Highway 1 in Prince Edward Island

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PEI Highway 1.svg
Prince Edward Island highway 1 map.png
Highway 1
Begin Borden-Carleton
Einde Wood Islands
Lengte 120 km
Route

New Brunswick NB 16.svg

Brug.svg Confederation Bridge

Centrum.svg Crapaud

Centrum.svg New Haven

Centrum.svg Cornwall

Centrum.svg Charlottetown PEI Highway 2.svg

Centrum.svg Stratford

Centrum.svg Wood Islands

De Highway 1 is een provincial highway in Prince Edward Island, Canada. De route is onderdeel van de Trans-Canada Highway, en voert over het eiland van west naar oost. De weg doet ook de hoofdstad Charlottetown aan, en is genummerd als de Highway 1. De route is 125 kilometer lang.

Route

Via de Confederation Bridge steekt men de Northumberland Strait tussen New Brunswick en Prince Edward Island over. De weg voert daarna oostwaarts naar Charlottetown. Op P.E.I. is de Highway 1 een reguliere hoofdweg, er zijn geen snelwegsegmenten. Na Charlottetown voert de weg zuidoostwaarts en eindigt op de veerdienst bij Wood Islands, die de aftakking naar New Glasgow in Nova Scotia brengt.

Geschiedenis

In 1905 opende de eerste Hillsborough River Bridge bij Charlottetown voor het verkeer. Dit was een spoorbrug. In 1962 opende de verkeersbrug daarnaast. De spoorbrug is daarna gesloopt. In 1995 is de Hillsborough River Bridge verbreed naar 2x2 rijstroken.

In 1997 opende de Confederation Bridge voor het verkeer, waarmee verkeer richting het vasteland van Canada een stuk eenvoudiger werd. Toen is ook een ongelijkvloerse kruising bij Albany Corner aangelegd.

Op 21 oktober 2019 opende een ongelijkvloerse super two bypass van Cornwall.[1][2]

Referenties

Highways op Prince Edward Island

11A234