, vanwaar een veerdienst naar North Sydney in Nova Scotia gaat. De Highway 1 verloopt vanaf hier eerst noordwestwaarts, later noordoostwaarts langs de westkust van Newfoundland. Het landschap bestaat voornamelijk uit lage kale bergen. In de regio liggen enkele kleine plaatsjes die de belangrijkste centra van westelijk Newfoundland zijn, namelijk Stephenville en Corner Brook. Tussen Corner Brook en Deer Lake is de Highway 1 over ruim 30 kilometer als een 2x2 divided highway uitgevoerd, met enkele ongelijkvloerse aansluitingen bij Corner Brook.

De weg buigt geleidelijk naar het oosten af en vervolgens naar het zuidoosten over het centrale en oostelijk deel van Newfoundland. De weg verloopt grotendeels door wildernis, maar de weinige plaatsen in de regio liggen wel aan de Highway 1. De belangrijkste hiervan is Gander, die een grote luchthaven en luchtmachtbasis heeft. De weg buigt uiteindelijk naar het zuiden af en loopt over een schiereiland naar de hoofdstad St. John's.

Al ruim voor St. John's begint de freeway, die ruim 80 kilometer lang is en 2x2 rijstroken telt. Het eerste deel van de snelweg voert door wildernis, maar geleidelijk is het gebied meer bewoond. De weg passeert vrij ruim ten zuiden van Conception Bay South langs, waarna een klaverblad met de Highway 2 volgt. Daarna vormt de snelweg de westelijke en noordelijke rondweg van St. John's. De snelweg en Highway 1 eindigen in het noorden van de stad.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de weg als de Highway 2 genummerd. In de jaren '50 was deze nagenoeg volledig onverhard. Alleen dicht bij St. John's was de weg geasfalteerd. De weg was oorspronkelijk niet genummerd op de bewegwijzering. De wegen in Newfoundland zijn in de jaren '70 hernummerd.

De snelweg in de regio St. John's is in de jaren '90 aangelegd. Wanneer exact is niet bekend.

In 2017 zijn 13 inhaalstroken gerealiseerd op het traject door het Terra Nova National Park tussen Gander en Clarenville.[1]

Referenties

Highways in Newfoundland and Labrador

123A210230320330340360410430480500510